MTI

Munkatábor Kínában egy twitter-üzenet miatt

Egy év munkatáborra ítéltek Kínában egy nőt amiatt, hogy a Twitter közösségi portálon továbbküldött szatirikus üzenetében a sanghaji Expo japán pavilonjának lerombolására szólította honfitársait, közölte a bírósági döntést elítélő nyilatkozatában az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A 46 éves Cseng Csien-pinget (Cseng Jianping) a közrend megzavarása miatt ítélték el. Az AI szerint egy másik internet-felhasználótól kapott és továbbküldött üzenet valójában kigúnyolta azokat a kínaiakat, akik egyre nagyobb számban vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak Japán ellen, amely szeptemberben területi vitába keveredett Kínával egy tengeri incidens után. "Dühös fiatalok, rohamra fel!" - szólított gúnyosan üzenetében az elítélt.

Az AI szerint a nőt csak azért küldték bírósági tárgyalás nélkül egy évre munkatáborba, mert megismételte egy másik személy egyértelműen szatirikus üzenetét a Twitteren. A szervezet szerint mindez az internetes szólásszabadság kínai elnyomásának mértékéről tanúskodik. A kínai hatóságok korlátozták a hozzáférést a Twitterhez, de egyes emberi jogi harcosok mégis használják a portált a kormányzati felügyelet megkerülésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!