Berta Sándor

Frankfurtban lesz Európa leggyorsabb szuperszámítógépe

A Frankfurt-Höchst Ipari Parkban helyezik üzembe a Loewe-CSC nevű szuperszámítógépet, amelynek nem csak sebességével, hanem zöldáram-felhasználásával is kitűnik a társai közül.

A Frankfurti Egyetem új szuperszámítógépe hivatalosan november 22-től fog működni. Volker Lindenstruht professzor elmondta, hogy a Loewe-CSC 5,4 millió euróba került és közel 21 000 processzormagot tartalmaz. A rendszer bekapcsolásával - a kiépített klímarendszer ellenére - a teremben a hőmérséklet azonnal 30 Celsius-fokra melegszik fel. Ám nem ez jelenti a legnagyobb problémát, hanem a 85 decibeles üzemi hangerő. Emiatt a szuperszámítógép bekapcsolása után egészen addig senki sem tartózkodhat a teremben, amíg nem történik valamilyen műszaki probléma.

A Loewe-CSC vezérlése egy másik helyiségből történik, míg az erőforrásokat kihasználó kutatók ülhetnek akár saját lakásukban is. A cél ugyanis az, hogy az internetnek köszönhetően minél többen kiaknázhassák a szuperszámítógép képességeit. A teremben összesen 34 szerverszekrényt helyeznek el, amelyekbe az egyes szerverboxokat fiókként tolják majd be. Minden szekrénybe 12 ilyen rack kerül, ezeket a Clustervision holland cég szállítja le. A Loewe-CSC összesen több mint 400 ilyen rackből áll, a súlyuk egyenként 40 kilogramm, míg az áruk darabonként kereken 10 000 euró.


A hardverek beérkezéséig Volker Lindenstruth minden figyelmét lekötik az előkészületek. A 47 éves fizikus már számos szuperszámítógép megépítésében és beüzemelésében részt vett, a mostani azonban élete egyik legfontosabb projektje. A Loewe-CSC-t elsősorban két kutatóintézet használja majd. és a programot támogatja a hesseni Loewe kezdeményezés. A költségek felét a Német Kutatási Közösség állja, míg Hessen szintén komoly összeggel támogatta a beruházást. A munka technikai részét a Frankfurti Egyetem Számítógép-tudományi Központja (CSC) felügyeli.

Minden felhasználási javaslat a CSC-hez érkezik. A szuperszámítógépet főleg fizikusok, kémikusok, klímakutatók és informatikusok fogják használni. A kutatások között szerepelhet a Föld felmelegedésének, egy csillag felrobbanásnak vagy akár az univerzum keletkezésének vizsgálata. A Loewe-CSC számítási teljesítménye közel 600 Teraflops, ezzel ez a világ századik és Európa leggyorsabb szuperszámítógépe.

A hardvert belső vízhűtéssel hűtik, a vizet az ipari parkban felállított hűtőtorony és két egymástól független rendszer segítségével keringtetik. A megoldás előnye, hogy csak akkor kapcsol be, ha a terem hőmérséklete meghaladja a kritikus határértéket. A rendszer stabilan képes 30 Celsius-fokon tartani a terem hőmérsékletét, ami figyelembe véve, hogy a készülék maximális fogyasztása 500 kW, hatalmas teljesítmény. A hűtés csupán 50 kW-ot emészt fel, ami a többi szuperszámítógép teljesítményre vetített 40-100 százalékos értékeit tekintve kiemelkedő. (Azaz a hűtés nem ritkán ugyanannyi energiát igényel, mint a gép működése.)

A tervezők emellett ügyeltek arra is, hogy a működtetéshez szükséges áram egy részét szerves hulladékok feldolgozásából keletkező biogázból állítsák elő. Bármennyire is korszerű és nagy teljesítményű ugyanakkor a Loewe-CSC, öt éven belül elavulttá válik, de persze akkor sem kell majd az egész berendezést lecserélni, csupán a szerverrackeket kell nagyobb teljesítményűekkel felváltani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoleeca #8
    A fejemet tettem volna rá hogy ennél a szuperszámítógépes cikknél is lesznek ilyen emberek. Lassan már ezért is kellene a warn...
    szuperszámítógép =/= személyi számítógép. A Crysis pedig az utóbbin fut, az előbbin el sem tudnád indítani... jajj.
  • BlackRose #7
    Szerintem arra céloztak, hogy a jelenleg Európában levő TOP100 gépet mind USA cégek szállították le, talán ez az első, amelyiket európai cég szállít (Holland). Mindenesetre elég siralmas a helyzet ezen a téren Európában. :(
  • Marshallair #6
    jah és a crysis 2 biztos megy rajta, de hogy a gta4 szaggatás nélkül nem, az ziher... :) ahoz még kell 60 év
  • Marshallair #5
    nos...a legjobb az egészben hogy 20 év múlva ez is elfér majd a tenyerünkben :)
  • zserrbo #4
    Nekem is furcsa.
  • jaspercry #3
    ba**ki ezt akartam én is mondani!
  • EnxTheOne #2
    Ezen biztos megy maxon a krájzisz 2. :D
  • Papichulo #1
    "ezzel ez a világ századik és Európa leggyorsabb szuperszámítógépe."

    Ezt nem ertem. Ezek szerint jelenleg nincs top100-ban europai mainframe?

    Ez a lista mast mond: http://www.top500.org/list/2010/06/100