MTI

Kövér László ellenőrizné az internetes hírközlést

Az Országgyűlés elnöke a WikiLeaks-botrány kapcsán vasárnap kijelentette: információs terrorizmusnak tartja, hogy a bizalmas dokumentumokhoz hozzájuthattak és azokat kiszivárogtatták.

Kövér László erről a magyar és a lengyel sajtó képviselőinek beszélt, miután megbeszéléseket folytatott a lengyel szenátus budapesti látogatáson tartózkodó elnökével. A házelnök azt mondta, információs terrorizmusnak lehet minősíteni az ügyet, ha a kiszivárogtatás szándékos volt. Ha pedig nem gondolták végig az illetékesek, hogy mit csinálnak, akkor a demokráciát veszélyeztető gyerekes dologról van szó - tette hozzá. Úgy fogalmazott, azt a világot, a demokráciát veszélyeztetik, "amelynek a hasznait egyébként élvezi mindenki azok közül is, akik a WikiLeaks mellett tüntetnek".

Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2000 között a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként tevékenykedő Kövér László kijelentette: a WikiLeaks-ügy azt is jelzi, "bizony hozzá kell nyúlni" az internetes hírközlés ellenőrizetlenségének tabujához, "végig kell gondolni, miképpen lehet a hasonló eseteket megelőzni". A parlamenti elnök arról is beszélt, "apróbb dolognak tartja" a kiszivárogtatások azon részét, amely a diplomáciai szóhasználattól eltérő bizalmas közléseket tartalmaz és ily módon kellemetlenségeket okoz az amerikai külügyminisztériumnak, valamint az érintetteknek. Szerinte ennek nem lesz hosszú távon hatása.

Bogdan Borusewicz, a lengyel parlament felsőházának elnöke úgy reagált a WikiLeaks-ügyre, hogy "nagyon érdekes betekinteni a diplomácia konyhájába". Megjegyezte: a diplomaták eszmecseréik, tárgyalásaik során jegyzeteket készítenek, amelyekben szerinte semmi olyan nem szerepel, amit ne lehetne később a sajtóban olvasni. A WikiLeaks kiszivárogtató portál november 28-án titkos amerikai diplomáciai iratok publikálását kezdte meg; a honlap több mint 251 ezer irat nyilvánosságra hozatalát tervezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elk Hunt #13
    Ne beszélj, ne kérdezz és legfőképpen ne gondolkozz! Aki gondolkozik, az kellemetlen kérdéseket fog feltenni amivel kénytelenek foglalkozni. Nem ez a cél. Megmondják mi a frankó és be kell állni a sorba a többiek mellé. Ez a cél. Könnyen befolyásolható tudatlan embertömeg. A társadalom egyik gerincét adó értelmiségi réteg meg az elmúlt évek (20-25) áldásos tevékenysége által eltűnt. Aki fizet annak van igaza.
  • Garrett27 #12
    ha már a háttérerőről van szó...

  • Garrett27 #11
    Információs terrorizmus? oO Na igen, ha Amerika szemszögéből nézzük, nekik biztosan annak tűnhet (mint minden, ami leleplezi a diplomácia hátterének egy leheletnyi szeletét).
    De a mi szemszögünkből nem az, hanem nagyon fontos bizonyítékok nyilvánosságra hozatala - főleg azok számára, akik eddig az összeesküvésnek csak elméletében hittek, valóságtartalmában pedig nem. Például a Wiki-lék első reakciói között volt az is, hogy megegyeztek a világ legnagyobb újságaival, hogy ők majd lehozzák a szerintük "jelentős" dokumentumokat. Ez például egyenes bizonyítéka annak, hogy valami aljas dolognak vagyunk szemtanúi a demokrácia bajnokainak kikiáltott "nagyon független" szervezetek részéről.
  • leeloodallas #10
    A fidesz "intézkedései" furcsamód a kommunizmust juttatják eszembe. Egypártrendszert, diktatúrát igyekeznek kiépíteni, ahol csak lehet, korlátozzák (bocsánat, "ésszerűbben szabályozzák") az emberek jogait, most pedig elindultak egy ősrégi intézmény, a cenzúra visszaállítása felé. Nagyon, nagyon rosszat sejtek...
  • morden #9
    Még mindig nem értem, kiderült egy csomó törvénytelenség és ahelyett, hogy egyre másra mondanának le a korrumpálódott/erkölcsileg nulla politikus és perek 100-i indulnának világ szerte, még mindig a szivárogtatást akarják megakadályozni törvényekkel...
  • halgatyó #8
    Én Kövér Lászlót korábban nagyrabecsültem, de újabban egyre többször nem szerencsésen "adja el magát". Mintha kezdene beállni a sorba.

    Pedig előtte lebeghetne az MDF (igen, volt ilyen párt:-) kalapos elnökasszonyának a félresiklot életútja. Aki korábban bátran kiállt a törvénytelenséget elkövető (és mint tudjuk a pénzeszsák-kisebbséghez tartozó) Kunos börtönbe küldése mellett, az óriási ránehezedő nyomás ellenére, és mi lett belőle néhány év alatt? Inkább nem is írom le...

    Gyanítom, hogy Kövér László nem a saját véleményét mondja. Óriási (és nagyon szennyes) erők állnak az internet megregulázása mellett, a szólásszabadság utolsó morzsáit is felszámolandó

    Igazi ezerkarú polip, amelyenk a fejei nem Magyarországon vannak.
    Én azokat a politikusokat tudom becsülni, akik ellenállnak a nyomásnak, és az emberek érdekeit, értékeit, céljait képviselik.
    Sajnos, a jelek szerint "elhasználódnak" , megtörnek eközben.

    Egy dolgot azonban nem értek: miért nincs egy sem közöttük, aki -- még a megtöretése előtt -- kiállna a közvélemény elé, és beszámolna a tapasztalatairól?
  • vatuszi #7
    Én megértem Kövért. Szegény attól tart, hogy már sose tudja eltüntetni a kommunista múltja nyomait. A MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézetének egykori káderéről a tévében, rádióban, nyomtatott sajtóban már senki nem meri azt mondani vagy írni, hogy komcsi volt és komcsi maradt egész eddigi életében...

    A sajtószabadság utolsó mentsvára Magyarhonban az internet. Büdös bolsevikok, el a kezekkel a szabad sajtótól!
  • morden #6
    Amúgy meglepően egységesek még az ellenséges országok vezetői is a Wikileakszel kapcsolatban, azért nem semmi szinte az összes létező kormányt egy véleményre terelni, a szólásszabadsággal szembe...
  • morden #5
    Én pedig a dokumentumokban elkövetett törvényteleségeket gondolnám rossznak.
    Amúgy hogy lehet az internetet ellenőrizni ? Beírom msn-re hogy Assange jó ember és lekapcsolják az áramot itthon, vagy mégis fizikailag hogy, ( elmegyünk kínába tanácsot kéri :D )
  • mrzed001 #4
    Nem akarlak elkeseríteni, de az internetes ÚJSÁGOKAT, híroldalakat és blogokat akarják ellenőrizni.
    Tudod, a szervert.
    A TOR-ral ugyan sokra nem mész, ha lekapcsolták a szervered, vagy a BIX-ben blokkolták az IP-jét ...