MTI

Ókori görög kéziratokat tesz az internetre a British Library

Ókori görög kéziratok egyik legfontosabb gyűjteményét teszi közzé hétfői bejelentés szerint az interneten a British Library.

A könyvtár kézzel írt görög dokumentumainak ezer kötetes gyűjteményéből válogatva mintegy 250-et tölt fel a világhálóra, az érdeklődők ingyenesen juthatnak hozzá a történelmi iratokhoz. Az írások - köztük Ezópusz meséinek 1844-ben, az Athosz-hegyen megtalált gyűjteménye - régóta elérhető volt a British Library olvasótermeibe elzarándokoló kutatóknak, de most már az egész világ hozzáférhet - emelte ki Scot McKendrick kurátor. A szakember kitért arra, hogy a londoni tartózkodás igen költséges lehet, és nem mindenki tudja megengedni magának, hogy heteket, hónapokat töltsön el a brit fővárosban kutatási célokkal.

Az antik iratok - noha lassabban kerülnek digitalizálásra - kevesebb gonddal járnak, hisz például nem vetődnek fel szerzői jogi gondok. Régiségük miatt azonban finomabb eljárást igényelnek. Az ilyen iratok oldalankénti digitalizálása becslések szerint egy fontba (324 forintba) kerül. A British Library kollekciójának gyöngyszemeit is közzé akarja tenni az interneten, így a világhálóra kerülhetnek Leonardo skiccei, valamint a Biblia legrégebbi, hiánytalan példánya is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!