Berta Sándor

Egymilliárd dollárért választotta a Nokia a Microsoftot

A finn mobiltelefon-gyártó cég a Microsofttal kötött együttműködése keretében kapja meg az összeget és cserébe olyan eszközöket kell kifejlesztenie, amelyeken a Windows Phone 7 futtatható.

A hírről a Bloomberg gazdasági hírügynökség számolt be bennfentesekre hivatkozva. A finn vállalat minden egyes Windows Phone 7 után licencdíjat fizet az amerikai IT-társaságnak, ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy a licencdíj pontosan mekkora. Laurie Armstrong, a Nokia egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a pénzügyi kondíciók tekintetében még nem született döntés és azt sem lehet tudni, hogy a papírokat mikor írják alá. Az viszont már eldőlt, hogy a megállapodás öt évre fog szólni. Melissa Havel, a Microsoft szóvivője egyelőre nem akarta kommentálni a Bloomberg tudósítását.


A több mint egymilliárd dollárért cserébe a Nokia gyakorlatilag azt vállalta, hogy a következő öt esztendőben biztosan nem készít olyan mobil- vagy okostelefont, amelyen a Google Android operációs rendszere fut majd. A finn cég arra számít, hogy az együttműködésnek köszönhetően megállíthatja piaci részesedésének csökkenését és ismét erőre kaphat. A Nokia vezetői alighanem úgy ítélték meg, hogy erre a redmondi konszern operációs rendszerével nagyobb esélyük van, mint az Android választása esetén. A Google ugyanis korábban megpróbálta a Nokiát a táborába csábítani, de erőfeszítései nem jártak sikerrel. Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll a finn mobiltelefon-gyártó előtt.

A Nokia és a Microsoft február elején kötött stratégiai szövetséget. Az amerikai konszern arra számít, hogy az együttműködés "segíti a Windows Phone operációs rendszer elterjedését" a Nokia "hardver fejlesztés és nyelvi támogatás terén szerzett tapasztalatainak köszönhetően, a szoftver használatának különböző árkategóriák széles választékára, több piaci szegmensre és földrajzi régióra való kiterjesztésével". Emellett a fejlődő piacok is gyorsabban és hatékonyabban megnyílhatnak a Windows Phone 7 előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #48
    Egyetlen gyártóhoz ment oda, a htc-hez a gugli hogy csinálja meg guglis név alatt az első androidos mobilt. Onnantól már nem kellett semmmi. Amúgy tudtad hogy az android nem a gugli műve? Kb 100 nagy cégé, a gugli egy közülük.
    Ez van. Normális ember wp7-et nem választ, max pénzért.
  • Zolivok #47
    .p
  • Major #46
    Való igaz, a te marketing tudásod sokkal nagyobb, mint a Nokia-nál dolgozó szakembereké, te bevezetted volna a Nokiát egy olyan telített - Android - piacra, ami nem bírt volna még el több tucat készüléket újabb szereplővel, éjjen!

    Továbbá a felett sem szabad elmenni - a többi SG-s szakembernek javaslom - hogy Windows Phone 7 a felsőbb kategóriás készülékekbe kerül csak (!) a többiben az újabb Symbian fog csücsülni, így nem valós képet mutat 1:1-hez való Androidos összehasonlítás.
  • Major #45
    Persze, nem mint ha a kis robot személyesen és ingyen kereste volna fel a gyártókat, hogy szállítsatok már a készülékeitekhez...
  • Major #44
    Őszintén, miért jó neked hogy minden MS-sel kapcsolatos hírt, teleszemetelsz a negatív nézeteiddel? Kitagadtak már a HUP-ról, vagy már túlságosan beszürkültél és itt még észre vesz valaki?
  • Rotyoka #43
    WP7 szerintem egy nagyon jó kis rendszer, csak nem Android után
  • sanyicks #42
    Annyira nem kirívó, igaz ez az első nyilvánosan bevallott lefizetés, persze aki nyitott szemmel jár eddig is tudta hogy az m$ soha sem azért nyer mert jó hanem mert sok a kenőpénzük ;)
  • sanyicks #41
    Na igen az pl drágult is az utóbbi időben, annyira keresett, meg állandóan készlethiányos, na meg az vicces hogy jobb mint a "nagy" gyártók középkat telefonjai. Pl a sángsungnak volt pofája kiadni azt a fos ace-t 400*320-as kijelzővel... LOL
  • Chronos2111 #40
    Máshogy nem tud a microsoft érvényesülni csak lefizetésekkel és kenőpénzzel. Ez egy kirívó eset hogy nyíltan fizet egy másik cégnek.

    Bukni fog a WP7, nem is kicsit.
  • Rotyoka #39
    Lásd ZTE Blade.