MTI

Egységes európai igazságügyi portál jöhet létre

Az elektronikus igazságszolgáltatás területén egységes európai igazságügyi portál létrehozását nevezte a következő évek egyik feladatának Rétvári Bence csütörtökön.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára egy a témában rendezett budapesti konferencia szünetében felidézte, hogy a francia elnökség idején a Bel-és Igazságügyi Tanács 2008 novemberében döntött arról az akciótervről, amely a következő évekre meghatározza az elektronikus igazságszolgáltatás területén európai szinten elvégzendő munka kereteit. A munka egyik prioritása egy olyan egységes európai igazságügyi portál létrehozása, amely hozzáférést biztosít a nemzeti és az uniós jogszabályokhoz, a nemzeti jogrendszerekhez, egyes eljárásokra vonatkozó információkhoz, tagállami nyilvántartásokhoz, és akár a jövőben egyes európai eljárásokhoz is - mondta Rétvári Bence.

A nyilvántartások tekintetében a tolmácsokra, fordítókra, az ügyvédekre, közjegyzőkre, cégekre, ingatlanokra, végrendeletekre vonatkozó információkra lehet majd keresni; az európai eljárások közül pedig a kis értékű követelésekre, az európai fizetési meghagyásos eljárásra. A portálhoz kötődő végrehajtási feladatok a vonatkozó akcióterv alapján az Európai Bizottsághoz kerültek, míg a tanácsi munkacsoport feladata a munka irányainak meghatározása.

Rétvári Bence kiemelte: a magyar elnökség alatt egy olyan programtervet készítettek, amely tartalmazza azt a 14 tagállam és két európai szakmai szervezet (ügyvédek és közjegyzők) részvételével indított E-codex elnevezésű projektet, amely a jövőben a tanácsi munkacsoporthoz kötődő technikai munkáért felelős lehet és amelyet a konferencián is bemutattak.

Az e-justice témában Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége keretében kétnapos konferenciát szervezett. A tanácskozás lehetőséget biztosít arra, hogy a közösségi támogatással és 14 tagállam részvételével indult nagyszabású projektbe betekinthessenek a résztvevők és, hogy a jogi szakmák képviselői megmutathassák, hogy mit értek el, terveznek a területen, valamint, hogy hogyan kezelhetőek a közeljövő kihívásai az elektronikus igazságszolgáltatás területén.

A konferencián az E-codex projekten kívül bemutatják a közjegyzők és ügyvédek európai szervezetei által indított közjegyző-és ügyvédkereső projekteket, melyek egész Európára kiterjedően teszik lehetővé a keresést vagy illetékességi terület vagy az ügyvédek esetében szakterületek alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!