MTI

Népszámlálás Szlovákiában elektronikus úton is

Az idei népszámlálás az első, amikor elektronikus formában is kitölthetők a kérdőívek Szlovákiában - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szombati számában, felhívva a figyelmet arra, hogy az elektronikus úton a külföldön élő szlovákiai magyarok is részt tudnak venni a népszámlálásban.

Aki nem akarja, hogy a számlálóbiztos kérdezze ki és írja le az adatait a Szlovákiában májusban kezdődő népszámláláson, annak ezt közölnie kell a számlálóbiztossal. A számlálóbiztosok május 13. után keresik fel a háztartásokat, és mindenkinek kézbesítenek egy azonosító számot. A népszámláláson nevet nem kell és nem is lehet megadni, hogy mindenki számára biztosított legyen a névtelenség. Az azonosító és a hozzá tartozó jelszó alapján lehet elektronikusan kitölteni a kérdőívet a www.scitanie2011.sk oldalon.

A népszámlálás május 21-től június 6-ig tart, az elektronikus ív kitöltésére rövidebb az idő, május 21-től 29-ig adott rá a lehetőség. Az elektronikus kérdőívnek köszönhetően a külföldön tartózkodó állampolgárok is közvetlen módon vehetnek részt a népszámlálásban. Idén az Európai Unió összes államában népszámlálást tartanak, ezért a szlovák statisztikai hivatal az uniós szervek útmutatása alapján azt ajánlja a tartósan külföldön, az Európai Unióban lakó szlovák állampolgároknak, hogy az ottani népszámlálásban vegyenek részt. Az adatok pontosságát rontaná, ha egy személyt kétszer is megszámolnának.

Az Új Szó emlékeztet arra, hogy a szlovákiai magyar kisebbség szempontjából "mindenképpen jó lenne, ha a külföldön élő szlovákiai magyarok a szlovákiai népszámlálásban vennének részt - elektronikus formában." A népszámlálás eredményeitől függ, hogy a kisebbségi jogok mely községekben és milyen mértékben lesznek érvényesíthetőek a következő, tíz év múlva esedékes népszámlálásig. Az elektronikus ívek kitöltésére feljogosító azonosítót a hozzátartozók is átvehetik a számlálóbiztostól, és a kódot közölhetik külföldön tartózkodó családtagjukkal - írj a pozsonyi magyar napilap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!