HENT hírlevél

Parlamentbe készül a holland Kalózpárt

Megmérettetné magát a nyár eleji holland parlamenti választásokon a helyi Kalózpárt. A külföldi mozgalmakhoz hasonlóan a holland kalózok is a fájlcserélés teljeskörű legalizálását szeretnék elérni.

A 2009-es év jelentős változást eredményezett a kalózmozgalmak életében. A The Pirate Bay üzemeltetőinek elítélése által a svéd társadalom egy részében kiváltott megbotránkozást kihasználva a svéd Kalózpárt 7 százaléknyi szavazatot gyűjtött az európai parlamenti választásokon, és ezzel képes volt bejutni a politikai intézménybe. Néhány héttel az uniós választásokat követően a német Kalózpárt is parlamenti tag lett, igaz a német nemzeti parlamentben nem a választásokon történő megmérettetés során elért eredményének, hanem egy képviselő pártcseréjének köszönhetően képviseltetheti magát. A két párt sikerére reagálva újabb és újabb kalózpártok bukkantak fel a nemzeti politikai porondokon.

A TorrentFreak beszámolója szerint az idén esedékes nemzeti választásokon a svéd és a brit kalózpárt után a napokban a holland mozgalom is bejelentette indulási szándékát. A holland kalózok programja, a külföldi mozgalmakéhoz hasonlóan, a fájlcserélés teljeskörű legalizálását helyezi a középpontba. A tagok emellett 5 éves jogvédelmi időszakot javasolnak a kreatív alkotók számára, szabadalmi reformot sürgetnek, és a személyes adatok védelmének erősítését hangsúlyozzák.

Az, hogy elképzeléseikhez milyen erős támogatói bázist tudnak gyűjteni a június 9-én esedékes szavazásig, még kérdéses, mint ahogy az is, hogy el tudnak-e indulni egyáltalán. A helyi jogszabályoknak megfelelően ugyanis ehhez a pártnak mintegy 12 ezer eurót kell letétbe helyeznie az elkövetkező hetekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!