Berta Sándor

Aranybányát jelentenek a bűnözőknek a mobil kártevők

Elsősorban a jelenleginél könnyebb pénzkereset ösztönözheti a vírusírókat arra, hogy az okostelefonokat megfertőző kártevőket készítsenek. A felhasználóknak fel kell készülniük a változásokra.


Mikko H. Hyppönen
A Windows operációs rendszereket megfertőző vírusok, trójai és kémprogramok millióival szemben jelenleg csupán 520 mobil kártevőt tartanak nyilván a számítógépes biztonsági cégek. Ez az összehasonlítás azonban csalóka, sokan azt hihetik, hogy nem kell foglalkozniuk mobil készülékeik biztonságával. "A jövőben jobban figyelni fognak a kiberbűnözők az okostelefonokra. Ennek oka, hogy így könnyebben pénzt kereshetnek, mint a Windowsra írt programokkal. Az asztali számítógépeken a támadóknak először meg kell szerezniük a banki adatokat vagy más fájlokat ahhoz, hogy pénzre tehessenek szert. Ezzel szemben a mobilokon elég csak egy fizetős kapcsolatot létrehozniuk" - mondta Mikko Hyppönen, az F-Secure számítástechnikai biztonsági vállalat kutatási igazgatója.

A módszer meglehetősen hasonlít a dialer-programok alkalmazására. Ezek a káros szoftverek a feltelepülésük után emelt díjas telefonvonalakat tárcsáztak be és komoly összegekkel károsították meg a többnyire gyanútlan felhasználókat. A módszer különösen az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején volt népszerű. A mai bűnözők tovább finomítottak az eljáráson, így a kapcsolat már rövidebb ideig tart, de mégis komoly károkat okozhat. Elég csak az emelt díjas SMS-t küldő kártevőkre gondolni.

A 3D Anti-Terrorist Action nevű játék módosított kalózváltozata havonta egyszer több tíz dollárt juttatott a kártevő orosz készítőjének. A lényeg pont az volt, hogy a kis összegek ne tűnjenek fel a számlán az előfizetőnek. "Eddig elhalaszthattuk a mobil kártevők igazán nagy globális kitöréseit, de ez előbb vagy utóbb be fog következni" - közölte Hyppönen. A kitörés elmaradása mögött érdekes módon a Windows XP elterjedtsége áll. A Microsoft operációs rendszere még mindig rendkívül népszerű, így a bűnözőknek is jobban megéri egy XP-n működő trójait írni. Azonban, ha az XP népszerűsége csökkenni kezd, a támadók új platformokat keresnek majd és az Android, az iOS vagy éppen a MeeGo egyaránt a célkeresztjükbe kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bracsek #3
    Már minden második napra jut egy ilyen hír ide, az igazság az ha a kártevők szaporodnak a vírusirtó ágazat nő, ez a sok mobil hír arra enged következtetni hogy a vírusirtó cégek mobilok fele akarnak terjeszkedni, és ők maguk fogják megírni a vírusokat is, sajnos ez az üzleti modell. Mind a két oldal ugyanazoknak a kezében van és egyesek Istennek képzelik magukat és jósolnak, mert jósolhatnak mert tudják hogy ez a terv van kibontakozóban a vírusirtók háza táján, mind1, mind meghalunk :D
  • hangulati #2
    Hallja Menjeninnen.
  • Kara kán #1
    Reszket minden tagom, borzadok és félek...