Berta Sándor

Háborúba megy az iPhone

A Raytheon amerikai konszern katonai programot fejlesztett ki az iPhone készülékekhez.

A Raytheon a Tucsonban megrendezett 2009 Intelligence Warfighting Summit nevű rendezvényen mutatta be hivatalosan az új alkalmazást, amit kifejezetten katonai használatra terveztek. A One Force Tracker nevű szoftver képes azonosítani a baráti és ellenséges egységeket, valós időben megmutatja a két táborba tartozó erők pozícióit, valamint szintén valós idejű adatátviteli adatátviteli lehetőségeket biztosít.

A fegyveres erők mellett a One Force Trackert használhatják majd a rendőrség, a tűzoltóság vagy éppen a katasztrófavédelmi csoportok és a mentősök. J. Smart, a Raytheon hírszerzési és információs rendszerekért felelős műszaki igazgatója elmondta, hogy az alkalmazás bármely szabványos iPhone készüléken működik.


Meglehetősen szokatlan, hogy a katonaság egy polgári technológiát használ. Általában ennek az ellenkezője szokott bekövetkezni: a katonaság által kifejlesztett eszközök vagy technológiák terjednek el később a polgári életben. Ebben az esetben azonban a helyzet egyértelmű: a fegyveres erők profitálni akarnak a sikeres szoftver- és hardverkoncepciókból és ki akarják használják a közösségi hálózatok előnyeit. A jövőben például lehetőség lesz arra, hogy a harcoló katonák bárhonnan behívják a Facebook vagy a Twitter oldalát és azok segítségével kommunikáljanak egymással. Emellett új funkciókkal egészíthetik ki a digitális térképeiket, további adatokat kérhetnek le online szolgáltatásokból (Google Earth, Google Maps stb.).

Smart hozzátette, hogy módosítottak néhány dolgot, mert az iPhone-on jelenleg csak egy alkalmazás futhat és az Android vagy Palm készülékekkel ellentétben mindig csak egy funkció érhető el. Ez azonban nem jó, hiszen egy katona egyszerre akarja lekérdezni a GPS-modul segítségével a pontos pozícióját és információkat továbbítani a parancsnokságnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #19
    Hát bombaként lehetne hasznosítani ugyanis mint tudjuk jó nagyot robbannak, de valahogy sztem erre vannak megfelelőbb, és olcsóbb eszközök.
  • narumon #18
    "Az Iphone mint katonai eszköz. Az első zsebretételnél összekarcolódott nekem, kíváncsi vagyok hány bevetést élne túl.."

    Ráspoly van a zsebedben vagy mi?
  • flashpointer #17
    és ha 2 nap után lemerül minden elektronikus cucca akkor meg ugyanott van mint a papucsban fürdőköpenyben rohangáló AK-s ellen, csak +40kilóval : p
  • Rexhawk #16
    Az amerikaiak már rendszeresítették az iphone-t ... Kézigránátként
  • kvp #15
    Az eredeti cikk katonai kommunkacios szabvanyokat emlitett nem internet hozzaferest, tovabba csak wifi-t hasznalnak kommunikaciora, ami nem biztonsagos, nem stabil harci kornyezetben, tovabba a legtobb jelenlegi harcteren nincs kiepitve. Es a telefonokat is fel kellett torni (jailbreak), hogy egyszerre lehessen veluk kommunikalni es pozicio adatokat lekerdezni. Ez egy demo, amit olcson ossze akartak dobni. Ha kell valami komoly, akkor majd fejlesztenek hozza rendes hardvert (azaz vesznek valami olcso viz es utesallo wince-s pda-t egy kinai gyartotol).

    Persze a raytheon egy hires amerikai katonai beszallito, akik a predator-ok kommunikacios rendszeret is keszitettek, tehat nem eppen arrol hiresek, hogy jo rendszereket epitenek, viszont mindezt dragan tesztik.
  • Dns5000 #14
    Árprilis 1 van vagy mi, bár kicsit hideg van ahhoz?
    Twitteren lehet majd követni a hadmozdulatokat omg.
    Biztos egy katonasághoz köze nincs cég rendszerében küldözgetnek majd üzeneteket a katonák a frontról.
  • socheater #13
    Nem hogy TeamSpeak klienst fejlesztenének rá. Akkor a csatatéren kérhetnének nédet, meg mondhatnák az ellenre hogy csítel, aimozik, esetleg wallhack... Még jó hogy nem MSN-eznek a csatamezőn, pláne az ellenséggel. :)
  • caprine #12
    Teszteltek már ilyen rendszereket, de minddel az a baj, hogy legalább 1 perces késleltetéssel kapják meg az adatokat, 1 perc alatt meg sok minden változik.
  • bunny #11
    sg.hu kezd a kacsamagazin szintjére kerülni. Na jó nem kezd, már ott van
  • sathinel #10
    Ez milyen fos reklám már megint? Mennyibe kerülne egy palm vagy android telefonra megcsinálni a progit? Valaki sok pénzt kapott ezért.