Berta Sándor

Adócsalók adatait kapta meg a Wikileaks

Egy egykori bankár több CD-t adott át a leleplező portál alapító-főszerkesztőjének. Az adathordozókon több mint 2000 feltételezett adócsaló személyes adatai találhatók.

A The Guardian tudósítása szerint Rudolf Elmer által átadott lemezeken olyan német, amerikai, svájci, osztrák, brit és ázsiai üzletemberek, multimilliomosok, cégvezetők, művészek és 40 politikus neve, címe és banki adatai szerepelnek, akik a vagyonukat és a bevételeiket külföldi, elsősorban Kajmán-szigeteki bankszámlára menekítették ki, hogy így kerüljék el adófizetési kötelezettségüket. Az információk a Julius Bär Bank és további legalább három pénzintézet rendszeréből származnak, s az 1990 és 2009 közötti időszakot ölelik fel.

"Ezeket az információkat ugyanúgy fogjuk kezelni, ahogy a többi, hozzánk érkező információt is. Nyilvánosságra fogjuk hozni őket. Az adatok kiértékelése várhatóan néhány hétig el fog tartani" - jelentette ki Julian Assange.

Rudolf Elmer svájci pénzintézetek munkatársaként nyolc évig dolgozott a Kajmán-szigeteken. Az alpesi országba való visszaérkezése után úgy döntött, hogy tájékoztatja a közvéleményt a nemzetközi adócsalások valódi mértékéről és kiterjedéséről. "Azt akarom, hogy a társadalom megtudja, miként működik ez a rendszer, ami károkat okoz a közösségnek" - szögezte le az egykori bankár. A szakembert 2002-ben rúgták ki a Julius Bär Banktól és 2007-ben már átadott egy banki adatcsomagot a Wikileaksnek, ami után több országban is eljárás indult az adócsalók ellen. A férfi nem érte be ennyivel, hanem létrehozta a Swiss Whistleblower nevű leleplező portált.

Elmer szerint az elmúlt években folyamatosan üldözik és próbálnak nyomást gyakorolni rá. Állítása szerint a listát már évekkel ezelőtt felajánlotta Peer Steinbrück akkori német belügyminiszternek, az adatcsomagért cserébe még pénzt sem kért, de megkeresését válaszra sem méltatták. Az egykori bankár egyébként a találkozót megelőzően szabadult, ugyanis 30 napig volt börtönben és szerdán meg kell jelennie a zürichi kerületi bíróságon, ahol a banktitok megsértése és kényszerítés miatt kell felelnie. Ha bűnösnek találják, akár 3 év börtönt és súlyos pénzbüntetést is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • meridaboy #9
  Alapjában a kőolaj nem környezet károsító.
  Max ha kiőmlik, de azt meg magától nem teszi!
 • Elk Hunt #8
  Igen, igazad van. Egyre többet kell majd költeni ahhoz, hogy fent lehessen tartani a jelenlegi rendszert. Rövid távon működik, de hosszú távon ez nem lesz így. Vegyük pl. a pénzt. A jegybank kiadja (persze kamattal) az államnak. De miből lehet kifizetni a kamatot? Hát persze, újabb pénzzel...Ez egy ördögi kör, amely csakis egyféleképpen végződhet...Visszatérve a 2 nyersanyagra: azt tudom elképzelni, hogy 1. Először is el fogják venni akár erőszak árán akár máshogy, attól akinek még van. Láttunk ugyebár nem is olyan régen ilyen eseményeket sajnos. 2. Vannak még "hatalmas" stratégiai tartalékok amikhez még hozzá se nyúltak azért, mert később mondjuk 5x áron is el lehet adni. 3. Ott van még a metán-hidrát is, és más hagyományos nyers anyag aminek MÉG a kitermelési költsége nem gazdaságos. Ha ezek se lesznek akkor lesz muszáj alternatívákat keresni. Addig meg csak röhögnek a "nagyok" a próbálkozásokon: energia ültetvények (hmm talán ott kellene kezdeni, ahol a legtöbb kibocsájtás van pl Amcsihon, Kína stb.) és még stb. Amit magunk körül látunk annak jelentős hányada kőolaj származék - a közlekedés egy kis része...
  Ha nem lesz ez, akkor majd mivel fogják ezeket helyettesíteni?
 • sanyicks #7
  meg fog változni előbb utóbb ha összeomlik, márpedig össze fog, csak a kérdés mikor. Gyanítom hogy ha egy bizonyos összeg fölé ér az olajár/földgáz (mert egyre drágább lesz), beindul a domino effektus mert a rendszer annyira ráállt erre a 2 nyersanyagra, hogy minden ettől függ, és bizony nem sűrűn fedeznek fel új olajmezőket egy ideje, pedig ez volt a növekedés alapja.
 • Elk Hunt #6
  "Azt akarom, hogy a társadalom megtudja, miként működik ez a rendszer, ami károkat okoz a közösségnek"

  Hmmm ajánlhatom a Kapitalizmus szeretlek című filmet. Érdekes...
  Bár kötve hiszem, hogy ez a rendszer meg tudna változni. :(
 • morden #5
  Való igaz ! Érdemes nézni a híreket (némi fentartással azért) néhány ezres bolti lopásokért 2-3 nap börtön több milliárdos csalásért semmi, vagy háziőrizet.
 • tricky #4
  helyeslem, teljes mértékben.
  hozzák nyilvánosságra és vonják felelősségre ezeket a nyomorult gazdag csaló álszent férgeket

  csak remélem egyik embernek sem lesz hirtelen halál híre sem
  a milliomosok nem ismernek határt abban, hogy elhallgattassák az ilyen embereket, akik bele köpnek az ő levesükbe

  minél hamarabb nyilvánosságra kell hozni !

  és még azt mondják, hogy a szegény emberek azok akik bűnöznek, csalnak, lopnak
  pedig a nagy részét a bűnözésnek a gazdagok teszik ki
  csak ők hivatalosan tehetik meg, legálisan.

  rohadt egy világban élünk.
 • okosan gyerekek #3
 • AgentKis #2
  Ja "annyira" úgy látszik mégsem küzdenek a terrorizmus ellen...
 • morden #1
  Egy job világban maguknak a bankoknak kellene ezt nyílvánosságra hozni.