HENT hírlevél

Elfogadták az új-zélandi szerzői jogi törvényt

Első olvasatban egyhangú támogatást kapott az új-zélandi parlamenttől a kormány által benyújtott szerzői jogi törvénymódosítás. A javaslat tartalmazza az internetkapcsolat megszakításának lehetőségét, mint a visszaeső és súlyos jogsértéseket elkövető internetezőkkel szemben alkalmazható szankciót.

Az új-zélandi parlament első olvasatban egyhangúan elfogadta a kormány által benyújtott szerzői jogi törvénymódosítás szövegét. A javaslat az ún. fokozatos válasz rendszerét alkalmazná az illegális letöltés visszaszorítása érdekében. A bevezetni tervezett intézkedés lehetővé tenné a jogtulajdonosok számára, hogy az internetszolgáltatók közreműködésével figyelmeztetésben részesítsék a jogsértő internetezőket. A törvénytervezet háromszori figyelmeztetésre adna lehetőséget az azonosított illegális letöltőkkel szemben.

A tervezet bővítené a Szerzői Jogi Bíróság hatáskörét, amelynek feladata lenne, hogy a beérkező panaszokat kezelje, és jogsértési ügyekben ítélkezzen. A testület saját hatáskörében maximum 15 ezer új-zélandi dollár összegű pénzbüntetést szabhat ki, de az eljárást kezdeményező fél kérésére, indokolt esetben a jogsértők internetkapcsolatának hat hónapos időszakra történő felfüggesztését is elrendelheti.

Az ország kormánya először 2008-ban próbálkozott a hatályos szerzői jogi törvény módosításával, de az ellentmondásosnak ítélt 92A jelzésű paragrafus által kiváltott széleskörű lakossági és jogvédelmi tiltakozás hatására felfüggesztette az intézkedés bevezetését. Ezt követően a tervezetet átdolgozták, finomították a korábban kritikusnak számító javaslatokat, majd új formájában 2009 decemberében mutatták be hivatalosan. A módosított javaslatot a kormány április elején nyújtotta be a parlament elé.

Simon Power kereskedelmi miniszter szerint az átdolgozott törvénymódosítás-tervezet igazságosan és kiegyensúlyozott módon kezeli az online elkövetett szerzői jogi jogsértéséket. A miniszter hozzátette, terveik szerint az internetkapcsolat felfüggesztésére csak a legsúlyosabb esetekben kerülne sor. A parlamenti elfogadás után a javaslat a Kereskedelmi Bizottság elé kerül. A testületnek hat hónapja van arra, hogy tagjai a tervezetet áttekintsék, jóváhagyásukkal avagy módosítási javaslataikkal visszaküldjék a parlament elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!