HENT hírlevél

Indiában is kikötnék a warezolók netjét

Szimultán mozis és DVD megjelenés, árcsökkentés, hatékonyabb hatósági fellépés mellett a fokozatos válasz rendszerének bevezetését is javasolja az indiai kalózkodás elleni bizottság a kormánynak.

Benyújtotta intézkedési javaslatait az indiai kalózkodás elleni bizottság az információs és távközlési miniszternek. A jelentés, amely a javaslatokat is tartalmazza, kiemeli, hogy az országra jellemző nagyarányú kalózkodás a keresleti és kínálati oldal közös problémája, éppen ezért olyan intézkedések alkalmazását javasolják a kormánynak, amely mindkét fél számára kockázatossá és anyagilag nem kifizetődővé teszi a szerzői jogi jogsértés elkövetését.

A keresleti oldalra vonatkozóan a bizottság javasolja, hogy a kiadók csökkentsék a kereskedelmi forgalomba került DVD-k árát, hogy a szórakoztató tartalom legális formában mind több ember számára legyen anyagilag is elérhető. Egyúttal tanácsolják, hogy a nagyobb városokban a mozibemutatóval egy időben jelenjen meg a filmek DVD kiadása is, így elejét véve a kalózlemezek hivatalos megjelenés előtti terjesztésének.

A kínálati oldal visszaszorítására vonatkozó javaslatok között szerepel, hogy a moziüzemeltetőket tegyék felelőssé a kamerás kalózkópiák készítésének megakadályozásában, és ezek működési engedélyét a kalózok elleni aktivitásuktól tegyék függővé. Emellett a rendőrségi, bírósági és adminisztratív tisztviselők munkájának hatékonyságnövelését tartja szükségesnek a bizottság, amelyet folyamatos képzéssel és kapacitásnöveléssel tekintenek megvalósíthatónak.

A bizottság tagjai bevonnák az internetszolgáltatókat az illegális letöltés ellen küzdelembe, oly módon, hogy köteleznék a cégeket, hogy lépjenek fel a hálózatukon elkövetett jogsértésekkel szemben. A kalózkodás elleni szervezet így helyeselné, ha bevezetnék az ún. fokozatos válasz rendszerét, amely a visszaeső jogsértőket akár internetkapcsolatuk átmeneti felfüggesztésével szankcionálná. Ez utóbbi intézkedéssel India belépett azon államok sorába, ahol hivatalosan is felmerült - egyes államokban meg is valósult - a fokozatos válasz rendszerének elindítása. Új-Zélandon még csak tárgyal róla a parlament, Nagy-Britanniában felülvizsgálat alá helyezték a vonatkozó törvényt, de Dél-Korea és Franciaország pedig már elindította a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #1
    jönnek spajszerral, oszt leverik parabolát a bádogkunyhó tetejéröl.