Berta Sándor

Tőzsdére megy a Skype

A luxemburgi bejegyzésű VoIP-szolgáltató közleményben jelentette be, hogy a New York-i NASDAQ tőzsdére készül és e lépés keretében 100 millió dollár értékű részvényt bocsát ki.

A Skype drága mulatság volt az eBay számára, mivel a szolgáltatás akkor még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt, komoly veszteségeket termelt. A vállalatot az eBay 2005-ben 2,6 milliárd dollárért vásárolta meg a cégalapítóktól, majd tavaly 1,9 milliárd dollárért adta el a Marc Andreessen által vezetett befektetői csoportnak. A Skype az elmúlt években folyamatosan növelni tudta felhasználói táborát, amely június végére már elérte az 560 millió főt. Mivel ezzel párhuzamosan emelkedett a fizetős ügyfelek száma is, így a cég forgalma is 406 millió dollárra nőtt, ami 25 százalékos növekedésnek felel meg az előző esztendő hasonló időszakához képest.

A Skype tőzsdei megjelenését többek között a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Morgan Stanley amerikai bankok készítik elő. A program első részében 100 millió dollár értékű részvényt bocsátanak ki, ennek pontos időpontja azonban még nem ismert, miként a részvények ára sem. A vállalat már benyújtotta az Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) a tőzsdén való megjelenéshez elengedhetetlenül szükséges beadványát. A Skype részvényeket a New York-i NASDAQ-on jegyzik majd.

Andreessen befektetői csoportjának célja egyértelműen az, hogy új tőkéhez juttassák a céget. Jelenleg e csoport birtokolja a Skype tulajdonjogának 56 százalékát, az eBay 30, míg Niklas Zennström és Janus Friis, a VoIP-szolgáltató alapítói 14 százalékos tulajdonjoggal rendelkeznek. A jövőbeli tervek között nem csak a tőzsdén való megjelenés szerepel, hanem ezzel párhuzamosan a vállalat növelné fizetős ügyfelei számát is. A Skype jelenlegi bevételeinek zömét a vezetékes vagy mobil hálózatokba kezdeményezett hívások díja képezi. A fizetős ügyfelek száma az idei esztendő második negyedévében 23 százalékkal nőtt és elérte a 8,1 milliót. Az elmúlt negyedévben a beszélgetések időtartama 95 milliárd percet tett ki és a 40 százalékuk videohívás volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #4
    Például?
  • willcox #3
    Ezért kell régi klienst (3.0) használni, azzal nincs gond :)
  • valaé valaé ná #2
    Érdekes, pont tavaly óta lett egy nagy szutyok, ad-ware, memóriazabáló bughalmaz a skype-ból...
  • valentine2 #1
    Szerintem a feltelepítgetős chatkliensek helyett jobb az interneten, böngészőn keresztül használhatók használata.

    Szélessáv