Berta Sándor

Nagyobb szerep juthat Afganisztánban az okostelefonoknak

Egy amerikai katona olyan mobil alkalmazást álmodott meg, amelynek a segítségével lefotózhatók az ellenséges állások és elküldhetők a koordinátáik a légierő vagy a tüzérség számára.

A 31 éves Jonathan Springer tavaly május óta szolgál Afganisztán legveszélyesebb vidékén, a Kunar tartománytól keletre eső területeken. Sehol másutt nem halt meg annyi amerikai katona, mint itt. A tálibok és az al-Kaida szinte naponta vívnak tűzpárbajt az amerikai egységekkel. A katonát az ösztönözte a GPS-rendszer előnyeit is kihasználó Tactical App nevű program megalkotására, hogy tavaly június 25-én meghalt két bajtársa, az egyikük csak 19 éves volt. Springer elhatározta, hogy igyekszik megkönnyíteni és biztonságosabbá tenni katonatársai életét.

"Sokáig gondolkoztam a dolgon, de a valódi ötlet álmomban érkezett. Sok katonánál láttam iPhone-t és más mobilokat, s feltettem a kérdést: miért nem használja ki az ebben rejlő lehetőségeket a katonaság? Ekkor született meg az ötlet" - nyilatkozta Springer. A férfi egy olyan mobil szoftvert szeretett volna kifejleszteni, amely a bevetések közben hasznos információkkal látja el őt és a bajtársait. Felhívta a feleségét és a szüleit, majd elmondta nekik, hogy mit tervez. A kezdetektől támogatták. Ezután kapcsolatba lépett egy arizonai fejlesztővel és közölte, hogy egy olyan okostelefon-alkalmazást akar, amelyik egy kibővített GPS-vevőegységként működik.


A lényeg, hogy a katonák a virtuális térképeken különböző tájékozódási pontokat jelölhessenek be, valamint feltüntethessék az ellenséges egységek tartózkodási helyeit is. Utóbbi adatokat pedig továbbítani lehessen a légierőnek vagy a tüzérségnek. A fő célkitűzés az volt, hogy minden navigációs funkció beleférjen egyetlen készülékbe. "Gyakorlatilag egy térkép, egy iránytű és egy kamera egyben. A térkép a légierő által használt referenciarendszer alapján működik" - emelte ki Springer.

A program első bétaverziója tavaly augusztusban készült el és azonnal le is tesztelték a harcmezőn. Az utolsó változatot Springer a napokban kapta meg. A szoftver képes arra, hogy a mobillal készített fotókat automatikusan GPS-koordinátákkal lássa el, így a felhasználó azonnal láthatja, hogy melyik felvétel melyik területet ábrázolja. Az iránytű megmutatja, hogy a katona hány méterre van a célpontjától, aminek a tartózkodási helyét ráadásul a térképen be is lehet jelölni. Az első tesztek bebizonyították, hogy a felturbózott telefon legalább annyira hatékony, mint az amerikai fegyveres erők hasonló célokra használt eszközei. A készülék hiba nélkül működik.


A Tactical Nav kifejlesztését Springer saját megtakarításaiból finanszírozta, a projekt összesen 30 000 dollár körüli összeget emésztett fel. A tervek szerint a program februártól elérhető lesz az Apple alkalmazásboltjában, valamint Springer azt szeretné, hogy a szoftvert megkaphassák az USA NATO-szövetségesei is. A 31 éves katona úgy vélte: bebizonyosodott, hogy az okostelefonok már régóta nem csak egyszerű mobilok, hanem kis méretű, nagy teljesítményű számítógépek és ki kell használni a bennük rejlő lehetőségeket.

Nem először merült fel az okostelefonok katonai célú hasznosítása. 2009-ben a Raytheon konszern mutatta be a One Force Tracker nevű szoftvert, amely képes azonosítani a baráti és ellenséges egységeket, valós időben megmutatja ezek pozícióit és adatátviteli lehetőségeket is biztosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tucky1 #20
    Hidd el tisztában vagyok az üveg tulajdonságaival, de képzeld még a műanyagéval is, viszont nem vagyok benne biztos hogy felfogtad amit írtam. Szar recsegős müanyagból készült eszközzel még nem találkoztál? Próbáld ki pl a N 5800-át volt szerencsém hozzá. (sry a többiektől az off-ért)
  • coolbboy83 #19
    Persze.....hiszen ha te mondod, akkor nyílván így is van :-)....

    Na ez aztán a hozzáállás ! :-D
  • sanyicks #18
    Nem az fáj hogy kitalált, csak unalmasak már a fizetett apple reklámok.
    Nem viselte meg a barátja elvesztése, valszeg az egész csak egy mese viszont a tárcája biztosan jól járt :)
  • sanyicks #17
    Mire irigykednék? Egy nilvánvaló hazugságra, és egy anyag tulajdonságainak nem ismeretére? Műanyagot pókhálósodni nem láttam még mivel nem úgy reped mint az üveg (mivel másak a tulajdonságai, bár gondolom te sem erre értetted, pusztán lila gőzöd nincs milyen amikor az üveg pókhálósodik (nem, nem a pók szövi be :D).
    ilyesmi tudod mint az autók szélvédője...
    Recsegős műanyagokat sajnos nem találok sehol. Nyomorgattam csavargattam távirányítót, telefont, de nem akarnak recsegni, pedig úgy szeretném már megtapasztalni azt a "szar recsegős műanyagot", de mindig csak egy bizonyos csoporttól hallok róla...
  • RoyalPredator #16
    Műhold ált. van a katonai műveleti területek fölött. Ha nincs, akkor magasból gépek helyettesítik, vagy beáll egy második űrkonzervdoboz. Ha azt nézitek, hogy egy némára-rezgőre állított telefon, ami csak indítani képes a hívásokat, illetve más, kóddal ellátott készülékről hívni (ezáltal kiküszöbölni, hogy anyuci felhívja katona kisfiát, akit ezért fejbelőnek), stb. Szóval egyből maga a katona oldja meg, saját pénzből, ahogy saját pénzből vesznek meg minden olyan dolgot, amit a katonaságnak kéne biztosítani, de mégse teszik, vagy csak későn -

    A másik, hogy ha iPhone-ra felraksz egy megfelelő tokot, máris megvéded sok sérüléstől és szennyeződéstől, ütődéstől, karcolástól, stb, de akár vízállóvá is teheted.

    Tehát az ötlet nagyon is jó. Mennyünk mocskos amerikaiakat ölni iPhoneért.
    Haji iPhone eladó iBéjen:D
  • coolbboy83 #15
    Ez a sok nagypofájú fotelokost b+..... találjatok ki ti is valamit duma helyett !
    Nem értem miért fáj az néhány droidnak, hogy ez a katona kitalált egy ilyen alkalmazást !!
    Lehet, hogy megviselte a barátai elvesztése.... és ezért úgy gondolta ennyivel tartozik nekik !!
    Mit tudtok ti ??? Ócsárolni, meg pofázni !!!

    Egyik-másik ember szégyelhetné itt magát !! DE nem fog az sem menni, mert a magyaroknak alapból nincs szégyenérzete ! Kivétel persze akadhat...
  • tucky1 #14
    Nem kell irigykedni, de valahol megértelek. Szr dolog lehet hogy 2-3 év után a fú de igényes üveg még mindig karcmentes normál használat mellett, a szr recsegős műanyagod meg "pókhálós" a csebkarcoktól ;)
  • fergusonpapa #13
    mikor álló csata van,unatkoznak nyomják az angrybirds-t :DDDDDDDD
  • willcox #12
    "Hát igen, ez a demokrácia: alkoholt még nem kap a kocsmában, szavazni még nem szavazhat, de arra, hogy öljön, vagy őt öljék meg már alkalmas." - ez az usák demokrácia. És ezt még exportálni is akarják.
  • willcox #11
    Eddig nem is tudtam, hogy a katonák telefonálni mennek, amikor harcolni készülnek. Vagy már okostelefonnal lőnek manapság?
    Ki az a barom parancsnok, aki engedi, hogy a katonáinál feladat közben mobil legyen? Bevetés közben mondjuk megszólal a telefon, az nem baj?