HENT hírlevél

Japán kalózkönyveket terjeszt az Apple?

A japán könyvkonzorcium tagjai szerint az Apple Store internetes áruházban ismert helyi írók könyveinek illegális másolatai is megvásárolhatók. A japán érdekképviseletek szerint az Apple üzletének rendkívül komoly jogvédelmi hiányosságai vannak.

A japán könyv- és magazinkiadók, e-könyv kereskedők, továbbá digitális képregény terjesztők által kiadott közös közlemény szerint az Apple Store felületén japán írók műveinek kalózpéldányai tölthetők le. Az internetes üzletben állásfoglalásuk szerint többek között Murakami Haruki és Higashino Keigo írók könyveinek illegálisan másolt és terjesztett példányai érhetők el. A konzorcium szerint az Apple felelős a kínált tartalomért, és az amerikai cég azon magyarázata, hogy nincs módja a feltöltések jogvédelmi státuszát ellenőrizni, nem elfogadható. Az Apple bár nem reagált azonnal a közleményre, korábban hangsúlyozta, hogy jogtulajdonosi panaszra eltávolítja a jogsértőnek minősített tartalmakat.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az Apple és a japán jogvédők vitája hasonlatos a Viacom média konglomeráció és a Google között zajló per tárgyához. A Viacom egymilliárd dollárt követel kártérítésként a Google csoporthoz tartozó YouTube-ra feltöltött jogsértő videók okán. A Google a bíróságon azzal érvelt, hogy a YouTube működése törvényes mindaddig, amíg a cég eleget tesz a jogtulajdonosoktól érkező panaszoknak. A Viacom ezzel szemben úgy látja, jogtulajdonosként nem lenne kötelessége, hogy értesítéseket küldjön a YouTube számára.

A konzorcium arra kéri az Apple japán képviselőit, hogy egyeztessenek arról, hogyan lehetne a problémát a leghatékonyabban kezelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!