SG.hu

Meghosszabbítják az ENISA mandátumát

Májusig áttörés érhető el az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökséggel kapcsolatban.

Az Európai Unió magyar elnökségének képviseletében Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár és Giles Chichester, az Európai Parlament Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökséggel kapcsolatos ügyekért felelős jelentéskészítője találkozott Strasbourgban 2011. március 10.-én. A megbeszélésen a távközlés szabályozására vonatkozó legfontosabb közösségi joganyagokat, valamint az ENISA mandátumának javasolt meghosszabbításával és a szervezet modernizációjával összefüggő kérdéseket vitatták meg. Közlemény.

Az Európai Unió vezető intézményi szereplői jó esélyt látnak arra, hogy 2011. májusáig megtörténjék az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) működésének folytonosságát biztosító jogszabály elfogadása. A megbeszélésen részt vevők egyetértettek abban, hogy az európai polgárok, fogyasztók, vállalkozások és állami szervek hálózati biztonsága érdekében szükséges az ENISA mandátumát a lehető legrövidebb időn belül meghosszabbítani, ezzel is előmozdítva az egységes piac biztonságos és olajozott működését.

Giles Chichester és Nyitrai Zsolt megvitatta az ENISÁ-t érintő dossziék sarkalatos elemeit és egyetértettek abban, hogy a magyar soros elnökség idején jelentős előrelépésre van szükség. A felek szoros együttműködésben, építő szellemben kívánják elősegíteni annak a jogszabálynak az elfogadását, amely alapján az ENISA működési folytonossága nem fog csorbát szenvedni és az európai polgárok pedig biztonságban érezhessék magukat és veszélyek nélkül használhassák a hálózatot Európában.

"A hálózat- és információbiztonság a magyar elnökség IKT-programjának egyik prioritása. Egyfelől szükséges a bizalom és a hálózatbiztonság fokozása Európában az ENISA korszerűsítése révén. Másfelől biztosítanunk kell az ENISA zavartalan működését is. Minden lehetőség megvan arra, hogy a Tanács májusi TTE ülésén döntést hozzon az ügynökség megbízatásának meghosszabbítása ügyében - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Strasbourgi látogatása során Nyitrai Zsolt további Európai Parlament képviselőivel is folytatott kétoldalú megbeszéléseket. A magyar soros elnökség félidejéhez közeledve kiemelt európai távközléssel kapcsolatos jogalkotási dossziékról egyeztetett Gunnar Hökmark, Pilar del Castillo Vera, Catherine Trautmann és Malcolm Harbour EP képviselőkkel. A tárgyalássorozat egyben megerősítette, hogy a magyar elnökség jó úton halad kitűzött programjának teljesítésében, amellyel hozzájárul a Digitális Menetrend megvalósításához.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatások és hálózatok képezik az európai gazdaság gerincét, így az állampolgárok, vállalkozások és kormányok számára egyaránt kiemelt fontosságú ezek védelme - emelte ki Nyitrai Zsolt. Mivel e hálózatok nagymértékben decentralizáltak és kölcsönösen függenek egymástól, bármilyen meghibásodás könnyen továbbgyűrűzhet és átterjedhet a nemzeti határokon túlra is - mutatott rá az államtitkár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!