Berta Sándor

Már léteznek a Stuxnet másolatai

Thomas de Maiziere német belügyminiszter elismerte, hogy ismeretlenek már több kópiát készítettek a kártevőről, így bármikor sor kerülhet az iránihoz hasonló támadásokra.

"A Stuxnet lemásolása ugyan bonyolult, de egy bizonyos mértékben már léteznek ilyen fájlok. Éppen ezért, amennyire csak lehetséges, fel kell készülnünk ezen programok ellen" - nyilatkozta a politikus. Jörg Ziercke, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke arra a kérdésre, hogy Németország felkészült-e a kibertámadások kivédésre, azt válaszolta: "Őszintén szólva, az úgynevezett belső elkövetők esetén lennének problémáink." A szakember a belső elkövetők alatt, nem feltétlenül a hivatalok dolgozóit értette, hanem azokat a személyeket, akik képesek a kormányok, a katonai rendszerek és a gazdasági szereplők számítógépes hálózatait például USB-kulcsok segítségével belülről vírusokkal megfertőzni.

Richard Clarke, a Clinton-kormány biztonsági, infrastruktúra-védelmi és terrorizmusellenes koordinátora, valamint a Bush-kabinet elnöki kibervédelmi különleges tanácsadója közölte: jelenleg 20 országnak vannak olyan katonai egységei, amelyek képesek más államok infrastruktúráit kiberakciókkal szétrombolni. A szakember hozzátette: az amerikai csapatok Afganisztánba való bevonulása előtt ő maga adott parancsot arra, hogy ilyen támadásokat hajtsanak végre az afgán rendszerek ellen. De mivel utólag kiderült, hogy nem igazán voltak megfelelő célpontok, így az akciótól eltekintettek. "Különben biztos végrehajtottuk volna" - jegyezte meg Clarke.

A szakértő nem mulasztotta el bírálni a tengerentúli bankokat, amelyek szerinte csak azért nyelik le az online csalások által okozott károkat, mert a szektor rendkívüli nyereségaránya mindezt lehetővé teszi. A pénzintézetek ráadásul minden kétséges helyzetben az ügyfeleikre hárítják át a károkat.

A Stuxnet tavaly szeptemberben bukkant fel, s 15 erőmű és más ipari üzem rendszereit fertőzte meg, továbbá lelassította Irán atomprogramját. A The New York Times nemrég arról írt, hogy a vírust Izrael fejleszthette ki, és a program hatékonyságát két évvel ezelőtt a Negev-sivatagban található dimonai atomlétesítményében tesztelte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #4
    Semmi gond, majd a kreáló azaz Izrael ráfogja ezt is az afgánokra
  • Cat #3
    "szívesen elolvasnék egy ilyen tanulmányt, hogy hogyan tartanák meg a társadalmi rendet közmű szolgáltatások megszűnése esetén..."

    Ehhez nem kell szuperügynöknek lenni, elég megnézni a polgári védelem tervezeteit.

    http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus
  • Elk Hunt #2
    "a Bush-kabinet elnöki kibervédelmi különleges tanácsadója közölte: jelenleg 20 országnak vannak olyan katonai egységei, amelyek képesek más államok infrastruktúráit kiberakciókkal szétrombolni."
    És vajon Kínának, Oroszországnak stb?...Egyszer csak nem lesz áram pl....Azért szívesen elolvasnék egy ilyen tanulmányt, hogy hogyan tartanák meg a társadalmi rendet közmű szolgáltatások megszűnése esetén...
  • vato loco #1
    "ő maga adott parancsot arra, hogy ilyen támadásokat hajtsanak végre az afgán rendszerek ellen. De mivel utólag kiderült, hogy nem igazán voltak megfelelő célpontok, így az akciótól eltekintettek"

    És előtte komolyan elhitték hogy Halálcsillaggal meg Endorról táplált energiapajzzsal védik magukat a kecskebaszók? :D