HENT hírlevél

Hamarosan figyelmeztetik a francia internetezőket

Akár már a napokban kézhez vehetik az első figyelmeztetésüket azok a francia internetezők, akik illegálisan töltenek le fájlokat az internetről. Az illetékes hatóság ezzel elindítja az ún. három csapásos rendszer alkalmazását az országban.

A Hadopi-ügynökség illetékesére hivatkozó Billboard.biz értesülései szerint szeptemberben ténylegesen elindul Franciaországban az ún. három csapásos rendszer alkalmazása, amelynek lényege, hogy többszöri eredménytelen figyelmeztetést követően az internetkapcsolat átmeneti felfüggesztésével is szankcionálhatja az illegális letöltést. A program bevezetéséről a francia kormány 2009-ben elfogadott, kalózkodás elleni törvénye rendelkezett. A rendszer végrehajtását a szintén a törvény által létrehozott Hadopi-ügynökség koordinálja.

A törvény szerint a szerzői jog jogosultjai azok, akik az illegális letöltő oldalak forgalmát monitorozhatják. Az engedély nélkül letöltött fájlok esetében a letöltő IP-címét rögzíthetik, vonatkozó panaszukat a Hadopi jogvédelmi szervéhez, a CPD-hez küldhetik el. Ezt követően a CPD dönt arról, hogy a panasz megalapozott-e, és amennyiben igen, kikéri az előfizetői adatokat a vonatkozó internetszolgáltatótól, majd a jogsértő internetezőt írásbeli figyelmeztetésben részesíti.

A jogszabály szerint, amennyiben 18 hónapon belül harmadik alkalommal is szükségessé válik ugyanazon internetező figyelmeztetése, a CPD bírósághoz fordulhat az ügyben. A bíróság a kalózkodáson ért felhasználót maximum 1500 euró összegű pénzbüntetéssel sújthatja, de indokolt esetben egy hónaptól egy évig terjedő időszakra elrendelheti az érintett internetkapcsolatának felfüggesztését is.

A törvény értelmében a jogtulajdonosi bejelentést követően két hónapja van arra a CPD munkatársainak, hogy a figyelmeztetést az illegális letöltőnek kiküldje. A Hadopi szóvivője szerint augusztus 15-én érkeztek meg az első jogtulajdonosi bejelentések a szervezethez, amely alapján a CPD több internetszolgáltatótól is kikért előfizetői adatokat. A két hónapos intervallummal számolva a Hadopi-nak legkésőbb október 15-éig kell kiküldenie az első figyelmeztetéseket a francia internetezőknek, ám a szervezet szóvivője nyilatkozatában valószínűsítette, hogy ez nem heteken, hanem napokon belül megtörténik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frankos #8

    ...proxyk, rommá titkosított VPN-en alcsatornák, munkahelyi gép... szóval a politikusok éppen most hu**ozzák le magukat a széllel szemben , amihez csak gratulálni tudok nekik !

  • zolis #7
    "Az engedély nélkül letöltött fájlok esetében a letöltő IP-címét rögzíthetik, vonatkozó panaszukat a Hadopi jogvédelmi szervéhez, a CPD-hez küldhetik el. "

    Internetkávézó, WiFi, nagymama számítógépe és még sorolhatnám...
  • sanyicks #6
    Igen? Nem is tudtam hogy minden francia diák bevándorló.
  • Seth74 #5
    Nem lesz akkora kapacitásuk ,hogy akkora mennyiségben monitorozzák a letöltéseket, ergo a userek töredéke fogja csak megérezni először, ami kevés lesz ahhoz, hogy komolyabb, széles bázison alapuló felháborodást keltsen.
    Vélhetően lesz visszatartó ereje, mert az első esetek után többen beszarnak majd, én is kíváncsi vagyok a fejleményekre.
  • Narxis #4
    Nem a franciák szoktak törni-zúzni hanem a bevándorlók.
  • sanyicks #3
    még törés zúzás is lehet belőle, a franciák nem olyan birkák mint mi, kisebb dolgokért is már nekiestek a karhatalomnak.
  • AranyKéz #2
    Hatalmas nagy fail lesz, az ország nagy részét le fogják dobni a hálóról, mindenki gyűlölni fogja, politikai témává válik, mindegyik párt ellenezni fogja, beszüntetik, mindenki boldog. Aztán vagy tanul az esetből európa vagy nem...
  • gopher #1
    Hát erre kíváncsi leszek...