MTI

A magas ÁFA fogja vissza az e-könyvek terjedését

Továbbra is bizonytalan az e-könyvek sorsa Magyarországon, ugyanis az Európai Unió ajánlása ellenére mégsem csökkent a letölthető könyvek áfa tartalma, így ezek a kiadványok sem olcsóbbak annyival, hogy megérné virtuális könyvtárra váltani.

Tavaly novemberben L. Simon Lászlónak, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének önálló képviselői indítványára az Országgyűlés megszavazta, hogy 2011. január 1-jétől a hangoskönyvek és a letölthető e-bookok a jelenlegi 25 százalékos adókulcsból - a hagyományos könyvekhez hasonlóan - a kedvezményes 5 százalékos kulcsba kerülnek. A törvénymódosítástól mindenki azt várta, hogy januártól valóban megéri majd az internetről vásárolni, és beruházni a több tízezer forintos e-könyv olvasókba mondván, a netről sokkal olcsóbban lehet beszerezni a könyvek jogtiszta, elektronikus változatait.

Ez a 21. századi megoldás azonban valami oknál fogva nem terjedhet el Magyarországon, mert a törvénymódosítás szövege szerint csak az számít könyvnek, amit valamilyen fizikai adathordozón, például CD-n vagy memóriakártyán árulnak. A jogszabály a kedvezményes, 5 százalékos adóval terhelendő könyvtípusok felsorolása után már úgy folytatódik, hogy: "Abban az esetben, ha a könyv adattartalmát elektronikus úton teszik elérhetővé, például ha azt a vásárló (a szolgáltatás igénybevevője) az internetről tölti le, akkor az adóalany nem a könyv fizikai adathordozón reprodukált formáját, mint terméket értékesíti, hanem elektronikus úton nyújt szolgáltatást. Éppen ezért e második esetben az áfa mértéke 25 százalék."

Ezek alapján nem csoda, hogy a könyvek hagyományos és elektronikus változatai között legtöbbször kevesebb, mint ezer forint a különbség. "Ilyen árakkal számolva a potenciális vásárlók is inkább a fájlcserélő oldalakat választják, ráadásul az elektronikus szolgáltatásokat nem is lehet eltulajdonítani, így amit tesznek, nem nevezhető lopásnak" - vélekednek azok az e-könyvolvasó tulajdonosok, akik szerint addig nem is lesz igazi e-könyvpiaci fellendülés, amíg több százezer forintnyi könyvvásárlással térül csak meg az eszköz ára.

Az Európai Unió forgalmi adóról szóló zöld könyvében is elismerik, hogy a tagállamokon belül vannak még anomáliák, de ajánlásuk szerint csak azt a lehetőségeket tartják elfogadhatónak, ahol a kultúra hagyományos és elektronikus közvetítő eszközei is egyenrangúnak számítanak, azaz, ha a könyvek kedvezményes adózás alá esnek, hasonló kedvezmények illetik meg az elektronikus változatokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #5
    Az előállítási költséget nagyvonalúan elintézted. Kár, hogy a valóságban közel sem igaz amit írsz.
    Egyrészt, az a költség, ami a kiadónál jelentkezik, koránt sem 10-20%.
    Másrészt épp a nyomdai költség az, amit sokan nagyobbra tippelnek, mint amennyi valójában.
    Viszont a terjesztő által zsebre tett 50-60%-ot számításon kívül felejtik.

    A valóságban a kiadónál keletkező költségek kb. változatlanok maradnak (vagy nőnek valamelyest).
    A digitális verzió terjesztésénél viszont a kieső nyomdaköltség helyett jelentkeznek új költségek. Mint pl. a formátum, drm, szoftverek licenszek, a vásárlások tranzakciós költsége, stb. A terjesztő meg továbbra is ott van, elkéri a jutalékát, még ha kevesebbet is.
    Viszont az áfa meg 25%, a papíron megjelent könyvek 5% adójával szemben.
    Ezért nem lesz egy új, 5000 Ft-os könyv e-könyvként 500 Ft.


    Nomen est omen.
  • Komolytalan #4
    A könyv előállításának költségei kb így néznek ki:
    - szerző része
    - digitális példány előállítása (korrektúra, nyomdakészre tördelés)
    Ez volna az e-bookoknál is. Ami csak fizikai könyveknél van:
    - nyomdaköltség
    - terjesztési költség
    Namost a két utóbbit úgy számold, hogy a Szlovák 6%-al alacsonyabb ÁFA miatt olcsóbb ott nyomtatni és kamionon hazahozni a cuccot, mint itthon kinyomtatni. Vagyis 1 kamion pár 100 km-re kevesebbe kerül mint a könyv nyomtatási költségének 6%-a. Szóval az első 2 tétel - ami digitális könyvnél is van - jó ha a teljes összeg 10-20%-át teszi ki. Persze van digitális terjesztésnek is költsége, viszont ez jóval alacsonyabb a fizikai terjesztés során megmaradt példányokból származó kárnál, vagyis a digitális terjesztés költségét simán nullának lehet venni, és még mi vagyunk a jófejek a kiadókkal szemben. Egy 5000Ft-os könyv digitális ára 500-1000 Ft, vagy torrent, mert nézzék birkának a jó édes anyjukat.
  • Calisius #3
    Tényleg hihetetlen mennyire szemellenzősek a magyar kiadók. Ma már alap, hogy egy könyvet valamilyen elektronikus formátum alapján nyomtatnak. Sőt, ha jól tudom kötelező is az OSZK-nak beszolgáltatni a könyvek elektronikus változatait. Egyszerűen hihetetlen, hogy egy elektronikus anatómia könyv alig valamivel kerül csak kevesebbe, mint a nyomtatott verziója. De ugyanez igaz a szórakoztató irodalomra is. De nem csak a kiadók a szemellenzősek, hanem az írók is. Nekik is van beleszólásuk az árakba, s így bizony megköthetik a kiadók kezét, ha árcsökkentésről van szó.
  • Atlax #2
    Ezek sem normálisak! Nem az a 20%-nyi áfa a sok, hanem a 80% sok, amibe kerül. Negyedébe, ötödébe kéne kerüljön, mint az igazi könyv, erre pont annyi. Itt már nem köti a példányszámot hogy hány darab készült a nyomdába, ez nincs befolyással az árra. Nagy tételben kéne gondolkozni, és mint az iTunes, 1 dollár/euróért kéne árulni 1 regényt. Hátha olyanok is megvennék, akik most nem vásárolnak könyvet. Vagy pl. nekem nem kéne gondolkodni, hogy melyik az-az 1 könyv, amit megengedhetek magamnak, hanem meg tudok venni akár 10-et is. És ha 3-500 forint egy könyv, akkor az ember nem veszi a fáradságot, hogy megkeresse illegális forrásból, ellenben ha 3-5000, akkor ***** fel magának a kiadó!
  • aaaaa #1
    Még jó hogy nem lopás... Kölcsönkérek a szomszédtól egy könyvet, kiolvasom, és már egyesek egyből a kábeltolvajokkal példálóznának. Örüljenek, hogy még olvasnak az emberek. Ha valaki, akár jogosulatlanul kiteszi egy weboldalra, és ezután online böngészőben elolvassa valaki azt az E-book-ot, akkor is majd kalóznak fogják nevezni azokat az olvasókat, akik oda mertek kattintani ?
    Értelmes emberek ilyenért nagy valószínűséggel nem fognak fizetni, ha csak nem valami extra ritka dologról van szó. A valódi könyv később eladható, szépen mutat a polcon. Ki fog fizetni egy több ezer forintért megvásárolt, kiolvasott, de "legális és használt" PDF file-ért ?
    Szóval akár ÁFA mentesen is elég reménytelen a kiadók helyzete e téren.