MTI

A NATO is felfigyelt a Stuxnet tevékenységére

A következő háborús konfliktus egy számítógépes megelőző támadással kezdődhet majd, kiegészítve a hagyományos bombázást. Ez egyfajta elektronikus Pearl Harbour lenne, amely lebénítja az ellenfelet.

Az informatikai hadviselés a "valódi" háborúk bevezető szakasza lehet a jövőben. A NATO évek óta győzködi 28 tagállamát, hogy a veszély valóságos, és a felkészülés feladata bele is fog kerülni a szövetség már előkészítés alatt álló, új stratégiai koncepciójába, amelyet a tervek szerint a novemberi lisszaboni csúcson hagynak jóvá. Lehetséges fenyegetésként a kilencvenes években kezdtek foglakozni a kibernetikai háború elképzelésével az Egyesült Államokban, amely 2003-ban már alkalmazta egy kezdetleges formáját: hamis adatokat táplált be az iraki hadvezetés számítógépes hálózatába - emlékeztet Daniel Ventre, a francia nemzeti tudományos kutatóközpont (CNRS) munkatársa, aki könyvet írt a témáról.

Bárkik is legyenek a most folyó támadás végrehajtói és célpontjai - ezt szerinte korai még megpróbálni megnevezni -, az biztos, hogy az informatikai rendszerek szétrombolására irányuló akcióról van szó, nem pedig a szokásos kalózkodásról, adatlopásról vagy a hamis hírek terjesztéséről - véli a kutató, aki feltette a kérdést, hogy fel vagyunk-e készülve hasonló támadásokra, amelyek a vállalati rendszereken keresztül szétzilálnák az energiaellátó rendszereket vagy a közlekedést. Axel Dyevre, a vállalati stratégiával és kockázatkezeléssel foglalkozó brüsszeli CEIS cég igazgatója is úgy véli, hogy egyre inkább haladunk az informatikai rendszerek hibáinak katonai vagy politikai célú kihasználása felé.

A fenyegetés láttán a NATO - amely a koszovói háború alatt (1999) tengelyt akasztott a szerb hackerekkel - 2002 óta egyre nagyobb erőfeszítést tesz saját hálózatai megóvására és arra, hogy tagállamait védelmi együttműködésre ösztönözze ezen a területen. Az Egyesült Államokban a kormányzati és üzleti informatikai hálózatok ellen irányuló nagyarányú kibernetikai támadást szimuláló nemzetközi gyakorlatot kezdtek a héten Cyber Storm III néven. A gyakorlatban világszerte több ezer számítógép vesz részt, és a 12 külföldi partner között van Magyarország is.

A hágai Stratégiai Tanulmányok Központjának (HCSS) egyik szakértője, Stephan De Spiegeleire szerint nem csak a katonáknak, hanem a magánembereknek is fel kell készülniük arra az eshetőségre, hogy hirtelen megszűnik az áram- és vízellátás, vagy nem lehet fogni a televíziók adását. Úgy véli, hogy Európában a skandináv országok és Nagy-Britannia előbbre jár ezen a téren, mint a többi ország. "Ahhoz, hogy válság esetén mozgósítani lehessen a lakosságot, előre tájékoztatni kell. Fel kell készíteni az embereket, mert nem elég, ha a viták csak a kormányzatban, a haderőknél és a vállalatoknál zajlanak le" - mondta.

A még a kínai számítógépek vírusfertőzése előtt összegyűjtött, a Wikipedián elérhető, nem hivatalos adatok szerint a Stuxnet terjedése leginkább a következő országokban jelent gondot: Irán (62 ezer gép), Indonézia (13 ezer), India (6500), Egyesült Államok (közel 3 ezer), Ausztrália (2400).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #8
    Az ELMŰ egykori reklámszlogenje volt: Ha áram van, minden van...

    Már akkor fenyegetésként vettem...

    A plakáton meg egy pilótafülkéből nézett leszállópályát lehetett látni...



    Könnyű megbénítani egy egész nagy régiót áramszünettel, ez az urbanizáció mellékterméke, Jancsi bácsi viszont simán feji a tehenet tovább a tanyán és röhög rajtunk.

    ROM-BIOS, faja, és áram nélkül?
  • adamq01 #7
    Ez olyan minta Die Hard valamelyik részében, mikor laptopon keresztül megbénult egész amerika :D
  • Kara kán #6
    Vannak, akik erre képesek, de sajnos kontraszelekció van.
    Én is pl. csak egyéni vállalkozóként tudok érvényesülni, és természetesen magyar közbeszerzési pályázatokon semmi esélyem.

    A dologban az a röhej, hogy az ilyen pályázatokat elnyerő dörzsölt vállalkozások alvállalkozójaként már semmi gond nincs velem. Persze, az ember be kell, hogy fogja a pofáját, mert egyébként hamar megbélyegeznek.
  • jebela #5
    Kara kán: a rom megoldás jó lenne, ha a mai programozók tudnának stabil és hibamentes kódot írni...
  • jebela #4
    Idő kérdése. A normálisabb helyeken lévő rendszergazdák túlterheltek, alkalmas utánpótlás elvétve, a felhasználók pedig egyre katasztrofálisabban egoizálódnak. Ráadásul mindenhol csak leépítés, hisz a felsőbb réteg csak azt látja ha nem jó valami, elég 1 ember több száz gépre, de az is felesleges igazából szerintük. Majd lassan mindenhol automatizálnak mindent és akkor jöhet a buli...
    Pl. áramszünet idején már sok boltba nem is tudsz bemenni és vásárolni...
    De ezek a dolgok teljesen mellékesek ma már...
  • Kara kán #3
    A megoldás egyszerű: ROM-BIOS és ROHDD.
  • morden #2
    Szerintem is érdemes lenne odafigyelni, mert néhány jól képzett cracker milliárd dolláros rendszereket is képesek megbénítani. ( a magyar kormányzati gépek állapotába bele se merek gondolni).
  • kiskapucska #1
    Nem lenne butaság, figyelembe véve, hogy már szinte mindent számítógéppel vezérelnek. Ha sikerül a védelmi rendszerekbe, vagy csupán az infrastruktúrát működtető vezérlőkbe eljuttatni egy ilyen férget, azzal egy országot bombázás nélkül is térdre lehet kényszeríteni akár - leállíthatják az energiaellátást, a kifizetéseket, telekommunikációs hálózatokat - belegondolni is rossz...