45
  • willcox
    #45
    "Sot valamivel tobbert felesegul is lehet venni. (ismerosom rendelt igy maganak feleseget azsiabol, azota van egy kislanyuk)" - akkor nagy balek lehetett az ismerősöd. Azért még fizetnek is (nem keveset), ha idejöhetnek feleségnek!
  • willcox
    #44
    Ennek a konyhai számítógépes adatbázisnak nem sok értelme van. Képzelj el egy háziasszonyt, aki épp főz, időnként kivesz dolgokat a hűtőből, majd visszatesz dolgokat. Gondolod, hogy majd azzal fog foglalkozni, hogy aktualizálja az adatbázist? Itt mindenkinek hűtőház méretű hűtője van, hogy adatbázis nélkül nem tudja eldönteni, hogy mi van a hűtőben, és ami van, abból mennyi van? Már ennyire az elhülyülés határára értünk?
    Félreértés ne essék, amiket leírtál, az valóban egy megvalósíthatósági lehetőség, ez nekem is eszembe jutott, csak éppen az értelmét nem látom. Meg lehet valósítani teljesen értelmetlen és felesleges dolgokat is számítógépes rendszerrel, csak éppen az a kérdés, hogy van-e értelme. Ennek nincs, tehát felesleges agyalni rajta.
  • kvp
    #43
    "Amennyiért te ilyen házi robotot tudnál venni, annyiért hosszú évekre alkalmazhatsz egy nagyon csinos bejárónőt, akit meg is döngethetsz, ha éppen olyan kedved van."

    Sot valamivel tobbert felesegul is lehet venni. (ismerosom rendelt igy maganak feleseget azsiabol, azota van egy kislanyuk)

    "De ha már van robotod, akkor szükségtelen az egyes eszközöknek intelligenseknek lennie, intézzen mindent a robot, nem?"

    Egy buta robot kepes kivenni egy dobozt (keszkaja) egy masik dobozbol (huto), bettenni egy harmadik dobozba (mikro), majd kivenni es bevinni a szobaba, mindezt infras utkozes elkerulessel es elore beegetett lakas terkeppel. Viszont ha barmelyik dobozon kis gombok vannak, meg kijelzo, akkor mar latnia is kell, meg a latott kepet feldolgozni, meg a gombokat eltalalni, a kiirt visszajelzest feldolgozni, stb. Ezek a dolgok azok amik egy robotot megdragitanak, mert egy robotnak egy radios parancsot konnyebb kikuldeni hogy mondjuk 'microwave.on(60 sec)' mint fizikailag kezelni az embereknek szant gombokat. Ezert jo jobb egy buta robot szamara az onmukodo ajto, mig az emberek a kilincsekkel is siman elboldogulnak.

    "Egy becsomagolt felvágottról egy ember is képtelen felismerni, hogy mi van a csomagoláson belül, kivéve, ha kibontjuk és megnézzük. A hűtő honnan a francból tudná felismerni?"

    Idealis esetben, ha gyari csomagolasban van a vonalkodbol es az eu-s vonalkod adatbazisbol, a lejarati datumot meg kezzel beuti az ember. Ha nem gyari, hanem a boltban szeleteltek, akkor bepakolaskor a konyhai terminalon beuti az ember, hogy parizsi, N deka, X szelet, majd a gep nyomtat egy ontapados vonalkodot, amit ranyomunk a csomagolasra. A rendszer megjegyzi, hogy N deka parizsi bekerult adott idopillanatban a hutobe. Ha megeszunk 1 szeletet es ezt fel is visszuk az adatbazisba (kivet: parizsi, 1 szelet), akkor mar tudja, hogy csak X-1 szelet van a hutoben es azt is hogy mikor fog lejarni. A megoldas alapvetoen hasznalhato, persze ehhez nem intelligens huto, hanem egy konyhai szamitogep kell, vonalkodnyomtatoval es adatbazissal. Egyebkent a westend-ben a media markt-ban lattam jopar eve ilyet, egy nagy huto ajtajaba volt beepitve.
  • Komolytalan
    #42
    Mobiltelefon helyett vegyél alapul egy Wifi routert: 5000Ft-ért kapsz mellé még 1 Wifi USB kütyüt is, ami külön 2500Ft volna. Szóval 4000-nél biztos nem drágább a router. És van "hálókártyája", szoftvere, van benne webszerver, van memóriája (ami ráadásul nem is törlődik áramkimaradás esetén), vannak csatlakozói (igaz hogy UTP, ami nem a legjobb motor meg szivattyú vezérlésre, de lehet helyette jót rakni).
  • willcox
    #41
    "Amúgy meg hasznos lenne ez az elképzelés csak nem pont a hűtő meg a mosógép szempontjából." - és "Egyébként pl felismerné a tárgyakat, onnan tudná mi van benne a hűtő". Ha a hűtő szempontjából nem hasznos, akkor nem kell vele foglalkozni. De ha már itt tartunk. Egy becsomagolt felvágottról egy ember is képtelen felismerni, hogy mi van a csomagoláson belül, kivéve, ha kibontjuk és megnézzük. A hűtő honnan a francból tudná felismerni? Talán majd az is kicsomagolja és megnézi? Ahhoz, hogy a hűtő fel tudja ismerni, hogy mi van benne, olyan fejlett csomagolástechnika kéne egységesen, ami - ha jobban belegondolunk - egységesen kivitelezhetetlen, mellesleg felesleges is, mert ha az ember kinyitja a hűtőt, akkor látja, hogy kb miből mennyi van. És az ember kinyitja a hűtőt, elvégre nem azért tartjuk, hogy csak pakoljunk bele, hanem hogy ki is vegyünk belőle.
  • Komolytalan
    #40
    Nyilván a tárgy felismerés legegyszerűbben vonalkód alapján mehetne. Más kérdés hogy ezzel minden, amin nincs (már) vonalkód ki lenne zárva. Végül is az is egy életmód, hogy kivesszük a csomagolt kaját, eszünk belőle, a maradékot meg simán kidobjuk, fel se merül mondjuk egy 25 dekás kenőmájasnál hogy a maradék 15 dekát eltegyük holnapra. Elég sok cég szeretné, ha így élnénk, ezért akár még azt is vállalják, hogy trendivé teszik az önbevásárló hűtőgépet. Sőt akár az indexen is íratnak arról majd cikket, hogy ez milyen takarékos, mert amit kidobsz kaja sokkal kevesebbet ér, mint az így megspórolt munkaidőd.
  • Komolytalan
    #39
    És neked mi érved volt a teljes topic során? Vagy a szokásos irreleváns frázisok puffogtatása: média elhülyít, könnyen befolyásolhatóvá teszt - de ennek mi köze a hűtő vagy mosógéphez? Netán a seggedből kihúzott 200Ft-os ár? Ja, hogy egy Ferrari is 200Ft, ha te azt nyögöd be? Értem én. 0 érved volt az egész topic során, trollocska. Ezért is bánok úgy veled, ahogy egy trollal kell - elküldelek vissza anyukád p.csájába, hogy fejlődj még kicsit.
    Sértegetlek? Az a sértés az emberiségre nézve, hogy ilyen kötekedő gyökerek léteznek. Németül meg nem tudok, de nem is vitatkozom sosem német nyelvtanról. Te viszont hülye vagy az elektronikához, mégis belepofázol az istentiszteletbe.
  • boond
    #38
    A mostani generációt aki a Tescon és a Mcdonalds-on nevelkedett szerintem nem nagyon jellemzi ez a leírás.

    Lassan már azt mondanám, hogy amit te írsz az egy kisebb csoport -réteg ami még normális. De nem hiszem hogy ez lenne az általános jellemző a mai világban. (több ok miatt is)

    Amúgy meg hasznos lenne ez az elképzelés csak nem pont a hűtő meg a mosógép szempontjából. Hanem vmi más fontosabb funkciók tekintetében...

    Egyébként pl felismerné a tárgyakat, onnan tudná mi van benne a hűtő... az meg hogy menyinek kell lennie meg stb az meg a programtól függ, ill a beállításoktól.
  • willcox
    #37
    "űbermens fasz" és "kötekedő, tudatlan gyökér". Gratulálok. Én nem sértegettelek, te meg, miután elfogytak az érveid, sértegetsz. Egyébként, ha már fonetikusan írod, mert nem vagy képes pontosan ez eredeti német szót leírni, elárulom, hogy übermencs-nek kell ejteni, vagyis fonetikusan is így kell leírni.
    Amúgy meg miért is kéne mikrokapcsoló? Nyilván azért, mert mást nem ismersz. Accountod nincs semmihez, de nagy mellénnyel jössz a szervizek működéséről, miközben fingod sincs semmiről. Beégtél rendesen. Nem vagy vitaképes, csak halandzsázol hülyeségeket, amikkel nem vagyok hajlandó vitatkozni. Részemről lezárva a veled való vita. Gondolom, majd még sértegetsz tovább, de nem érdekelsz. "Nem az a lényeg, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja". Te meg ebből a szempontból lényegtelen vagy.
  • Komolytalan
    #36
    "Arrol nem beszelve, hogy az elektronika nelkuli keszulekek megbizhatobban mukodnek, mert nincs minek elromlania."
    Nekünk spec a fentebb említett programtárcsás mosógépünk játszotta azt 2 év után, hogy időnként körbefordította a programtárcsát, mivel nem tudott már pontosan léptetni. A mai cuccok mechanikája _soha_ nem tart addig, amíg az elektronikus. Persze lehet csinálni olyan mechanikus cuccot, ami tartós, de az kb 5x ennyibe kerülne, és 5x nehezebb lenne mint amiket kereskedelmi forgalomban lehet kapni.
  • Komolytalan
    #35
    Jó, akkor mondj még egy céget, akinek vannak a weboldalán publikus árak. Mert mondjuk ott van még a sini (aswo), de ahhoz vevőkód kellene, hogy tudjak bármit is nézni. És persze, nem korrekt az összehasonlítás, mert 10000 db-os árakat kéne nézni mondjuk, de spec olyan accountom sincs, ahol ilyen árakat meg tudnék nézni. Illetve az is érdekes volna, hogy mondjuk 1 wifi kütyü mennyibe kerül 10ezres tételben, mert az se igen 2500Ft.
    Ezzel szemben te benyögöd - mint mindenben szakértő, űbermens fasz - hogy 200 Ft, és az sokkal autentikusabb információ, mint a kisker árak összehasonlítása. Azt azért elárulom, hogy a klaviatúrádban - ha az 10 évnél nem régebbi - 0 db mikrokapcsoló van, mert kapacitívak már kb 2000 óra. Ennyit a te bármihez is értésedről, kötekedő, tudatlan gyökér.
  • willcox
    #34
    Amennyiért te ilyen házi robotot tudnál venni, annyiért hosszú évekre alkalmazhatsz egy nagyon csinos bejárónőt, akit meg is döngethetsz, ha éppen olyan kedved van. De ha már van robotod, akkor szükségtelen az egyes eszközöknek intelligenseknek lennie, intézzen mindent a robot, nem?
  • kvp
    #33
    En mar javitottam a mosogepunknet, a conradban egy mikrokapcsolot nem adnak azert a penzert, amibol en az elolapi 230-as tap kapcsolot csereltem, pedig a mosogephez valo kapcsolot kisker aron vettem az hivatalos szerviz boltjaban. (tehat kb. annyiert amennyiert a sufni szerelok)

    Egyebkent lassan ott tartunk, hogy az osszeszereles koltsegeivel egyutt mar tenyleg olcsobb lesz inkabb halozati elektronikat rakni a gepbe, viszont az meg a szoftver arat emeli meg, ami egy elektromechanikus (oramuves, programtarcsas) gepben pl. egyaltalan nincs. Ha nagyon olcso kezeloszerveket akar valaki, akkor egy gyari N szamjegyu numerikus led sor es egy folias billentyuzet panel boven eleg. Ez par szaz forint, plusz a vezerlo elektronika ami mindenkeppen kell. Egy ipari halozati csatolo olcso, mert a szoftver jo resze a kulso szerveren futhat, de ha modern webes felulet kell, raadasul a keszulekbe beepitve, akkor nagyon el tudnak maszni a koltsegek a nagy teljesitmenyu szamitogep miatt.

    Egyebkent kb. 10 ezer forintba kerul egy olcso szines kijelzos mobiltelefon aksi es nagy hattertar nelkul, tehat ennyibol komplett webszerverrel _es_ szines erintokijelovel is el lehet latni barmilyen keszuleket. A kijelzo lesporolasa kb. 5000 forintra viszi le a koltseget, cserebe viszont halozati osszekottetes kell hogy lassunk is valamit. Nem igazan tudom hogy megeri-e. Arrol nem beszelve, hogy az elektronika nelkuli keszulekek megbizhatobban mukodnek, mert nincs minek elromlania. Egy csak halozaton keresztul elerheto villanykapcsolo nagyon kellemetlen tud lenni, ha elromlik a halozat es feny kellene ahhoz, hogy megjavitsuk. Ugyanez egy tisztan elektromosan reteszelt halozatra kotott ajtonal meg kellemetlenebb, mert kijutni sem tudunk ha nincs aram vagy megszakad a halozati osszekottetes.

    Kiegeszitonek jok ezek a talalmanyok, foleg ha van hozza hazi robot, ami kiveszi a hutobol a gyorsfagyasztott vacsorat (kozben a huto a kod alapjan rendel ujat), felmelegiti a mikroban (ami tudja mennyi ideig kell melegitenie), majd talcan behozza. Es mindezt a folyamatot el lehet inditani hazafele menet a mobiltelefonrol is. (a robot itt kb. egy gurulo doboz, egy szabvanyositott fogokarral es par infras pozicio erzekelovel) Ha valakinek nincs csaladja es nem akar vagy tud emberi alkalmazottakat megfizetni es nem akar hazimunkat vegezni, akkor ez az automata haz tokeletes szamara. Minden mas esetben nem.
  • willcox
    #32
    A Conrad pofátlanul drága, ottani árakat nem érdemes semmivel sem összevetni. A példád már csak ezért is hibás. Ráadásul a kisker árak (a Conrad esetében pláne!) köszönő viszonyban sincsenek a nagyker árakkal, pláne azzal, amilyen áron a szakszervizek kapják közvetlenül a gyártól.
    Amúgy meg nem kell ide LCD kijelző, a mienkben 3 karakteres LED-es van, plusz 24 LED, egy jaxlie, és 9 nyomógomb (+mikrokapcsoló). Ezeknek az anyagköltsége egy gyárnak (bekerülési áron, nagy tételben) nem több, mint 200 Ft.

    Egy szakszerviz szervizese bizony úgy jár ki az ügyfélhez, ahogy írtam. Ne sufniszerviz kft-ben gondolkodj (úgy látszik, te csak ilyet ismersz).

    PS: nem ártana néha gondolkodni sem! A klaviatúrámon van 106 db nyomógomb. A számolási módszered alapján 106x920 Ft = 97520 Ft lenne csak a kezelőszervek ára, és akkor még nem számoltunk házat, kábelt, csatlakozót, elektronikát és LED-eket. Akkor hogyan tudtam 2500 Ft-ért ezt megvenni? Mielőtt erős csúsztatásokkal próbálnád a nem létező igazadat bizonygatni, gondolkozz kicsit és ne írj nyilvánvaló marhaságokat.
  • Komolytalan
    #31
    "A hálókártya árából bőven megvan az összes filléres gomb és a kijelző."
    Hát persze, ahogy Móricka elképzeli. Nézzük már a tényeket:
    Kisker forgalomban USB wifi kütyü 2500Ft, mosógépbe meg mondjuk az USB csatlakozó és vezérlő áramkör nem is kell. Nagy tétel árat nem tudok, de a másik oldalnál is kisker árat nézek, úgy nagyjából korrekt az összehasonlítás. Ez az egyik oldal, 2500Ft.
    Nézzük a másik oldalt. A legegyszerűbb LCD kijelző - hogy ki tudjon írni hibakódot - 1400Ft a Conradban. És ez szöveget nem ír ki, csak 2 számjegy, és annyi - hibakódnak lehet hogy kevés is. Ezen kívül kell programkapcsoló - ez a miénken egy körbe tekerhető végtelenített kapcsoló + 10 led -, kell vagy 6-8 mikrokapcsoló+nyomógomb az egyéb opcióknak (centrifuga sebesség, hőfok, vasaláskönnyítés, fél adag, stb), ezek mellé cirka 15-20db led. Egy 6mm-es tekerő forgógomb - ugye mosógépen nem ez van, de mondjuk erre lehet fröccsönteni bármi designt - 2000Ft+100ft design. Mikrokapcsoló darabja 900Ft, ebből kell 6, vagyis 5400Ft. Ezekre 1-1 nyomógomb mondjuk 20Ft, legyen össz 100Ft. LED darabja 50Ft, kell belőle 25, 1250Ft. Vagyis összesen 1400+2000+100+5400+100+1250=10250Ft kisker áron. Szóval csak 4x drágább.

    "Egyébként a szerelők (a profik, nem pedig a sufniszerelők - alias Pista bácsi, az ezeregymester) autójában az összes szükséges alkatrész ott van bekészítve, vagyis nem kell neki kétszer kiszállnia."
    Aha, nyilván úgy megy szerelni egy mosógépet, hogy előtte megrendeli hozzá az összes cserélhető alkatrészt, ami lesz egy 80eFt-s mosógépnél mondjuk 250eFt. Utána meg ami nem kell, azt elrakja későbbre. Baz, te szerelőt még életedben nem láttál. Attól hogy van nála 3 féle szabvány gumitömítés, attól még nem minden alkatrészt hord magánál.
  • willcox
    #30
    A buta, ostoba embert könnyebb megvezetnie a politikai és gazdasági hatalomnak. Könnyebben alakítható ki a csorda, amit kedvük szerint terelhetnek.
    Az értelmes ember tud önállóan gondolkodni (a buta ember csak hiszi, hogy tud ő is, nem veszi észre, hogy önálló gondolatai nincsenek, hanem pont azt "akarja", amit a médián keresztül az agyába döngöltek a reklámokon keresztül), ezért az értelmes ember nem kívánatos a gazdasági-politikai elit számára.
  • willcox
    #29
    Nem kell hálókártya a mosógépbe. A hálókártya árából bőven megvan az összes filléres gomb és a kijelző. A hibakódot nem kell távolról lekérdezni, mert pl. a mienk is kiírja a kijelzőre, olvasni tud mindenki, és a telefonba be lehet mondani a hibakódot is, amikor kihívjuk a szerelőt. Egyébként a szerelők (a profik, nem pedig a sufniszerelők - alias Pista bácsi, az ezeregymester) autójában az összes szükséges alkatrész ott van bekészítve, vagyis nem kell neki kétszer kiszállnia.
    Jobb a békesség. Feltörhetetlen rendszer nem létezik, és ha nem akarjuk, hogy gazemberek kedvükre szarakodjanak a készülékeinkkel, akkor inkább felejtsük el ezt a barom ötletet. A háztartási és egyéb gépek és felszerelési eszközök azért vannak, hogy az életünket megkönnyítsék, nem pedig azért, hogy kiszolgáltatottakká váljunk.
    A távfelügyeletnek egyetlen esetben van értelme, ez pedig a riasztórendszer. Ha gond van, azonnal értesítse az erre szakosodott izomagyúakat, akik még azelőtt megérkeznek, hogy a betörő távozna. Tűz esetén meg a tűzoltókat. Ennél több nem kell.
  • Komolytalan
    #28
    Azért nem kell ilyen dühösnek lenni. Mondjuk a Samsung szerintem spec örülne, ha az egyetemről kikerülők életük során elfogyasztott drog mennyisége kevesebb lenne mondjuk fél kilóval átlagban. Vagy a pia mennyisége 100 literrel. Vagy a kereskedelmi csatornákon megnézett valóságshow mennyisége 1000 órával, esetleg kimaradt volna az életükből pár idióta propaganda film/könyv, amik jelenleg kötelező olvasmányok. Nekik jó fejlesztők kellenek, és ennyi. Az meg hogy a vásárlóik buták vagy okosak csak azt határozza meg, hogy mennyire nehéz nekik User Interface-t fejleszteni.

    Az meg hogy a mosógépnek (belső)ip címe lesz, nem baj. Eddig is volt már benne egy kis "számítógép": mikroprocesszor, memória (mondjuk EEPROM), hát most kerül bele egy wifi hálókártya is: +2000 Ft nagy tételben. Viszont lekerül róla az LCD kijelző, illetve a gombok, mert azok így fölöslegesek lesznek: -5000Ft. Szóval alapvetően olcsóbb lesz az előállítás, ami bár valószínűleg nem fog megmutatkozni addig, amíg bevezetik, mint prémium terméket, de pár év után, ahogy tömegtermékké válik és másolja már boldog-boldogtalan elő fog jönni. Illetve ha az eszközt el lehet érni neten keresztül, akkor a háztartási-gép szerelőnek nem kell 2x fizetni kiszállást: 1x míg megnézi mi halt le, meg 1x amikor visszajön alkatrésszel. Otthonról megnézi mi a hasfájása a gépnek (mint az autónál, kiolvassa a hibakódot, csak neten keresztül), megírja hogy mennyibe kerül a javítás, és ha nem akarod megcsináltatni mert nem éri meg 1 kiszállást se kell fizetned.
    Szóval jó ez az ip cím, mert vannak benne lehetőségek, ha nem is az, hogy a hűtő helyettünk vásároljon be.
  • halgatyó
    #27
    Érdekes és ellentmondásos tendencia, hogy míg a gépeinket egyre intelligensebbé szeretnék tenni valakik, és ebbe óóóóriási pénzeket ölnek bele,
    addig az ember (kiváltképp az ifjúság) intelligenciáját mifelénk (és a "nyugat" nagyobb részén is)
    mintha nem próbálnák HASONLÓ ERŐFESZÍTÉSSEL növelni...

    Vannak is erről vélemények és felmérések, kiváltképp a továbbtanulási döntések és felvételi vizsgák iőszakában...
    pedig azok a gyerekek a "krém" ... de mintha romlanának a képességek

    Szóval kapják be a ....om ezzel az intelligens otthonnal!
    Majd én megmondom a gépeimnek, hogy mikor mit csináljanak, és AZT várom el, minél jobb minőségben.
  • willcox
    #26
    Volt pár évig Alfa is, már egy ideje nincs meg, most japán autó van. Az Alfa egyébként nagyon jó volt, fantasztikusan ment, élmény volt vezetni, és nem volt semmilyen elektronikai hibája. A jelenlegi japánban még több elektronika van, de annak sincs semmi baja.
  • Komolytalan
    #25
    Ja, hogy Alfád van... Nem baj, mindenkinek megvan a maga keresztje :-P
  • willcox
    #24
    Ezt már sok helyen olvastam, viszont gyakorlatból tudom, hogy ez nem igaz. Ezt a totalcar-os fóbiás hülyegyerekek próbálják állandóan elsütni.
  • Komolytalan
    #23
    De, azért lesz tőle szar. Nem tudtad, hogy a digó verdákban kizárólag a Bosch elektronika romlik el, a német verdákban meg a Magneti-Marelli? :-D
  • Komolytalan
    #22
    Azért 1 taps kapcsoló meg egy önbesárló hűtő között van némi különbség. Egy taps kapcsoló az egy vezérlő áramkörben egy mikrofon, amiről ha jön jel egy relé kapcsolja a nagyfesz áramkört, és annyi. Ha ordítasz, vagy fingasz, vagy elmegy az úton egy Harley ugyanúgy felkapcsolja a villanyt. Maximum ha űberfasza cucc, akkor a taps frekvenciatartományát veszi csak figyelembe, akkor már kell hozzá valami 1000Ft-os DSP is.
    Egy önbevásárló hűtő meg kb álomvilág a mesterséges intelligencia programozói számára is. Nézzük mondjuk a felvágottakat. Becsomagolod mondjuk folpackba, berakod egy műanyag tároló dobozba, és berakod a hűtőbe. Se szag, se szín, se semmi nem megy át a műanyag dobozon, max azt tudja megmérni, hogy összesen - dobozzal együtt - hány deka. Ez alapján aztán döntse el, hogy szalámit vagy kenőmájast rendeljen. Meg eleve azt honnan fogja kiszívni, hogy hétvégén éppen mit lesz kedvem főzni, vagy otthon maradok-e, elutazok-e?
  • willcox
    #21
    A Bosch nem német véletlenül?
  • Komolytalan
    #20
    Hát igen, a bonyolult nem mindig jó. Egyébként kávéfőzőből csak a digó a jó, és a digók meg elektronikát nem tudnak csinálni sajna. Belerakják a Bosch-t, és onnan kezdve egy rakás trágya lesz az egész, ahogy az autóik is :-)
    Ezért is írtam én, hogy az enyémhez elég volna egy időkapcsoló. Gondolom attól nem lenne szar, hogy egy ébresztőóra adná az impulzust a kávéfőzésre egy nyomógomb helyett.
  • willcox
    #19
    "A hűtőbevásárlása is szabályozható nyilván." - ha ez számodra nyilvánvaló, akkor írd már le légy oly kedves, hogy honnan a bánatból tudja a hűtő, hogy egyáltalán mi van benne, és mennyinek kéne benne lennie? Mert onnantól tényleg nem nagy bűvészet, hogy tudjon rendelni a hűtő. De! Egy jó háziasszony kijár a piacra, és az őstermelőktől vásárol jó terméket, nem pedig a külföldről behozott szemetet. Ezektől az őstermelőktől nem nagyon tudna rendelni a hűtő egyhamar semmit. Egy jó háziasszony maga választja ki a hentesnél a húsárut, ezt egy hűtő nem tudná megtenni, maximum rendel valamit, aztán vagy tetszik, amit kiszállítottak, vagy nem. Semmi értelme nincs ennek az egésznek!
  • boond
    #18
    Nyilván egy fejlett intelligens rendszert kell írni. És ellátni jó pár biztosítottékkal. (pl szünetmentes áramforrás - ahogy említed az áramszünetek stb miatt, nem árt vmi olyan program is ami megkísérli kivédeni a lefagyás és hasonló eseteket, pl egy tartalék rendszer -egy másodlagos rendszer is lehet megfelelő lenne.)stb
  • boond
    #17
    Ilyen eszközök már ma is vannak, amik pl tapsra, vagy hangra aktiválódnak...
    Ez sem sokkal különb szerintem.
    Mindenki az adott igényeihez igazítaná...
    DE sokszor, tényleg nem lenne rossz ha magától fel kapcsolna pl a villany vagy vmi ami szükséges.

    A hűtőbevásárlása is szabályozható nyilván.

    Meg gondolom az egész rendszert lehetne függetleníteni az internettől, de lássuk be ma már a legtöbb eszköz rá kapcsolható, és egyre jobban terjed pl a mobilról való netezés is, felmérés szerint.
    És a tvt is már hozzá kapcsolják az internethez, teljesen logikus hogy ez lesz a köv.
  • willcox
    #16
    Van nekem is olyan kávéfőzőm, ami programozható, főz kávét darált és szemes (ha szemes, akkor előbb ledarálja) kávéból, többféle erősségre, mennyiségre lehet beprogramozni, illetve, ahogy írtad is, előre fel lehet tölteni sok kávéval, vízzel, és csak időnként kell a zaccot üríteni. Illetve jeli, ha tisztítóprogramot kell lefuttatni rajta. Nem volt olcsó, két és fél évig használtam, ezalatt ötször volt szervizben egy csomó pénz ráment a garancián túli javíttatásra, berágtam, és lett egy egyszerű kávéfőző, ami nem nagyon tud elromlani. Szép dolog a technika, de ez jó tanulópénz volt arra, hogy soha többet ne kelljen nekem ilyen agyonbonyolított szerkezet. Pedig szerettem nagyon, kényelmes volt, elegáns, de piszok drága. Kidobni nem volt szívem, jelenleg a pincébe van lerakva. Az üzemeltetése is drága, mert a kb. 5 hetenkénti tisztítóprogram anyagköltsége is 1.5k HUF volt. De ezt még elnéztem volna, ha a javítási költségek nem lettek volna akkorák. Egy szerviz költségéből simán kijött a jelenlegi kávéfőző ára, ami ugyanúgy 15 bar nyomással löki a gőzt, és ugyanolyan habos kávét csinál, mint az előző.
  • Komolytalan
    #15
    Ebből 1 azért nem áll meg: a kávéfőző. Nekünk is olyan van, 1 héten 1x töltöm fel vízzel, és 1x ürítem ki a zacc tárolót, kávé meg még ritkábban kell bele. Szóval az azért elviselhető volna, ha reggelre lefőzné a kávét, de:
    - azért ezt nem nevezném forradalomnak
    - ezt egy egyszerű időzítő óra is meg tudná oldani
    - bár kényelmi funkció volna, nem hiszem hogy akár csak 5%-al is többet lennék hajlandó érte fizetni.

    Én az egész ip címes háztartási gép mizériának egy értelmét látom: ha a háztartási gépeknek ip címük lesz, akkor nem kell rájuk nyomógomb, és kijelző - helyettük kell egy wifis hálókártya. Odamegy hozzá az ember - ha éppen oda kell menni -, valami hordozható kütyün - pl mobiltelefon - elindítja a mosógép programot, és szuper-kényelmes csili-vili kezelőfelületen beconfigolja, hogy hogyan mosson a mosógép. Esetleg ha akar, és nyílt forráskódú az eszköz, akkor ír rá egy új mosó programot (mondjuk optimális esetben ilyen program egy db xml fájl is lehet).

    Mi nemrég cseréltünk lakást, és vettünk egy - elvileg - ugyanolyan mosogatógép+tűzhely combot mint ami a régi volt. Ez a gép pofátlanul drága, de a régivel olyan szinten meg voltunk elégedve, hogy esélyt se adtunk másnak. Ehhez képest - a költséghatékonyság jegyében - a ma gyártott gépen az 5 évvel ezelőtt gyártotthoz képest hiányzik egy gomb, illetve egy LED, amely eredményeképpen a régi gépen minden programhoz lehetett hideg vizes öblítést csatolni, az új, "fejlesztett" modellen meg csak 1 programon hideggel öblít, a többin meg meleggel. Szóval persze, nem drága a kezelőfelület, de mennyivel is jobb volna, ha ez a gép is ip konzolos lenne. Akkor nem érte volna meg 1 nyomorult nyomógombért + 1 LED-ért lebutítani a készülék lehetőségeit, sőt inkább az volna a jellemző, piszok sok opciónk lenne. Ha ip alapú lenne a cucc, most csak rátölteném a régi masina firmware-ét, és boldog lennék, hogy újra sok programom van.
  • willcox
    #14
    Sok sebből vérzik az egész alapötlet. A háztartási gépek többségéhez eleve nélkülözhetetlen az ember közreműködése
    - berakni a kenyeret a kenyérpirítóba
    - szétválogatva betenni a mosógépbe a szennyest, majd azt onnan kivenni
    - betenni a mikróba a melegítendőt, majd kivenni onnan
    - feltölteni a kávéfőzőt kávéval és vízzel
    - betenni és kivenni a hűtőből/be az élelmiszert
    - stb.
    És ha már ott van az ember, akkor be is tudja indítani/programozni ezeket. Teljesen felesleges távolról vezérelni/működtetni ezeket, mert mint írtam, az emberi jelenlét szükséges, a gépek önmagukban is egyre nagyobb tudásúak, nem kell központi vezérlés. Felesleges pénzkidobás ilyesmibe beleugrani.
  • Komolytalan
    #13
    Azért a széndioxid helyett még több széndioxidot szívunk be dolgot lehet patchelni, a beáramló levegő útjába épített széndioxid - és egyéb nem kívánatos gáz - mérővel. Mondjuk mire patchelik a rendszert lehet meghal pár kőgazdag, de ezt végül is ki nem sz.rja le :-)
    Szóval van ebben potenciál, ha ésszel csinálják, és ha kiforrott rendszerről van szó. De azért nem kell elfelejteni, hogy az ember helyét 2 db érzékelő + valami "vérprofi" indiai egyetemista által összegányolt szoftver nem biztos hogy át tudja venni. A legegyszerűbb, és legprofibb automata "ház vezérlőt" meg úgy hívják hogy komornyik...
  • kvp
    #12
    Errol az jut eszembe, amikor kb. 10 eve a siemens intelligens hazanak a demojan megkertem a bemutatot vegzo embert, hogy rakjon oda egy kanna vizet melegedni (volt egy teaskanna a diszlet konyhaban). Mivel nem talalta a beepitett menuk kozott a fott teat, ezert megprobalta kezzel bekapcsolni a villanytuzhelyt. Ennek hatasara lefagyott a kozponti vezerlorendszer, ami miatt az osszes ajto reteszelve maradt. A gep meg egy panel mogott volt, amihez nem volt a szobaban szerszam. Szerencsere a biztositek lekapcsolasa, visszakapcsolasa, majd a boot ido kivarasa utan mar mukodott az ajto nyito gomb is. (meg win95 volt a kozponti gepen) Azota fejlodott a technika, de nem tul sokat.

    Masik vicces esetrol nemreg nyilatkozott az intelligens aktiv hazak magyarorszagi elterjedeseert epult demo haz egyik epitoje. A szellozorendszer automatikus, tehat adott szendioxid szint felett bekapcsol. Viszont mivel a tetorol sziv, ezert a szelirany fuggvenyeben neha az egyik szomszedos haz kemenyenek a fustjet szivja be. Ekkor addig szivja be a fustot, amig a szendioxid szint a kivant ertek ala nem kerul, ami gyakorlatilag a bent levok elgazositasat jelenti, mert a fusttel csak meg tobb szendioxid kerul be, tehat a szint tovabb fog noni.

    Jok ezek a technologiak, a 80-as evekben mar vigjatek is keszult belole amerikaban, de valahogy nem tul bizalomgerjesztoek a jelenelegi megoldasok. (mint a szoftvers vezerlesu veszfek a francia metrokocsikon: ha lefagy a szamitogep nincs fek, ha elmegy az aram nincs fek, ha szetszakad a szerelveny nincs fek, ha kinyitjak az utastajekoztato rendszer paneljet es hozzanyulnak nincs fek, stb.)
  • Komolytalan
    #11
    Egyébként lehet van aki nem szeretné, ha a hűtője shopingolna helyette. Az más kérdés, hogy van amit érdemes elektronikusan vezérelni, pl jó dolog hogy nem kell kézzel ki-be kapcsolgatni mondjuk 1 kazánt, hogy fűtsön-e vagy sem. De erre elég 1 bimetál, meg némi drót, poti - ilyesmik. Az is tény, hogy mondjuk egy automatikus szellőztetést már bonyolultabb lehet megcsinálni (páraérzékelés, stb), de én speciel hülyét kapnék attól, ha a lakásomban a világítás, de pláne a zene magától kapcsolódna fel.
  • Komolytalan
    #10
    Attól hogy saját ip címe lesz, még nem feltétlenül lesz netre kötve. Van otthon 1 routered, az kioszt a lehetséges 254 ip címből neki 1-et, és csókolom.
    Más kérdés hogy ha felnyomják a routert, és egy hacker mondjuk beindítja folyamatos üzemre a mosógépet amíg nyaralni vagy, esetleg a klímát meg a fűtést egyszerre max kapacitáson, az nem lesz valami vicces.
  • Tetsuo
    #9
  • Tetsuo
    #8
    Ne aggodj, az igazi jovoket a Mad Max vagy az 1984 festi le... ;)
  • nickwearby
    #7
    ezzel tökéletesen egyetértek én is
  • galmat
    #6
    Én nem vagyok a téma avatott szakértő, csak érdeklődnék, hogy minek kell IP-cím minden eszköhöz? ÉS miért kéne internetre kötni az egészet.
    Így is épp elég, hogy a hackerek a pc-ket feltörik, megfertőzik, a jövőben ha olyan kedvük tartja, maxra tekerik a fűtést, kikapcsolják a hűtőt, mert minden sz*rt már internetre kötünk??
    A hülyeségnek nincs határa. Eszembe jut a WALL-E nevű animációs mese, ami igencsak hasonlít az sg-n felvázolt jövőképekhez. És egyáltalán nem tetszik.