SG.hu

Elektronikus hallgatói választást szeretne a HOK

Nagy Dávid, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke és Horváth Dávid, a NetMiniszterelnöki online kampányverseny nyertese együttműködést kezdeményez Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárral.

A hallgatók országos képviseletének elnöke és az internetezők képviselője elektronikus hallgatói választásokat, könnyített ügyfélkapus regisztrációt és az egységes állampolgári kártya mellé egységes, jól működő diákigazolvány rendszert szeretne.

“Jelenleg több mint 360.000 felsőoktatásban tanulót képviselünk és olyan kérdéseket feszegetünk, amelyekkel időszerű lenne foglalkozni. Úgy vettük észre, hogy Nyitrai Zsolt államtitkár úr nyitott az újításokra, ezért fordulunk hozzá" - nyilatkozta Nagy Dávid. “Az elektronikus hallgatói választások lehetősége és a gyorsított ügyfélkapu regisztráció sokat segítene a hallgatók digitális készségeinek kialakításában. Én a saját programomat képviselve kerestem fel a HÖOK-ot, akik jó elképzelésnek találták a felvetéseimet. Leültünk átbeszélni a dolgokat és rájöttünk, hogy egyeznek az elképzeléseink." - folytatta Horváth Dávid.

Az elektronikus hallgatói választás már nem elképzelhetetlen. 2010 novemberében ugyanis a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a hallgatói választások részben elektronikus úton történtek. Az e-szavazás kísérleti jelleggel zajlott, emellett a hallgatóknak lehetősége volt hagyományos urnás rendszerben is leadni a szavazatukat. A tapasztalatok alapján az elektronikus szavazás lehetősége - újszerűsége ellenére - 15-20%-kal növelte a szavazáson részt vevő hallgatók számát.

Az Ügyfélkapu valóban mindennapi eszközzé válik azok számára, akik gyorsan és hatékonyan kívánnak mindennapi adminisztrációs ügyeket intézni. A rendszerhez egyébként egyre több lehetőség társul kezdve az önkormányzati szolgáltatásoktól egészen a jogosítvány megújításáig.

Az egységes, magába több funkciót foglaló diákigazolvány rendszer kialakítása nagy lendülettel indult több mint egy évtizede, de sajnálatos módon az elképzelés nem valósult meg teljes mértékben. Több felsőoktatási intézményben, könyvtárban és a hallgatók által gyakran látogatott intézményben sem használható többre a diákigazolvány, mint személyazonosságuk és hallgatói jogviszonyuk igazolására - valamint néhány kedvezmény megszerzésére.

A gyakorlatban sajnos egy-egy szolgáltatás igénybevételekor az adott intézmény újabb azonosító kártyát állít ki, amelyért nem ritkán külön díjat számol fel. Az egységes állampolgári kártya tervezett bevezetésével ezen felvetett problémák orvoslása a közeljövőben megoldódhatnak. A levél írói időpontot kértek az infokommunikációs államtitkárt, akinek a válaszára várnak most.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!