Berta Sándor

A Facebook Places veszélyezteti a brit katonákat?

A brit védelmi minisztérium aggódik a közösségi portált látogató katonái és polgári alkalmazottai biztonsága miatt. A szaktárca elsősorban az Észak-Írországban szolgálatot teljesítőket félti az atrocitásoktól.

A Facebook néhány héttel ezelőtt indította el Nagy-Britanniában is a Places nevű szolgáltatását, amelynek segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználók megoszthassák a többiekkel a hollétükkel kapcsolatos információkat. A The Register tudósítása szerint a brit védelmi minisztérium attól tart, hogy az adatok birtokában a terroristák vagy más támadók pontosan megállapíthatják a katonák, a polgári alkalmazottak, illetve azok családtagjainak és barátainak pontos tartózkodási helyét, ezáltal pedig célpontokká válhatnak. A szaktárca azt javasolta a katonáknak és a polgári munkatársaknak, hogy kapcsolják ki a Places érintett funkcióit és ezáltal jobban védjék a magánéletüket. Emellett azt tanácsolta, hogy a pillanatnyi tartózkodási helyüket még a legközelebbi barátaiknak sem adják ki.

A hivatal nyilvánosságra hozott egy útmutatót, amelynek segítségével mindenki módosíthatja a beállításait. A brit védelmi minisztérium elsősorban amiatt aggódik, hogy az Észak-Írországban szolgáló katonái és dolgozó polgári alkalmazottai kerülhetnek a merénylők célkeresztjébe. A Placesről és annak lehetséges veszélyeiről már a szolgáltatás elindításakor vita bontakozott ki a nemzetközi biztonsági és adatvédelmi szakemberek között.

"A közösségi hálózatok már most is egy átfogó nyílt forráskódú eszközt kínálnak az információszerzéshez. A Places használatával ez a veszély csak tovább nő, hiszen a katonák tartózkodási helye, akár akaratlanul is nagyon gyorsan kiadható és egy támadó megtudhatja, hogy a célszemély a közelében tartózkodik-e" - olvasható a szaktárcának a The Registerhez eljuttatott nyilatkozatában. A minisztérium szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: senkit sem köteleznek arra, hogy letörölje a számítógépéről a Facebook Places I Checked Into nevű alkalmazást.

A Facebook egyik szóvivője a felhívással kapcsolatban megjegyezte, hogy példátlan beállítási lehetőségekkel egészítették ki a Placest és az napjainkban a legbiztonságosabb ilyen jellegű szolgáltatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kadar1 #2
    Nem értem ezeket, állandó üldözési mániában szenvednek. Egyszerű lenne , ha nem keverné a szart ( mellette nem nyalná usa valagát ), akkor kevesebb fejfájásuk lenne.
  • Rotyoka #1
    Terrorista? Azaz USA és Israel?
    Már megint túl buzgó volt egy két agyhalott politikus.