38
  • redgreen
    #38
    Flash alapú weboldalt összehozni: szaktudás, rengeteg rászánt idő, elhivatottság, precizitás.
    Ugyanezt az oldalt Flash nélküli böngészők (pl. vakok, csökkentlátók, konzolos, mobilos böngészők) számára nem tenni használhatóvá: lustaság, hanyagság, nemtörődömség.

    Így már érthető?

    Csak mellékesen jegyzem meg, mert nem a témához tartozik, hogy a full-flashes weboldalaknak megvan az a hátránya, hogy a benne levő szövegeket nem lehet kijelölni, hogy ha a háttértől nem tudod elolvasni, és nem működik a böngésző Back (vissza) gombja sem. Plusz mivel a Flash-et fix felbontásra készíted el, ezért az általad optimálisnak gondoltnál lényegesen kisebb (pl. mobil böngészők) illetve nagyobb felbontásnál borzasztó kényelmetlen a használata. Nem vagyok a Flash ellen, de a túlzott Flash használat a legtöbb esetben felesleges. Akkor már inkább az AJAX.
  • willcox
    #37
    "lusta webdesignerek miatti flash-only weboldalak." - lusta? Egy látványos, flashes oldalhoz bizony nem lustaság kell, hanem sok tökölés.
  • redgreen
    #36
    NEXUS6:
    Flash: játékok és egyéb interaktív tartalmak (pl. reklámok ), lusta webdesignerek miatti flash-only weboldalak.
    Azért az iPadbe sem ártott volna egy előlapi kamera, még ha a hátoldalinak nincs is sok értelme.

    Ulkesh: mindenben egyetértek.

    AnarchoiD: el kell szomorítsalak, a jelenlegi iPadekben nincs giroszkóp (csak az iPhone 4-ben).
  • NEXUS6
    #35
    Pont, hogy a videókon kívül általában mi értelme van a flashnek?

    Nem mellesleg lassan előjön, hogy más gyártók saját hardvert is használnak, vagy csak belerakják az eszközeikbe a piacon levő drágább cuccost. Pl. drágább de alacsonyabb fogyasztású kijelzőt, és akkor nem kell a CPU-t sem visszafogni, hogy az akksit ne szopja le a rendszer túl rövid idő alatt.

    Szóval az Apple termékek hardveresen általában elég gyengén muzsikálnak. Asszem a nyáron kiadott G4 iPhone volt az első, amin képernyő oldali kamera is van, meg ilyenek.
  • Ulkesh
    #34
    "jó lenne az iPad, ha látná a flash-es weboldalakat. "

    Videók kivételével a legtöbb flashes tartalom már megy vele (Frash).

    "marad az android, csak sajnos amiket eddig kinéztem, azok vagy nem nagyobbak 7 colnál, vagy csak 5 órát bírja az aksijuk. "

    Tabletre még várjál fél évet, ha Androiddal akarod használni, mert kb. addigra lesz használható eszköz ilyen rendszerrel. Nem véletlen, hogy a Google szerint sem alkalmas a jelenlegi rendszerük tablet felhasználásra.
  • Ulkesh
    #33
    "Hordozható szegmensben semmi másra nincs szükségem, mint egy 5 éves telefonra meg egy netbookra ami PC lévén mindenre képes amire az összes többi PC, csak teljesítményben van bekorlátozva, nem képességben, mint az iPad!"

    Amire út közben, vagy otthon a fotelben egy netbook alkalmas, arra a tablet is jó, csupán kisebb, könnyebb és tovább működik.
    No meg nem kell rá várni, mert ha valamit csinálok, akkor kissé zavaró a teljesítmény korlátozás.
  • sanyicks
    #32
    és úgyan ez a helyzet a flashel is. Addig kellett, aztán mivel az i akármiben nincs, akkor már "nem szükséges", "nem érzem hiányát", pont úgy mint a multisaknál, ami pedig aktiválás után "elengedhetetlen" lett :D
  • hdo
    #31
    Mint már mondottam, ékes példája, hogy még a bűzölgő szart is el lehet adni a megrágott alma logóval.

    Milliók áltatják magukat a drágán vett szarukkal, hogy elvégre mindent tud ami kell nekik egy ilyen készüléken - ha már ilyen drága volt, ne égessük magunkat mások előtt, hogy nem is ilyet akartunk venni -, és azt is elhiszem, hogy az iPad vásárlók 1%-ának valóban nincs is többre szüksége, mint amit nyújtani tud.

    Ellenben az iPad tulajok 99%-ával, én nem úgy veszek készüléket, hogy utána az diktálja, hogy mit szeressek rajta, utólag fedezzem fel rajta, hogy mit tudok megcsinálni a korlátozott eszköztárával és mit nem. Én olyan készüléket nem veszek, ami nem tudja az _összes_ feladatot ellátni, amit a hardveres besorolását nézve el kellene neki, és pláne nem vennék emiatt ötven másik készüléket - ahogy azt az amcsik csinálják -, hogy ezeket a hiányosságokat kipótoljam.

    Hordozható szegmensben semmi másra nincs szükségem, mint egy 5 éves telefonra meg egy netbookra ami PC lévén mindenre képes amire az összes többi PC, csak teljesítményben van bekorlátozva, nem képességben, mint az iPad!
  • smv
    #30
    Csakhogy: akinek iphoneja van annak számítanak a programok, mert a rendszer olyan fontos részét képezi az itunes, hogy mindenki elkezd programokat telepítgetni.

    Ez olyan, mint h az átlag felhasználót az ájfonig nem érdekelte a telefonon keresztüli netezés, míg az iphone felhasználók döntő többsége pedig netezik a telón. Kb ugyan ez a helyzet a programokkal is.
  • AnarchoiD
    #29
    enis ezt hittem, megis amiota megvan az iPAD -om, nemhinyzik a flash , jutub megy rendesen , es a flashes jatekokat magasan verik a letoltheto gammak. Es ami eszveszto az a gep sebessege , a giroszkop-os forgatas vagy akar a programkezelesben , van e-book readerem meg hasonlo kutyum, de az ipad magasna a leggyorsabb kepkezelesben. Az itunes/appstore -tol eloszor feltem, de vegulis kiprobalt / tesztelt appok nagy segitseget nyujtanak, nehez elbaszni a gepet .. varom mar az ert az uj firmet (ami hozza a multitaskot)
  • henrikk001
    #28
    jó lenne az iPad, ha látná a flash-es weboldalakat. nem kell a flame mindenféle html5-ről és társairól, ja és nem játszom flash-es játékokkal. egyszerűen csak ilyen a weboldalak elég nagy hányada és roppant cikinek érezném, ha a nem olcsón (bár nem is kirívóan drágán) megvásárol ájpedemen nem tudnám ezeket megnézni. marad az android, csak sajnos amiket eddig kinéztem, azok vagy nem nagyobbak 7 colnál, vagy csak 5 órát bírja az aksijuk. FUCK.
  • pixx
    #27
    Te élsz tévedésben ulkeshnek mind a 200 ezer progi fent van az iphoneján, meg az ipadjén :D

    Nem se kell a desire 15 proginál több, mert értelmetlen felrakni, asszem van 4 játék, a többi, meg egy-két menetrend progi stb. két fajta mp3 lejátszó, meg egy két apró dolog...a többi lényegtelen...
  • willcox
    #26
    Komoly tévedésben élsz. Egy felhasználót a legkevésbé sem érdekli, hogy a szükségeseken kívül (ami max 40-50 alkalmazás) hány tíz/százezer program van, amit a büdös életben nem fog letölteni. A lényeg azon a pár alkalmazáson van, amire a felhasználónak valóban szüksége van, és amit használni is fog. Az meg senkit sem érdekel, hogy ezeken kívül mennyi "futottak még" gagyi van.
  • Ulkesh
    #25
    "De van előrelépés is pl telóknál szerintem a Samsung tapis telójai hozzák az ájfon szintet, csak értelmes áron."

    Hardveresen a kijelzőt leszámítva a Galaxy S már elég jó cucc, de szoftveresen, főleg az Androidra fellelhető alkalmazásokat tekintve még komoly lemaradásban van.

  • NEXUS6
    #24
    Én inkább abban látom az Apple sikerének alapját, hogy a windóz alapú számtek elterjedése annyira alacsony szintre szorította le az IT eszközök színvonalát felhasználói szempontból, hogy ahhoz képest bármilyen viszonylag gagyi hardverre optimalizált rendszer hatalmas előrelépés.

    Másrészt van egyfajta sznobéria, és trendymánia is a dolgokban.

    Jó lenne, ha minden nagy gyártó így gondolkodna, mint az Aplle, és valódi konkurenciát tudnának állítani hasonlóan felhasználóbarát, de már értelmesen erős hardverrel is rendelkező eszközökkel.

    Látszik azért előrelépés, de még nagyjából mindenki az Apple által diktált trendek után kullog.

    De van előrelépés is pl telóknál szerintem a Samsung tapis telójai hozzák az ájfon szintet, csak értelmes áron. A wave pl kb úgy is fogy mint a G4.
  • Ulkesh
    #23
    "Csak arra akartam célozni, hogy minek vegyem meg ugyanazokat az alkalmazásokat még egyszer másik oprendszerre (már ha vannak egyáltalán ugyanolyanok), amiket egyszer már használtam és tetszettek."

    A legtöbb újabb alkalmazásnál erre nincs szükség, mert unibinek, vagyis mindkét rendszerre települnek és mindegyiken natívan futnak.

    "Az iPad felbontását még kevés progi támogatja natívan"

    kb. 30 ezer natív alkalmazás van már iPadre, ezt nem nevezném annyira kevésnek.

    "amikből külön "HD" verzió készült az iPad-re"

    Ezek kezdenek kikopni, bár elég jó üzleti modell ugyanazt kétszer eladni :D

    "Sajnos (szerencsére) nem élek Amerikában, és nem kapok zsebpénzt se. Momentán semmilyen pénzt, ez az egyik oka, hogy jegeltem a tablet-projektet."

    Főleg, hogy itthon főként horror áron adják a készüléket, ami valóban nem éri meg.
    Én 125-ért vettem még áprilisban, ami mondhatni aránylag korrekt ár volt érte.

    " on-screen billentyűzet cseréjét alternatív beviteli módokra (t9, Swype, stb)"

    t9-et alapból tud, Swype is van (legalábbis videót láttam már róla, de engem hidegen hagy).

    "Android rootolás nélkül is tudja az ilyen trükköket."

    Androidnál meg másért rootol az ember fia, pl. a normális backup miatt, ami meg iOS alatt alapból megoldott. Egyik kutya, másik eb. A két platform között leginkább a rájuk fellelhető alkalmazások mennyiségében és minőségében van a legnagyobb különbség, toronymagasan az iOS javára. A két rendszer gyorsasága, stabilitása sem egy súlycsoport, szintén az iOS javára.
    Az Android szépen fejlődik, de rengeteg gyerekbetegségtől szenved jelenleg, amit előbb ki kellene nőnie, hogy egyenrangú félként tudjon fellépni az iOS-el szemben.
  • sanyicks
    #22
    Ki hitte azt hogy nem fog bejönni? Az epl-nek van pár milliónyi zombija akik még az epl által gyártott kutyaszart is megvennék. És van pár millió hülye akik minden divatra rácuppannak, ha meglátják más embernél.
    De nem baj, majd elmúlik! Akkor jön az ipad2 :D
    Valahogy ilyen a dolog
  • redgreen
    #21
    Megveszi akinek (vagy: aki azt hiszi) szüksége van rá. Megveszi, akinek az az élete értelme, hogy minden Jobs-kütyüje meglegyen. Senkinek nincs a pisztoly a fejéhez tartva. Valószínűleg vannak olyanok akik értik mire jó, mert nem lett veszteséges a kifejlesztése. Ha nem érted, az a Te dolgod, Neked konkrétan valószínűleg nincs szükséged rá (vagy még nem tudsz róla, mert nem volt nálad egy hétig ;) ).

    A laptop viszont sok dologra kényelmetlen/nehéz/kinyitva instabil-lecsukva használhatatlan/a desktop oprendszerek körülményesek. Az iPad másban erős (persze sok laptopos dologra nem képes, és nem is fogsz rajta órák hosszat fényképeket retusálni vagy diplomamunkát gépelni). Például tovább bírja akksival. Lehet vele sétálgatni a lakásban. Web, e-mail, IM, játékok mindig kézközelben. VNC-vel vagy RDP-vel a céges szerverek is elérhetők még VPN-en át is. Döntsd el, hogy egyik vagy másik kell, esetleg mindkettő, ne is hagyd magad befolyásolni. Nekem biztos nem kell laptop a desktop PC-m mellé, mert a "kutya cipelgesse". :)
  • redgreen
    #20
    Csak arra akartam célozni, hogy minek vegyem meg ugyanazokat az alkalmazásokat még egyszer másik oprendszerre (már ha vannak egyáltalán ugyanolyanok), amiket egyszer már használtam és tetszettek. Egyelőre ezért esik ki az Androidos tablet. Igazad van, az iPhone appok között vannak olyanok, amik nem használhatók jól rajta, de a pixeles grafika ami a legkevésbé zavar. Az iPad felbontását még kevés progi támogatja natívan, de egyre-másra jönnek ki a verziófrissítések, amik már igen. De olyanok is vannak, amikből külön "HD" verzió készült az iPad-re, ám azok legalább háromszor annyiba kerülnek, tehát ha azok alapján kellene döntenem, valószínű másik rendszer mellett tenném le a voksom.
    --
    Sajnos (szerencsére) nem élek Amerikában, és nem kapok zsebpénzt se. Momentán semmilyen pénzt, ez az egyik oka, hogy jegeltem a tablet-projektet.

    "Pedig jailbreak után kissé jobban hackelhető, mint bármelyik konkurens rendszer :D" - on-screen billentyűzet cseréjét alternatív beviteli módokra (t9, Swype, stb) légy szíves magyarázd már el. Android rootolás nélkül is tudja az ilyen trükköket.
  • mojito10
    #19
    Amúgy én nem értem hogy mire jó ez az ipad, gyakorlatilag semmi értelme nincs. Miért is veszi meg valaki. Meg ráadásul ez nő a legjobban. De miért? Vagy most ez a legújabb amcsi divat. Az a jó arc akinek van egy ilyenje. Akkor inkább veszek egy apple laptopot.
  • Ulkesh
    #18
    "Aki szereti széthackelni a cuccait és fontos neki az ár, az nem fogja megvenni, mert nem is neki szánták."

    Pedig jailbreak után kissé jobban hackelhető, mint bármelyik konkurens rendszer :D
  • kpbendi
    #17
    Az Apple cuccai mint az iPhone és az iPad olyan réteget céloz meg, akik nem akarnak érteni a számítástechnikához és ezt hajlandóak is megfizetni.
    Az iPhone és az iPad is egy komplett hardver-szoftver rendszer, aminek legfőbb előnye nem a design vagy a hype, hanem az, hogy tényleg működik.
    Aki szereti széthackelni a cuccait és fontos neki az ár, az nem fogja megvenni, mert nem is neki szánták.
    Ennek semmi köze a sznobizmushoz. Egyszerűen ebbe a vásárlói kategóriába már nem fél bele az olyan netbook, ami félóránként ledobja a wifit és havonta el kell vinni valami számítástechnikához értő haverhoz, hogy tegye rendbe, mert már az alapfunkióit sem képes ellátni.
    Ami bejöt az apple-nek: míg a többi gyártónak aktív fórumozó rajongótábora van, addig az apple-nek vásárlói, akik tesznek az önjelölt szakértők véleményére, és ha a cuccuk működik, akkor elégedettek.
  • Ulkesh
    #16
    Távolsági buszon, vonaton, vagy repülőn pont annyira nem sznobizmus egy tablet használata, mint egy notebooké.
  • Ulkesh
    #15
    A kutya nem használ iPadon iPhone-os alkalmazásokat, nem arra való és hülyén néz ki a felnagyított UI.
    Lassan van már vagy 30 ezer iPadre írt alkalmazás, ami lényegesen jobb megoldás.

    --

    Aki szerint drága az iPad az vegyen drágább Galaxy Tab-ot, vagy filléres kínai kacatot, ami max levélnehezéknek jó.
    Ne az itthoni csóróságunkból induljunk ki, az USA-ban ahol az iPad célpiaca van az árát pár hét alatt ki tudja még egy gyerek is spórolni a zsebpénzéből.
  • qetuol
    #14
    ha van tábla, akk nem kell füzet... abba lehet írni is..
  • Annorax
    #13
    Vajon mikor jön el az az idő, hogy a 8 éves gyereknek nem kell 20kilós táskát cipelnie magával a suliba. Csak egy iPad vagy hasonló kötyü és 1-2 füzet. És benne van az egész tananyag az egyetem végéig is akár.
    Vagy ha az ember könyvet olvasna, akkor nem a polcon keresgél, vagy a könyvesboltban, vagy könyvtárba megy, hanem egy gombnyomás az iPad-en és ott van minden. Akár útközben a buszon is. Persze jelenleg én sem venném elő az Ipad-et a buszon, még ha lenne akkor sem, mert ez nálunk sznobizmusnak számit és sokan csak ebből a célbol is veszik.
  • redgreen
    #12
    Eléggé sántít ez az összehasonlítás a DVD lejátszóval. Az is sokkal sikeresebb lett volna, ha már a megjelenésekor a polcokon sorakozott volna több tízezer olcsó(!) műsoros DVD lemez. Az iPaddel pont ez a helyzet, mivel többé-kevésbé elfutnak rajta az ingyenes és pár dolláros iPhone programok (amiket egy iPod, iPhone tulaj már esetleg meg is vásárolt).

    Én már a megjelenésekor azt mondtam, hogy lesz olyan szegmens, akinek be fog jönni a koncepció. Igazából az ujjal vezérelhető PDA-knak arányosan nagyobb kijelzővel kell rendelkeznie, hogy ugyanannyi vezérlőelem ráférjen, mint a ceruzásakra, és kényelmesen használható maradjon. Az on-screen billentyűzet az egyik legjobb példa.

    Egyébként vennék én is iPadet (kizárólag otthoni használatra, és kizárólag amiatt ezt, hogy az iPhone-on is meglevő programjaimat tudjam rajta futtatni nagy képernyőn) de fft580-hoz hasonlóan megvárom a második generációt, pusztán anyagi okok miatt. Amúgy az Android a testreszabhatósága miatt sokkal jobban tetszik, a köv. telefonom majdnem biztosan ilyen rendszerű lesz. A legjobb az lenne, ha az iOS-es progik más táblagépeken is futtathatók lennének, akkor jobban elkülönülnének a divatból illetve praktikus okokból táblát vásárlók.
  • Griphons
    #11
    Még egy epl reklám... Kezd kicsit elegem lenni az ájped hype-olásából. Attól, hogy minden nap van egy ilyen epl-magasztaló reklám, attól még nem fog mennybe menni sztívdzsobsz.
  • Ferrer
    #10
    PDF-et olvasni? Esetleg otthon. Kinek van kedve egy ilyen nagy izét előkotorni a táskából néhány megállóig a buszon? Ellentétben az Iphone-nal, amit bárhol elő tudsz kapni zsebből.
    Meg akkor folytassuk, hogy nem tudtak belerakni egy iSightot, rendes fájlkezelést (Iphone-on még OK, hogy minden doksi olvasó programba külön kell feltölteni a cuccot, de egy ilyen eszközön, ami a híd akar lenni a telefon és a notebook között?!), még arra se voltak hajlandók, hogy kicsit átpofozzák a UI-t, az Iphone elrendezéséhez hűen a 4 sor ikon maradt nagy hézagokkal a home screenen, szóval az egész egy kaki, sok pénzért. Gyak. sznobizmus.
  • hodobaj
    #9
    Az iPad elég drága dolog, de a Tablet piac amit megteremtett tele van a jó kis Android-os cuccokkal amik viszont nagyon is megérik a pénzt. Minek hurcoljon az ember magával egy 100-200k Notebook-ot ha egy 25-30k-s Tableten is tudd PDF-et olvasni és netezni. Az iPhone 4 árához képest az iPad nagyon is megéri.
  • Asperot
    #8
    Ja! A net is csak múló hóbort.
    Nem csípem almáékat de ez nagy gól lett. Én is nézek majd valamit, amit nem ők gyártanak.
  • willcox
    #7
    Nem feltétlenül jelenti azt egy terméknél, hogy ha sikeres, az jó is.
    Voltak már fantasztikus eladási adatokat produkáló termékek, mint tamagochi, yoyo, tiki-taki, stb. Egyik sem volt jó, csak divat volt megvenni. Az ifos annyiban más, hogy azon túl, hogy nem jó, még drága is. Valójában ez is csak egy divattermék (minden táblagép az), aminek a használati értéke és használhatósága nagyon erősen megkérdőjelezhető, viszont mivel drága, ezért az emberek irigykedve figyelik azokat, akiknek van. Azt hiszik, hogy ha nekik is lesz, akkor róluk is majd azt hiszik, hogy tehetős emberek. Az emberek szeretnének gazdagok lenni, de ha már nem azok, akkor legalább annak látszani. Pedig a gazdagság nem itt kezdődik, hogy van-e valakinek ifosa. Ez a rohadtalma pszichológiai trükkje: a termékei nem kerülnek annyiba, mint egy kacsalábon forgó palota, vagy egy luxusautó, de aki ezeket a túlárazott szarokat megveszi, az egyből különbnek érzi magát. Ezért veszik ezt a sok fost, mert ezeknek az ára még kiköhöghető.
  • Ferrer
    #6
    Egy nagyra nőtt ipod touch. Ennyi. Én még mindig nem jósolok neki nagy jövőt, bármilyen eladási statisztikákat is hamisitanak pityuék.
  • fft580
    #5
    én is azt mondtam hogy ennek nincsen nagy jövője, csak egy felhízlelt ipod, de amikor kipróbáltam eldöntöttem hogy a jövőben beszerzek majd egyet. De szerintem megvárom a 2. generációt belőle...
  • Gerygrey
    #4
    Azért szerintem várjuk még meg azokat az androidos tableteket...
  • Rincewind
    #3
    Megkovetem magam, en is azok kozt voltam, akik nem josoltak nagy jovot neki. Ugy latszik nem jott be. :)
  • joebacsi
    #2
    A kínai 8 éves kislány éhbér alatt összecsavarozza az ájpedet (különben azt a két szem rizset sem kapja meg vacsorára), hozzá képest a magyar rohadt drága, és mellette még folyton morog is :)
  • coolbboy83
    #1
    Az nagyon jó lenne, ha lenne magyarországi gyártás... és nem kéne az Apple termékeket 50% többért venni... egyből itthon is több fogyna, és lenne munkája is pár száz embernek.... = gazdasági növekedés..
    Ha már jönnek be a nagy brandek gyárai... az Apple is jöhetne....