Alex

A cégeknek nem kell fizetniük jogdíjat az adathordozók után

Az Európai Unió Bírósága egy spanyol ügyben meghozott ítélete szerint a magáncélú másolat után fizetendő díj alkalmazása a cégek által vásárolt adathordozók esetében nem felel meg az uniós jognak.

A Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) spanyol szellemi tulajdonjogi közös jogkezelő szervezet felszólította a CD-lemezeket, újraírható CD-lemezeket, DVD-lemezeket és MP3-lejátszókat forgalmazó Padawan nevű társaságot a "magáncélú másolatok utáni díj" 2002 és 2004 közötti időszak tekintetében történő megfizetésére. Azonban a Padawan úgy vélte, hogy e díj - amely független attól, hogy az adathordozókat magáncélú vagy szakmai, illetve üzleti célú használatra szánják-e - ellentétes az EU irányelvével, ezért megtagadta annak megfizetését. Az SGAE beperelte a társaságot, amelyet az első fokon eljárt bíróság 16 759 euró megfizetésére kötelezte.

A Padawan fellebezett, és a spanyol megyei szintű bírósághoz, az Audiencia Provincial de Barcelonához fordult. A bíróság a jogerős döntés meghozatala előtt kikérte az Európai Unió Bírósága véleményét hogy melyek a "méltányos díjazás" összege és a beszedésére szolgáló rendszer meghatározásánál figyelembeveendő szempontok.

(Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi a tagállami bíróságok számára, hogy az előttük folyamatban lévő jogvita keretében az uniós jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az EU Bíróság elé. A Bíróság nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát, a nemzeti bíróság feladata, hogy az ügyet a Bíróság határozata alapján elbírálja. Azonban a határozat a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más nemzeti bíróságokat is köti, azaz a spanyol eset Magyarországra is érvényes.)

A Bíróság október 21-én meghozott ítéletében megállapította, hogy a "méltányos díjazást" úgy kell tekinteni, mint a védelem alatt álló mű engedély nélküli többszörözése miatt a szerző által elszenvedett kár ellenértékét. Ennélfogva ez a kár képezi a díjazás összege kiszámításának alapvető szempontját. A Bíróság hangsúlyozza, hogy az irányelv megköveteli, hogy a jogosultak és a védelem alatt álló jogtárgyak felhasználóinak érdekei "megfelelő egyensúlyban" legyenek egymással. Ezért főszabály szerint e kár megtérítése arra a személyre hárul, aki e többszörözést magáncélból végezte, ezáltal finanszírozva azt a díjazást, amelyet majd a jogosultnak folyósítanak.

Az egyes magáncélú felhasználásokból esetlegesen eredő kár egyedileg nézve minimálisnak tekinthető, és ennélfogva nem keletkeztet díjfizetési kötelezettséget, másrészt pedig a magáncélú felhasználók beazonosításának, valamint az ő díjfizetésre való kötelezésük a gyakorlatban nagyon nehéz. A tagállamok e körülmények miatt vezethetnek be "magáncélú másolat után fizetendő díjat" azon személyek terhére, akik digitális többszörözésre alkalmas berendezésekkel, készülékekkel és adathordozókkal rendelkeznek.

Mivel a többszörözésre alkalmas berendezések, készülékek és adathordozók léte szükséges ahhoz, hogy a természetes személyek magáncélú másolatokhoz juthassanak, így a Bíróság szerint semmi sem képezi akadályát annak, hogy a díj összegét beépítsék a többszörözésre alkalmas adathordozók, vagy a nyújtott többszörözésre irányuló szolgáltatás árába. Így a díj terhét végülis a magánfelhasználók viselik, és teljesül a "megfelelő (érdek)egyensúly" követelménye is.

A "magáncélú másolat után fizetendő díj" rendszere csak akkor egyeztethető össze az említett "megfelelő (érdek)egyensúly" követelményével, ha a szóban forgó többszörözésre alkalmas berendezések, készülékek és adathordozók magáncélú többszörözésre alkalmasak, és ennélfogva kárt okozhatnak a védelem alatt álló mű szerzőjének. A "magáncélú másolat után fizetendő díj" alkalmazása és a magáncélú többszörözésre történő használat között ugyanis feltétlen kapcsolat van.

Következésképpen, a díj valamennyi típusú, digitális többszörözésre alkalmas berendezés, készülék és adathordozó tekintetében való különbségtétel nélküli alkalmazása, azt az esetet is ideértve, amikor azokat nem természetes személyek szerzik be nyilvánvaló módon a magáncélú másolástól eltérő célra, nem felel meg az irányelvnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tricky #9
    igazat adok neked
    mindig a kiba...ott gazdagokat védik
    a gennyes gazdagok bírnának fizetni és mégis őket veszik ki az adók alól
    a legtöbb gazdag többet lop, mint az a kevés szegény, akit lopáson fognak
    az is csak élelmiszer, vagy olyan árucikk, amiből ennivalót vesz majd

    szégyen hogy mekkora rohadt világban élünk, ahol a szegényeket ugyanúgy sanyargassak, mint anno a középkorban a parasztokat a földesurak....


    miért ne bírná kifizetni az a nyamvadék cég azt a jogdíjat? talán nincs rá való lopott pénze?
    mivel van több pénze egy átlag szegény embernek?

    rohadt dögleni való burzsuj ge.....ik

    ne hogy védje valaki a gazdagokat, mert azzal ő sem lesz jobb és nem lesz neki több....
  • bakagaijin #8
    Mondod ezt a félmillió (?) vállalkozsó országában :). Magyarországon még a gyári jó munkásember is egyéni vállalkozóként van szerződtetve csakhogy ne kelljen utána járulékot fizetni.
  • god25 #7
    Végre! Pont ez kérdeztem, amikor bevezették rá a jogdíjat. Miért kell fizetnem a saját adataim archiválásáért egy magyar énekes "sztárnak"?
  • Szemi90 #6
    Hidd el, hogy nem az jelenti a nagy költséget egy cégnek, ha egy DVD 20 ft-al többe kerül, amin rajta van a milliós kalózszoftver. Ha kiszámolod mennyi plusz költséget jelent egy cégnek ez a díj, ahol naponta készítenek biztonsági mentést a dokumentumokról, adatbázisokról 2 példányban 1-2-sok DVD-re, rájössz hogy elég szép summa kijön egy hónapra. És ne általánosíts! Szerintem ma már a legtöbb cég nem használ kalóz szoftvereket.
  • MrImy #5
    De ha az otthoni fényképeden látszik Michael Jackson poszter, híres előadó vagy éppen jogdíjas zenét hallgattál akkor kell az a jogdíj... :D

    Fizessél csak Duracell!
  • FoodLFG #4
    http://kaloz.blog.hu/2010/10/23/fordulat_az_irhato_cd_k_jogdijanak_ugyeben
  • TellerHutt #3
    ennek megintcsak az az értelme, hogy a gazdag , pöffeszkedő rabszolgatartó földesuraknak, és a cégeiknek kevesebb adót kelljen fizetnie.. a kisembereket tovább lehet sanyargatni egy-egy zeneszám, film magáncélú letöltéséért , jóval drágább adathordozókkal, míg a cégesurak nem fizetnek egy tiplákkal se többet azokért az adathordozókért amiken több milliós kalóz-szoftvereket tárolnak.
  • B0nFire #2
    És mi az a többszörözésre alkalmas készülék vajon? A legócskább számítógép egy DVD íróval. Ez ma már mindenkinek van. Szóval megint drágítják majd a cuccokat...
  • Rotyoka #1
    Ez mekkora egy baromság bazdmeg.... Miven különbözik egy kurva céges dokumentum egy otthoni fényképtől? SEMMIBEN.