MTI

Elindult a pénztárak nyugdíjkalkulátora

Közös nyugdíjpénztári tájékoztató kampányt indított az ING, az AXA, az AEGON, és az Allianz.

A www.tajekozodjon.com honlapon elérhető nyugdíjpénztári kalkulátor segítségével mindenki ki tudja számolni, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradás vagy az állami rendszerbe visszalépés éri meg jobban számára. Megtudhatja azt is, hogy a korábbi vegyes rendszerben mekkora lett volna a nyugdíja - közölte a négy pénzügyi csoport.

Az Országgyűlés 2010. december 13-án fogadta el a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló 2010. évi CLIV. törvényt. Ennek értelmében minden magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig döntenie kell arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagja kíván lenni a jövőben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek irodáiban. Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya a pénztárnál, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba.

A nyugdíj ügye az egyik legfontosabb pénzügyi kérdés mindenki életében, amelyről a jogszabályváltozás miatt 3 millió aktív állampolgárnak kell rövid időn belül döntést hoznia - mutat rá a közlemény. Ehhez kíván segítséget nyújtani a négy pénzügyi csoport által január 12-én elindított tájékoztató kampány, amelynek részeként nemcsak felhívják együttesen több mint 1,8 millió ügyfelük figyelmét a január végével várható változásokra, de egy közös információs honlapot is létrehoztak. A weblapon közérthető és részletes leírás található az új nyugdíjtörvény fontosabb pontjairól, s választ adnak a leggyakrabban feltett kérdésekre is.

A nyugdíjszámító kalkulátor 15 kérdés megválaszolása után egyedileg mutatja meg, hogy mekkora összegű nyugdíjra lehet számítani az idei szabályok alapján az állami és a magánnyugdíjrendszerben, valamint azt is, hogy mekkora lett volna a nyugdíj összege a 2010-es szabályok alapján a vegyes (állami és tőkefedezeti) rendszerben. A számításoknál egyaránt figyelembe vették az inflációs előrejelzéseket, az országos átlagbér, a minimálbér, a járulékplafon, a nyugdíjminimum, a valorizációs szorzók várható emelkedését, a foglalkoztatási arány kormány által prognosztizált javulását. A program a demográfiai negatív hatás, illetve a várható aktív munkavállalói arány kedvező változásának eredményeként az eltartottság fokozatos, lassú romlásával számol.

A tájékoztató kampány finanszírozását négy pénzügyi csoport vállalta magára azzal a céllal, hogy minden magánpénztári tag számára általános tájékoztatást és támpontokat adjanak a döntéshez. Hangsúlyozzák azonban, hogy a számlaegyenlegre vonatkozó egyedi kérdésekkel kapcsolatban célszerű szakavatott segítséget igénybe venni, ezért azt javasolják: egyedi kérdéseivel mindenki forduljon számlavezető pénztárához - áll a közleményben.

A www.tajekozodjon.com oldalon közzétett információk szerint a szabályozás jelenleg ismert elemei alapján a magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többségének az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés az ésszerűbb választás. Érdemes azonban megfontolniuk a maradást a minél több szolgálati idővel rendelkező munkavállalóknak, akiknek már jelentős nyugdíjpénztári megtakarításuk halmozódott fel az egyéni számlájukon; akiknek fontos megtakarításaik örökölhetősége; akik bíznak abban, hogy a jogorvoslati kérelmek eredményre vezetnek, így az állam elismeri majd a magán-nyugdíjpénztári tagok szolgálati idejét is.

A weboldalon felhívják a kalkulátort felhasználók figyelmét arra: 2013-január 1-jével változik a tb nyugdíj számításának a menete. Az ezen időpont előtt nyugdíjba menőknél az 1988-tól rendelkezésre álló nettó átlagkereset alapján határozzák meg a nyugdíjat, ezen időpont után az 1988-tól rendelkezésre álló bruttó bér alapján. A kalkulátor az utóbbival számol, ezért csak a 2013. január 1. után nyugdíjazottaknál használható! Továbbá, a szabályozás hiánya miatt nem eldöntött, hogy a kapott nyugdíjérték (tb és magánnyugdíjpénztári egyaránt) nettó, vagy bruttó nyugdíj lesz, ezért elsősorban az összehasonlításra kell a hangsúlyt fektetni, vagyis azt nézni, hogy több, vagy kevesebb nyugdíj származik az egyes rendszerekből. A kalkulátor azzal számol, hogy mindenki a nyugdíjkorhatár betöltésekor megy nyugdíjba, tehát nem számol a korkedvezményes, az előrehozott vagy rokkantnyugdíjjal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!