Berta Sándor

Online játékosok a kiberbűnözők célkeresztjében

A G Data számítástechnikai biztonsági cég felméréséből kiderült, hogy már az internetes játékosok sem érezhetik magukat biztonságban. A cég munkatársai által megkérdezett felhasználók több mint 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább egyszer volt már online támadás áldozata.

A bűnözői csoportok különböző módszereket használnak: hamis játékhonlapokat hoznak létre, fertőzött fájlokat juttatnak a fájlcserélő hálózatokba vagy célzott akciókat hajtanak végre bizonyos online játék-hozzáférések megszerzéséért. Különösen a Steam- és a World of Warcraft-hozzáférések keresettek, egy ilyen a feketepiacon akár 50 eurót is megér.

"A lopott játékhozzáférésekkel való kereskedés azonban csak az érem egyik oldala. Az elkövetőknek ugyanis sokkal nagyobb céljaik vannak: minél több játékos számítógépe felett szeretnék megszerezni az irányítást. Ezek a PC-k ugyanis nagy teljesítményűek, így kiválóan alkalmasak a botnetek üzemeltetésére, amiket aztán DDoS- és más támadásokhoz, illetve spamküldésre használnak fel. Nem véletlen, hogy az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a játékosok és a játékosközösségek elleni akciók száma. Ezúttal ők vannak a célkeresztben" - összegezte a tapasztalatokat Eddy Willems, a G Data szakértője.

Komoly problémát jelentenek a hamis játékoldalak is, mivel ezeket szinte lehetetlen megkülönböztetni a valódi társaiktól. Ezekkel a bűnözők személyes adatokra és Steam-, illetve WoW-hozzáférésekre vadásznak. A megkérdezettek több mint 70 százaléka volt 18 és 34 év közötti és átlagosan napi 10 órát játszanak. A válaszadók 8 százaléka semmilyen biztonsági szoftverrel sem védi a számítógépét, míg 60 százalékuk valamilyen ingyenes védelmi programot használ.

"Az ingyenes biztonsági alkalmazásokat használók egy része nincs tisztában azzal, hogy ezekből a szoftverekből gyakran hiányoznak bizonyos technológiák, például a webes támadások, a http-szkennelések és a Drivy-by-download akciók kivédésére. Aki ezen a területen spórol, az később teljes online személyazonosságát elveszítheti" - szögezte le Eddy Willems.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anomaly #6
    "amelyik megkérdezi hogyha a légy fingik, hogy szeretnéd-e hallani, hogy fingott"

    Hát az aztán tényleg jó tűzfal lehet, csak a gépet nem tudod használni majd tőle.
  • bakagaijin #5
    Hmm, én mostanában ál-amazonos spam-eket szoktam kapni, a subject alapján először nem értettem miért dobálja ki őket a SA, de aztán belenéztem a levélbe :).
  • Iridescent #4
    Teljesen igazad van. Ha vki nem lúzer nem fordulhat elő, hogy bukja pl. vmilyen játék accját, vagy befertőzzék a gépét,aki meg vesztes, az meg is érdemli:P
  • Szefmester #3
    Nem.. mondjuk már van..:P
  • Narxis #2
    Te komolyan kényszert érzel arra, hogy antivírust vegyél egy ilyen cikk után?
  • Amergin #1
    Reklámízű az egész...
    Vegyél sok-sok biztonsági szoptvert, mer' az jó. Persze vegyé', ha van ilyenre lóvéd.
    De az ingyenes (és rendszeresen frissített!) biztonsági programok is jók és többet is fel lehet ám ezekből rakni (mindjárt többszöröződik a biztonság). Azon kívül pedig kell egy atom tűzfal, amelyik megkérdezi hogyha a légy fingik, hogy szeretnéd-e hallani, hogy fingott.
    Azon kívül meg nem kell lúzernek lenni és bedőlni a hülyeségeknek.
    Egyébként pontosan a játékosok azok, akiket jobban érdekel a téma, van már pici rálátásuk is és alapból sokkal elővigyázatosabbak, mint Piri néni otthon, vagy az adminisztrátor Gizike a munkahelyén...
    Az oroszlán is a legkönnyebben elejthető (öreg, beteg, tapasztalatlan) zsákmányra megy, nem a legrátermettebbre.
    (Mostmár) "a játékosok vannak a célkeresztben". Vajon miért? Mert a noobok gépeivel mostanra végeztek