MTI

Leleplező könyv jelenik meg a WikiLeaks belső működéséről

Könyv jelenik meg februárban WikiLeaks - A leleplezés címmel, melyben Daniel Domscheit-Berg, a nagy viharokat kavaró weboldal mögött álló csapat második embere, Julian Assange legközelebbi munkatársa számol be két és fél éves tapasztalatairól, kiugrásának okáról és OpenLeaks nevű új projektjének részleteiről.

A WikiLeaks - A leleplezés - Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát február 11-én, a nemzetközi kiadással egy időben jelenik meg magyarul a Nyitott Könyvműhely gondozásában. Mint Halmos Ádám, a kiadó vezetője elmondta, a német Ullstein kiadó tavaly december közepén jelentette be, hogy kiadják a Wikileaks egykori szóvivője, Daniel Domscheit-Berg könyvét. Közlése szerint ekkor értesült ő is a tervezett kötetről, és jó pár külföldi kiadóval egy időben azonnal, még a kézirat elkészülése előtt megvásárolták a fordítási jogokat.

"A határidő szűkössége miatt nagyon szorosan együttműködünk a kiadóval. Egy időben történik a német eredeti szerkesztése, jogi ellenőrzése és a magyar szöveg fordítása, lektorálása. Különösen érdekes, és a könyv készítésének folyamatát is jól jellemzi, hogy nem emailen, hanem egy titkos szerveren keresztül töltjük le az információkat és a kézirat újabb és újabb verzióit, nehogy illetéktelenek bármilyen módon hozzáférjenek a kézirathoz a megjelenése előtt" - engedett bepillantást a kiadás kulisszatitkaiba a könyves szakember.

Halmos Ádám úgy vélte, a könyv teljesen érthető lesz a magyar olvasók számára is, hiszen nem szerepelnek benne olyan jelentős nemzetközi ügyek, amelyek ne lennének ismertek itthon, a számítógépes vagy hackernyelv legmélyebb rétegei pedig szintén nem úgy jelennek meg a szövegben, hogy az külön magyarázatra szorulna.

"Úgy érzem, hogy Daniel egy igazán céltudatos ember, akinek nagyon komoly küldetéstudata van, hisz az eszméiben és ezekért kész a végsőkig kiállni. Ezért hagyta ott jól fizető állását a WikiLeaks miatt, és ezért hagyta ott a WikiLeakset, amikor úgy érezte, hogy Assange olyan irányba viszi a szervezetet, ami neki sosem volt célja. Ő az információátadás szabadságában, a nyilvánosság erejében hisz, de Assange ennél többet akart… A WikiLeaks sorsa bizonyos értelemben megpecsételődött azzal, hogy Assange nagyjából egyedül maradt benne a kezdeti vezetők közül, és minden támogatási forrást megvontak tőlük.

Domscheit-Berg célja azonban nem a WikiLeaks további sárba tiprása, ő arról az időszakról beszél, amit átélt, és ez alapvetően élete legfontosabb korszaka volt. Nem bántó, csupán feltáró szándékkal írta meg a könyvét" - jellemzi a kiadóvezető az 1978-ban született német programozó-hackert. Halmos Ádám szerint a kötet kiválóan illeszkedik a Nyitott Könyvműhely bevallottan nem túl feszesen körülhatárolt műfaji keretei közé. "Mindig is fontosnak éreztem, hogy a könyveink a máról szóljanak, a ma emberéhez és mai problémákat feszegessenek" - fogalmazott.

A WikiLeaks fejlesztését Julian Assange ausztrál hacker kezdte meg 2006-ban. A csapathoz később kínai ellenzékiek, újságírók, matematikusok, valamint az Egyesült Államokból, Európából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Tajvanról származó technológiai szakemberek csatlakoztak. A Wikipediától teljesen független weboldalon kiszivárogtatott privát és titkos információkat, diplomáciai sürgönyöket tesznek közzé, így számos botrány is kapcsolódik az oldalhoz.

A Nyitott Könyvműhely összefoglalója szerint a WikiLeaksen hozták először nyilvánosságra többek között az iraki civileket és újságírókat meggyilkoló amerikai katonák hírét, a tragédiába torkolló duisburgi Love Parade háttérdokumentumait, valamint az azt igazoló anyagokat, hogy valójában fő részvényesei fosztották ki az izlandi Kaupthing bankot, ami végül az ország pénzügyi összeomlásához vezetett.

A Variety amerikai magazin szerint film is készül Julian Assange életéről. Alapját a tervek szerint egy másik, még meg sem jelent életrajzi könyv képezi majd: Andrew Fowler ausztrál újságíró The Most Dangerous Man in the World (A világ legveszélyesebb embere) című kötete várhatóan idén jelenik meg. Fowler először tavaly májusban interjúvolta meg a 39 éves Assange-ot, akinek élettörténetét gyerekkorától a WikiLeaks megalapításán át a kiszivárogtatott dokumentumok keltette hatalmas botrányokig követi nyomon.

A Variety információi szerint a megfilmesítés jogát két amerikai producer, Michelle Krumm és Barry Josephson szerezte meg. Egyelőre sem a rendező, sem a forgatókönyvíró, sem a színészek személye nem ismert, és a forgatás kezdő időpontja is bizonytalan, azt azonban már lehet tudni, hogy a film műfaja valószínűleg thriller lesz. Krumm elmondása szerint elgondolkodtató filmet szeretne, Josephson pedig feszült drámában gondolkodik, mely világszerte érezteti hatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #1
    Ez feltáró nem leleplező nem?