HENT hírlevél

Pert vesztett a zeneipar a UPC-vel szemben

Az ír legfelsőbb bíróság ítéletében rámutatott arra, hogy az ír jogrendszer nem teszi lehetővé az ún. három csapásos rendszer elemeinek végrehajtását. A bírósági határozat szerint ugyanakkor az ír szerzői jogi szabályozás nem felel meg az uniós elvárásoknak, és nem nyújt kellő védelmet a jogosultak számára a kalózkodással szemben.

Zeneipari képviseletek pert vesztettek a UPC internetszolgáltatóval szemben. Az ír legfelsőbb bíróság elutasította ugyanis a Warner Music, a Universal Music, a Sony BMG és az EMI Records azon keresetét, amelyben azt kérik, hogy az internetszolgáltatókat az ún. három csapásos rendszer bevezetésére kötelezze a bíróság. A bíróság szerint az ír jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a szolgáltatókat a jogsértő internetezők azonosítására, és súlyos visszaélések esetén ezek internetkapcsolatának felfüggesztésére kötelezzék.

Az ügyben ítélkező bíró, Peter Charleton határozatában hangsúlyozta, a kalózkodás rendkívül súlyos károkat okoz mind a zeneiparnak, mind bármely kreatív iparágnak. A bíró meglátása szerint a kalózkodás nem pusztán üzleti károkozásban mérhető, de kreatív fiatalok egész generációját fosztja meg attól a lehetőségtől, hogy megélhetésüket képességeikre alapozzák. Charleton bíró hangsúlyozta, hogy bár a jog nem teszi lehetővé, hogy a jogsértéseket a zeneipar által elvárt módon szankcionálják, úgy látja, ez egy komoly hiányosság az ír jogrendszerben.

A bírói határozatra reagáló közleményében a UPC hangsúlyozta, a cég hajlik arra, hogy az illegális fájlcserélés problémájának megoldásában közreműködjön. Az internetszolgáltató hangsúlyozta, eddig se tolerálta a hálózatán keresztül történő illegális aktivitást, és eleget tett minden vonatkozó törvény általi kötelezettségének.

Az ír lemezkiadókat képviselő IRMA közleményében elégedettségének adott hangot a tekintetben, hogy a bíróság elismerte a kalózkodás által a zeneiparnak okozott károkat. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, el kell érniük, hogy az ír parlament módosítsa a szerzői jogi szabályozást oly módon, hogy az elismerje a szerzői jog jogosultjainak jogait.

Az ír kommunikációs minisztérium szóvivője a bírósági határozat kapcsán hangsúlyozta, az ügy számos kérdést felvet az illegális letöltés visszaszorításával kapcsolatban. A kérdések tisztázása érdekében a minisztérium közös találkozót kezdeményez a jogosultak és internetszolgáltatók jelenlétével annak érdekében, hogy a problémára mindkét fél számára kielégítő megoldást találjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harcu #5
    "a kalózkodás nem pusztán üzleti károkozásban mérhető, de kreatív fiatalok egész generációját fosztja meg attól a lehetőségtől, hogy megélhetésüket képességeikre alapozzák."

    Akik persze bőszen lopták fiatal korukban a zenét, hogy megalapozhassák saját zenei karrierjüket, és szidhassák a zenetolvajokat, mikor már befutottak.
  • Rotyoka #4
    Ezt azóta teszik amióta létezik internet. 100% hogy tudják melyik honlapon napi hány percet töltesz el, mivel még régen katonai célokra lett az egész kifejlesztve. De akkor a katonaság most hol tart? Majd 100 év és megtudjuk mi volt nekik 2010 ben.
  • Laza #3
    Ott kezdődik, hogy személyiségi jogokat sérthet az internetezésem/adatforgalmam vizsgálata ... persze nem félek attól, hogy ezt nem teszik meg már most is.
  • s0nik #2
    A jog jogosultjainak jogai? (a megfogalmazás tökéletes, ismételgessétek ezt a szócsokrot párszor, tudni fogjátok ki a hülye /tipp: nem a cikk szerzője/ :)
  • B0nFire #1
    Na, flém on!