Berta Sándor

Jó és nem ajánlott online vírusirtók

A világháló számtalan lehetőség van a gyanús fájlok megvizsgálására, azonban közel sem mindegyik szolgáltatás hasznos, van, amelyektől jobb óvakodnunk.

Az Inter Storm Center (ISC) arra figyelmeztetett, hogy vannak olyan vírusírók, akik igyekeznek kihasználni a biztonsági oldalak hiányosságait. Emellett előfordul az is, hogy egyes internetes vírusirtó szolgáltatások együttműködnek a kártevők készítőivel. Az ISC szakértői úgy vélték: aki egy online vírusirtóval szeretne átvizsgáltatni egy gyanús fájlt, az jobban teszi, ha körültekintően választ, különben kínos meglepetés érheti. A szervezet segíteni szeretne a felhasználóknak, ezért felsorolt számtalan jónak minősülő, kockázatos, illetve kifejezetten nem ajánlott online vírusirtó szolgáltatásokat.

A világhálón keresztül elérhető biztonsági csomagok egy részének az az előnye, hogy több vírusirtó motorját is felhasználják, így az internetező gyorsan megállapíthatja, hogy vajon egy téves riasztásról van-e szó, vagy valóban kártevőt tartalmaz egyik fájlja. Az ISC összesen öt olyan portált sorolt fel, amelyek használatát nyugodt szívvel ajánlják a szakemberek, ezeket a honlapokat zöld jelzéssel emelték ki. Köztük van a Virustotal.com, a filterbit.com, a virscan.org, a scanner.novirusthanks.org és a virusscan.jotti.org.

A második kategóriába a sárga jelzésű szolgáltatások tartoznak, az ISC munkatársai ide négy oldalt soroltak. Ezek többségéről nem állapítható meg 100 százalékkal, hogy teljesen biztonságosak. Az utolsó, piros jelzésű kategóriába 6 honlap került. Ezek mindegyikét vagy korábban összefüggésbe hozták kártevők terjesztésével, vagy még jelenleg is ezzel gyanúsítják. A szolgáltatások ártalmatlan doménneveket használnak, ám a felkeresésüktől mindenkit óva intett az ISC.

Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy a jó online vírusirtók rendkívül hasznosak lehetnek és akkor is segíthetnek, amikor a számítógépre telepített társuk már nem képes megtisztítani a kártevőktől a PC-t vagy a notebookot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!