MTI

IT-fejlesztés a győri és a csornai könyvtárban

Gyorsabban jutnak információhoz az olvasók a győri és a csornai könyvtárban ez Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztés eredményeként - mondta a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója.

Horváth Sándor Domonkos közölte: a két bibliotéka által létrehozott konzorcium a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében nyolcmillió forintot nyert el, az összegből informatikai eszközöket vásároltak, amelyek révén az olvasók online is hozzáférhetnek a könyvtárak adatbázisához. Így például könnyebben, gyorsabban elérhetnek elektronikus úton egy-egy olyan könyvet vagy dokumentumot is, amely csak az ország nagy bibliotékáiban található meg.

A csornai könyvtár számára többek között egy szervert és öt munkaállomást vásároltak, beszereztek egy kölcsönző modult is, amelynek segítségével az olvasók interneten jegyezhetik elő a kért dokumentumot, vagy akár meg is hosszabbíthatják a kölcsönzési időt. A látásukban korlátozottak számára Braille-billentyűzetet és egy képernyőolvasót működtetnek az esélyegyenlőség jegyében. A győri bibliotékában elektronikus könyvtári modullal egészítették ki a már régebb óta működő integrált rendszert. Így mostantól elektronikus könyveket is fel lehet tenni az internetre. Az elektronikus könyvtár elsősorban a helyi szerzők munkáinak, továbbá a helyismereti, helytörténeti dokumentumoknak a közzétételét szolgálja - mutatott rá a szakember.

Horváth Sándor Domonkos kitért arra, hogy a fejlesztés a könyvtárosok számára is előnnyel jár, hiszen gördülékenyebbé teszi a bibliotéka saját adatállományának feldolgozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!