Berta Sándor

Elektronikus kommunikációs szolgáltatás lett a Skype

A Microsoft Hollandiában hivatalosan is regisztrálta ilyen minőségében a platformot.

2015 májusa óta zajlott a vita arról, hogy távközlési hálózatüzemeltető-e a Skype? A kérdés azután merült fel, hogy a cég a mecheleni bíróság határozata ellenére sem adta ki a felhasználók kommunikációjával kapcsolatos információkat. A helyi hatóság bizonyos Skype-ügyfelek üzeneteihez és telefonbeszélgetéseihez akart hozzáférni. A bíróság szóvivője rámutatott, hogy ha a Skype távközlési hálózatüzemeltető, akkor a belgiumi jog alapján köteles kiadni az adatokat és a mulasztásaiért akár meg is büntethetik.

Az ügy később a brüsszeli fellebbviteli bíróságtól az Európai Unió Bíróságára került, amely végül június elején a belga postai és távközlési szolgáltatási hivatal (IBPT) érvelését fogadta el. Az érvelés az volt, hogy a SkypeOut lehetővé teszi a telefonbeszélgetések kezdeményezését a hagyományos mobil és vezetékes telefonszámokra, ezért elektronikus kommunikációs szolgáltatás. Az ítélet miatt a Microsoft kénytelen volt a holland távközlési hatóságnál elektronikus telekommunikációs szolgáltatásként bejegyeztetni a Skype-ot.

A lépés következményeként a Skype a jövőben az európai távközlési hivatalok illetékességébe tartozik, a redmondi konszern egyébként eredetileg pont ezt akarta elkerülni. A besorolás többek között azt jelenti, hogy a Microsoft köteles jelenteni az adatvédelmi jogsértéseket, szükség esetén biztosítani a hatóságok számára a Skype lehallgatását és a 112-es hívószámnak is állandóan elérhetőnek kell lennie. A Tweakers.net azt írta, hogy a regisztráció miatt a hatóságok eltekintettek a korábban kiszabott 220 000 eurós pénzbüntetés befizetésétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!