Berta Sándor

Internetblokádok bevezetését követelik osztrák filmesek

Filmipari cégek azt szeretnék elérni, hogy az osztrák internetszolgáltatók blokkolják a hozzáférést több mint 1500 IP-címhez, továbbá a kino.to és további kilenc doménhez.

Három cég, a Satel Film, a Wega Film és a Constantine Film azzal indokolta a kérését, hogy a kino.to portálon keresztül számos streamingszerver érhető el és ezek mindegyikén a szerzői jog által védett tartalmak illegális másolatai találhatók. A vállalatok közösen ügyvédi felszólítást küldtek a legnagyobb osztrák internetszolgáltatóknak és azt követelték, hogy blokkolják a hozzáférést a kino.to-hoz és másik kilenc doménhez, valamint több mint 1500 IP-címhez. Időközben kiderült, hogy a szerverek Oroszországban működnek.

A 200 vállalatot tömörítő Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) azonnal elutasította a Satel Film, a Vega Film, valamint a Constation Film Verleih GmbH kérését és gyakorlatilag megtagadta az együttműködést. "Egészen biztosan nem leszünk különböző útonálló-praktikák segítői, mivel ezek segítségével csak egy rég elavult üzleti modellt próbálnak megmenteni" - olvasható az ISPA közleményében.

A szervezet rámutatott, hogy az oldalak blokkolásához semmilyen jogi alapjuk nincs és a törvények sem hatalmazzák fel vagy kötelezik őket arra, hogy ellenőrizzék a hálózataikon bonyolódó adatforgalmat. Éppen ezért nem is zárhatnak ki a forgalomból bizonyos tartalmakat. A szövetség ehelyett azt javasolta, hogy először talán készítsenek a 21. századnak és az internet kihívásainak egyaránt megfelelő szerzői jogi szabályozást.

"A filmipar most már arra sem veszi a fáradságot, hogy bebizonyítsa a konkrét jogsértéseket. A szerzői jogi ipar hívására sem fogunk illegális területre merészkedni. Úgy gondolom, hogy a szerzői jogok tulajdonosainak ahelyett, hogy különböző kérdéses lehetőségeken gondolkoznak csak azért, hogy még több pénzhez jussanak, illetve bizonyos honlapok bezárását követelik, inkább új innovatív üzleti modelleken kellene gondolkozniuk és azzal kellene foglalkozniuk, hogy a szerzői jogot internetképessé tegyék" - szögezte le Andreas Wildberger, az ISPA főtitkára.

Ausztriában nem ez az első összecsapás az ISPA és a filmipari szervezetek között. 2008 nyarán az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) élesen támadta a helyi Film -és Videoipari Kalózellenes Egyesület (VAP) javaslatát, amely a nyugati szomszédunknál is az internethozzáférések megvonásával büntessék a fájlcserélőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TellerHutt #6
    mostanra már eljutottak odáig a jogvédők (inkább fajvédők) hogy ha lenne egy legális letöltő hely olcsóbb, gyorsabb és jobb minőségben, én speciell AKKOR IS az illegális torrenten tölteném a kalózos filmetek, jusztis ! CSAK AZÉRT HOGY DÖGÖLJENEK ÉHEN ezek a cionista férgek már végre !
  • TellerHutt #5
    ezek még nem haltak ki ?? hol élnek ezek?? vagy inkább mikor ??

    kiváncsi vagyok meddig húzzák? addig is letöltök pár kalózos filmet a torrentről..
  • NEXUS6 #4


    Az internetszolgáltatóknak érdeke, hogy júzer nagyobb sávszéleket fizessen elő.
    Szal a szolgáltatók, meg a héják szépen játsszák le egymás között ezt a meccset, ugyanis a júzer tejel rendesen, méghozzá nem is keveset!
  • googlekereso #3
    Hmm... Így elsőre rendes tagnak tűnik, csak nehogy megvegyék (sajnos sokszor előfordul az ilyesmi)
  • Rotyoka #2
    és isten kitalálá a proxy-t és az orosz torrentet.
  • avengir #1
    :D