HENT hírlevél

E-könyvek miatt kapott büntetést a RapidShare

Nem tett eleget egy kiszabott bírósági döntésnek a RapidShare, ezért a hamburgi bíróság 150 ezer euró összegű pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a fájlmegosztót. A portál ellen könyvkiadók indítottak eljárást illegálisan elérhetővé tett könyvek miatt.

2010 februárjában indítottak szerzői jogi jogsértési ügyben eljárást a Bedford, a Freeman & Worth és Macmillan, a Cengage Learning, az Elsevier, a The McGraw-Hill Companies és a Pearson könyvkiadók a RapidShare fájlmegosztó ellen. A felperesek 148 olyan cím jegyzékét nyújtották be a bírósághoz, amelynek terjesztési jogát ők birtokolják, és amelyek illegálisan lettek közzétéve a RapidShare felületén.

A hamburgi bíróság döntésében kötelezte a portál üzemeltetőit, hogy az ítélethirdetést követő hét napon belül távolítsa el a szóban forgó művekre mutató linkeket, a további jogsértések elkerülése érdekében pedig monitorozza a feltöltéseket, hogy a kalózpéldányok terjesztését megakadályozza. A bíróság határozata értelmében, ha a RapidShare nem tesz eleget a döntésben foglaltaknak, 250 ezer euró összegig terjedő pénzbüntetéssel sújtható.

A kiadók keresése szerint a legtöbb érintett könyv az ítélet ellenére is elérhető maradt, így bírósághoz fordultak, hogy szabja ki a büntetést. A TorrentFreak beszámolója szerint a hamburgi ítélőszék elfogadta a kiadók panaszát, és 150 ezer euró összegű pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a portált.

A bíróság indoklása szerint a RapidShare nem tett eleget monitorozási és szűrési kötelezettségének, amelyekkel az érintett szerző vagy kiadó neve, a könyvek címe, ISBN száma alapján megakadályozhatná az engedély nélkül terjesztett fájlok le- és feltöltését. A testület mostani döntésében ismételten felszólította a RapidShare üzemeltetőit, hogy használjanak szűrőrendszert, továbbá figyeljék a külső linkeket, amelyek az ügyben érintett linkek letöltésére mutathatnak.

A kiadók jogi képviselője szerint a bíróság döntésében meghatározott mechanizmusokkal megakadályozható számtalan jogsértés, továbbá az, hogy illetéktelenek húzzanak hasznot az írók és kiadóik munkájából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gvrv #3
    Nem akarom ragozni, de kell. Amikor ellopnak tőled valamit, akkor a biztosító első kérdése, hogy tettél-e lépéseket annak érdekében, hogy ne tudják ellopni a dolgaidat. Ha nem, vagy nem elégségesnek vélik amit a lopás ellen tettél, akkor nem fizetnek. Ennek analógiájára: A kiadó vajon megtett mindent, hogy ne tudják ellopni a "tulajdonukat"? Valószínűleg nem, mert ellopták az e-könyveket. Tehát vagy nem tett meg mindent a lopás elkerüléséért, vagy nincs megfelelő eszköze hozzá. Amennyiben ez így van, miért mások a bűnösök, akik letöltik, mert ingyen van... Ez kicsit olyan, mintha a jegybank mindenkit b.szogatna talált pénzért...
  • Calisius #2
    No meg kezdjük ott, hogyha egy icipici 3 oldalas cikk nem kerülne 23€-ba. Egy Elsevier szakfolyóirat egyetlen évfolyama meg 300€-ba, akkor talán, esetleg, lehetőség szerint többen megvásárolnák a kiadványaikat.
  • blazsa #1
    Elég szívás ez a könyvkiadóknak, napról napra kevesebben vesznek könyvet és most meg az E-könyvekért sem fizetnek. Az a baj, hogy az illegális terjesztést sosem fogják tudni megállítani. Hiába fizettetnek pénzbírságot, a kockák mindig megtalálják a kiskaput :P