MTI

Könyvet írt a WikiLeaks egykori szóvivője

Önző és erőszakos, helyenként kíméletlen embernek ábrázolja a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot a projekt egykori szóvivője, Daniel Domscheit-Berg, aki Inside WikiLeaks címmel írt leleplezőnek szánt könyvet.

A kötet összesen 20 nyelven jelenik meg egyszerre, köztük magyarul is. A Nyitott Könyvműhely gondozásában készült kiadás címe: WikiLeaks - A leleplezés. Daniel Domscheit-Berg csaknem három éven át dolgozott együtt az ausztrál Julian Assange-zsal, egészen tavaly szeptemberben történt szakításukig. Kettejük között szoros barátság alakult ki, ám ez idővel megromlott, talán jóvátehetetlenül. Ennek okát Domscheit-Berg részben elvi, részben személyes tényezőkkel magyarázta. Például azzal, hogy az ausztrál rendre lehurrogta őt, amikor tevékenységük átláthatóságát vagy a rendelkezésükre álló pénzek forrását kérte tőle számon.

"Hagyd már ezt a germán kukacoskodást!" - idézte fel a könyv szerzője Assange válaszát kérdéseire. A németnek az sem tetszett, hogy - mint kiemelte - társa (eleinte ők ketten, meg egy szerver alkotta a WikiLeakset) időnként gyanús alakokkal lépett kapcsolatba, például egy közismert svéd holokauszt-tagadóval. Domscheit-Berg elmondta: kifogásolta például, hogy Assange "egy hajléktalanhoz illő" öltözékben jelent meg a német igazságügyi minisztertől kért interjún.

A könyv szerzője szerint Assange némi nagyzási hóbortban szenved, ami abban nyilvánul meg, hogy hatalmas ellenfeleket néz ki magának. Például az Egyesült Államokat. Úgy vélte, hízelgett Assange egójának, hogy a Pentagon 120 fős különleges egységet bízott meg a WikiLeaks elleni hadjárattal. "Csak a nagy ellenfeleket tartotta méltónak ahhoz, hogy megméresse velük magát" - állította Domscheit-Berg, kizárva egyúttal Assange motivációjából az Amerika-ellenességet.

Arra kérdésre, miért adta könyve alcímének a "Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát" kifejezést, Domscheit-Berg kijelentette: ez egyrészt személyes érzését fejezi ki, hiszen Assange többször is a rendőrséggel fenyegette meg, másrészt - tette hozzá - a veszély a WikiLeaks által kifürkészett és leleplezett vállalatokra leselkedett, Assenge és az ő tevékenysége révén.

Mint elhangzott, könyve semmiképpen sem leszámolás egykori barátjával és üzlettársával. A szerző inkább regénynek nevezi, olyan műnek, amely sok mindent napvilágra hoz abból, amit korábban senki sem tudott. Assange további terveiről Domscheit-Berg azt mondta, azokról mit sem tud; ő maga még tavaly ősszel, két nappal a WikiLeakstől történt távozása után létrehozta és bejegyeztette az OpenLeaks.org-ot. A leleplező tevékenységtől tehát ő sem tud szabadulni.

A WikiLeaks fejlesztését Julian Assange ausztrál hacker kezdte meg 2006-ban. A csapathoz később kínai ellenzékiek, újságírók, matematikusok, valamint az Egyesült Államokból, Európából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Tajvanról származó technológiai szakemberek csatlakoztak. A Wikipediától teljesen független weboldalon kiszivárogtatott privát és titkos információkat, diplomáciai sürgönyöket tesznek közzé, így számos botrány is kapcsolódik az oldalhoz. A Nyitott Könyvműhely összefoglalója szerint a WikiLeaksen hozták először nyilvánosságra többek között az iraki civileket és újságírókat meggyilkoló amerikai katonák hírét, a tragédiába torkolló duisburgi Love Parade háttérdokumentumait, valamint az azt igazoló anyagokat, hogy valójában fő részvényesei fosztották ki az izlandi Kaupthing bankot, ami végül az ország pénzügyi összeomlásához vezetett.

Julian Assange-nak, a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket tízezrével kiszivárogtató portál alapítójának múlt hét hétfőn Londonban kezdődött meg többnapos kiadatási meghallgatása. A 39 éves ausztrál állampolgárt a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával decemberben vették őrizetbe Nagy-Britanniában, de később szabadlábra helyezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    Ezt mondom hogy semmi sem stimmel a Holokauszt™ mesében :)
  • Rotyoka #5
    Csak az a gebasz nem is élt annyi zsidó az euban
  • sanyicks #4
    "Domscheit-Berg elmondta: kifogásolta például, hogy Assange "egy hajléktalanhoz illő" öltözékben jelent meg a német igazságügyi minisztertől kért interjún."

    Egyrészt nem tök mindegy? Nem a ruha teszi az embert ugye! Másrészt tájékozott ember, és ismeri hogy egy politikus mennyit érdemel...

    A srácnál nagyon látszik az "elvették a nyalókámat, most megmondom az óvónéninek" effektus.
  • sanyicks #3
    Na meg kilóg a lóláb!
    Híradóban ezt hallani: minden harmadik megölt zsidó a holokausztnál magyar volt.
    Az aktuális dogma szerint 6 millió zsidót öltek meg, ami azt jelenti hogy 2 milliót magyarországról.
    Hivatalosabb pontosabb információk szerint 450 ezer magyar zsidót öltek meg.

    De még ha ez utóbbit is nézzük nagyon kilóg a lóláb: lásd
    Csak 50 ezer magyar nem zsidó civil és katona halt volna meg? Hát nagyon nem stimmelnek a számok, sehogy sem...

    Eközben pedig az 56-os komcsi hóhérok ügye "elévült" miközben a jó 11 évvel azelőtti holokausztban érintettek ügye furcsa módon nincs elévülve. Nincsen évi 20 féle időpontban sokféle címszó alatt megemlékezés sem a komcsi diktatúra halottjairól, sem az örmény népirtásról, sem a palesztin népirtásról (bár erről nehéz lenne hiszen a jelenben történik) vagy akár az indián "holokausztról"
  • uniu #2
    "időnként gyanús alakokkal lépett kapcsolatba, például egy közismert svéd holokauszt-tagadóval."
    ...te jó ég.

  • Amergin #1
    Business as usual, a pénz meg beszél...
    Apropó holokauszt: gondolom azért lehet úgymond "tagadni" az örmény népirtást, mert az usa vezetése és Hollywood nincs tele örményekkel. A holoinkviziciótól meg lehetne kérdezni, hogy azokkal mi lesz, akik nem tagadják, csak "nem hiszik el" az úgynevezett holocaust-ot. Isten létezésében szabad kételkedni, de a szentséges holo-hitben nem szabad kételkedni - persze szigorúan csak a gondolati-, lelkiismereti-, sajtó- és véleményszabadság jegyében