MTI

Elkészült a Google térkép kínai vetélytársa

Elkészült a Google műholdas felvételekkel kiegészített világtérképének kínai változata, amely az amerikai változathoz hasonló, utca szintű felbontást kínál.

A www.tianditu.cn címen található Föld térkép a kínai kormány támogatásával kínai felhasználóknak készült. A kizárólag kínai nyelven kereshető adatbázis miatt várható, hogy Kínából a Google szolgáltatását az eddigieknél majd kevesebben használják. Erre megvan minden esély, mert a Google idén januárban a rendszereit ért hackertámadások miatt a kínai keresőszolgáltatásának megszüntetését fontolgatta. Az amerikai vállalatnak a pekingi vezetéssel azóta sem sikerült mindenben megállapodnia, ezért a kínai felhasználókat kiszolgáló szervereit Hongkongba költöztette.

A szintén Google tulajdonban lévő YouTube videomegosztót, valamint a Picasa fotótárat Kína szárazföldi területeiről továbbra sem lehet elérni. Az internetes tartalomszűrés miatt a különleges igazgatású területnek számító hongkongi szerverek pedig nem vehetik fel a versenyt a kormányzati jóváhagyással üzemelő helyi szolgáltatókkal. Ezért a Kínából üzemeltetett, a felhasználók millióit elérő szolgáltatások nagyságrendekkel nagyobb esélyekkel indulnak, mint a kínai törvényeknek is megfelelő külföldi oldalak.

A Föld térkép nagyfelbontású műholdképei egyelőre csak a kínai területeket fedik le, a világ többi országáról csupán a nagyobb települések kínai nevei és a fontosabb közlekedési útvonalakat tartalmazó vázlatos térképek készültek el. A Google bizonytalan helyzete ellenére a kínai kormány a külföldi cégeknek is engedélyezi, hogy térképészeti szolgáltatásokat kínáljanak az ország területén. Peking mindössze azt a feltételt szabta, hogy ezekhez a szolgáltatásokhoz kínai cégek közreműködésével vegyesvállalatokat, vagy partneri kapcsolatokat kell kialakítani, valamint az adatokat tartalmazó informatikai rendszereket is Kína területén kell elhelyezni.

Szeptember végéig összesen 31 vállalat, köztük a Finn Nokia kérelmét hagyták jóvá. A Google egyelőre nem adott be ilyen kérelmet. Az illetékes hivatal szerint elképzelhető, hogy határidőt szabnak a térképészeti szolgáltatoknak, aki pedig elmulasztja a lehetőséget, teljes kizárás elé nézhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • drevil666 #4
    ez a térkép egy rakás sz....................
  • Tetsuo #3
    Ha akarnak, lealazna a Google Map-et.
  • Adenoma #2
    az angol, spanyol, német, franszia, és hindi területek elég gyatra felbontásban szerepelnek, szóval ez a kínában élő kínaiakon kívül nem sok mindenki fogja ahsználni ( bár az is több, mint 1.000.000.000 ember :) )
  • Tetsuo #1
    Ha angol, spanyol, nemet, francia es hindi nyelvet raknanak ra, joval tobben is hasznalnak.