Alex

Riasztás esetén is megnézzük a fertőzőtt weboldalakat

Több mint egymillió magyar internetező annak ellenére látogatja a vírussal fertőzött weboldalakat, hogy egyértelmű riasztást kap a vírusirtójától. Tíz felnőttből egy pedig ki is kapcsolja a biztonsági szoftvert, ha hozzá akar férni egy fájlhoz, amit a vírusirtó blokkolt.

"Egyetlen biztonsági szoftver sem védheti meg a felhasználókat, ha nem foglalkoznak annak riasztásaival" - hívja fel a figyelmet a veszélyre Kiss Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletének vezető tanácsadója. Az ESET megbízásából az NRC végezte el a kutatást, mely bizonyította azt a vélekedést, hogy a magyar felhasználók jelentős része nem veszi komolyan a vírusirtó szoftverek jelzéseit, így önként és tudatosan fertőzi meg a számítógépét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kutatás eredményei szerint a magyar internetezők egynegyede a vírusirtó szoftverének riasztása ellenére is végignéz egy fertőzött weboldalt, ha annak tartalma érdekli. A férfiak 15%-a ezenkívül ki is kapcsolja vírusirtóját, hogy el tudjon indítani egy fájlt, amit a biztonsági szoftver fertőzöttnek jelzett, míg a nőknek 6%-a tesz így. Különösen veszélyeztetettek a fiatalok. A 18-29 évesek 17%-a szokta kikapcsolni a vírusirtóját azért, hogy fertőzött fájlokat tudjon elindítani, 12%-uk pedig azért, hogy fertőzött weboldalakat látogathasson.

"A vírusok készítői kihasználják az emberi kíváncsiságot és a monitor előtt ülő felhasználók téves biztonságérzetét. A felmérésünkből az is kiderült, hogy a legnagyobb veszélynek pont a tapasztaltabb internetezők vannak kitéve. Ők azok, akik tévesen azt gondolják, hogy könnyedén tudják kezelni a veszélyeket, és azt is megengedhetik maguknak, hogy fertőzött weboldalakat látogassanak, vagy kikapcsolják a vírusirtót annak érdekében, hogy meg tudjanak nyitni egy fertőzött fájlt" - mondja Kiss Zoltán Gergő, aki szerint a megfelelő számítógépes védelem alkalmazása mellett a felhasználóknak a felelősségteljes internet használatra is törekednie kellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vato loco #15
    Naja hogy kikapcsolja, mert kb. minden kecgent vírusnak detektál. ^^
  • Omega #14
    A nod32 kártékony program védelmével jártam egyszer úgy, hogy ki kellet kapcsolnom.
    Ha egy program nem okoz semmi galibát a rendszerben, akkor mi alapján lehet azt eldönteni, hogy valami kártékony-e vagy sem? Pl. ha én szándékosan telepítek egy programot és tudom is hogy micsoda, akkor nem káros, aki véletlen rákattint és úgy telepíti annak nyilván káros a program. Elég szubjektívnak tűnik a dolog.
  • Cyrrus #13
    A vírusirók nagyobbik része általában ráharap olyan dolgokra is amikre nem mindig kellene, pl sok trainerre (szgépes játékok "csalásai"), mivel ezek lényegében belepiszkálnak ("jogtalanul") a futó alkalmazásba, játékba, vagy pl a commentekben már emített keygenekre. Az ilyen cuccoknál csak a megfelelő "tapasztalat" segíthet, hogy emlyik megbízható vagy sem :)

    A vírusirtók többsége (tudomásom szerint) "vírus minták" alapján dolgoznak. Ha valamelyik folyamatban megtalálják, esetleg ahhoz hasonló kódot találnak, máris ordibálnak. Illetve a legtöbb próbál védeni a még ismeretlen kártevők ellen is, úgy, hogy figyeli a folyamatokat, és ha az valamilyen (számára) gyanús tevékenységet folytat, letiltja/értesíti a felhasználót.

    Valamelyik nap olvastam, hogy ATW (atw.hu) ingyenes tárhely szolgáltatásánál minden egyes aloldalra (*.atw.hu) ráharapott hibásan a NOD32, mert egyik tárhely esetében vírusos tartalmat jelentettek. (hiba javítva lett).
    Forrás: http://atw.hu/forum?action=comment&threadid=1561
    Úgyhogy ezek sem 100%-ig megbízhatóak.
  • sanyicks #12
    Emléxem vót hogy lineage2 botra is vírust írt mert dll injectel működött :D
  • Kensin #11
    Honnan tudod hogy nincs bennük vírus? :)
  • Sir Quno Jedi #10
    Vérusírtók egy párszáz bájtos, egysorors, fix rekord/mezőszerkezetű TXT állományról is kiderítik neked, hogy ez aztán ultravírusfertőzött. Ezvan.
  • asdasdasd #9
    Ha felteszel bármilyen exe-t a virustotal.com-ra, akkor mindíg van egy két vírus ellenőrző aminek minimum gyanus a file. Aztán gondolkodhatsz, hogy 15-ből 4 szerint vírusos, akkor most mi is van.
  • csulok0000 #8
    nálam a risztások 1-2% fake a többi jogos, de am sincs sok belőle. Mindig olyan helyeken kell keresgélni amit ismersz. mellesleg ha keygenedet ismeri akkor inkább keres újabbat. a legtöbb ilyenbe am is raknak trójaiakat.
  • Rotyoka #7
    60% ban fake riasztások. Lásd Trial Reset, keygen etc
  • birdo #6
    Dehogy is ...csak akarnánk )))
    Rögtön nekiálltam hisztizni...
    -mert nem engedett az oldalra...
    -mert már harmadszorra helyezte karanténba a Nod a talált vírusát...és kidobott a levesbe az oldalról...
    -mert jeleztem illetékesnek...és " tisztának találtatott az oldal
    -mert meg voltam sértődve, hogy nem nézhetem meg azt amit akarok ))