Alex

A meterológusoké Magyarország leggyorsabb számítógépe

Üzembe helyezték Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépét, mely az Országos Meteorológiai Szolgálatnál kapott helyet. Az IBM berendezése a gyorsabb és pontosabb kistérségi riasztást segíti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az IBM Magyarország bejelentette, hogy üzembe helyezték azt a nagyteljesítményű számítógépet, melynek segítségével az OMSZ munkatársai az eddigieknél még gyorsabban és pontosabban tudnak Magyarország kistérségeire vonatkozóan időjárási veszélyjelzést kiadni. Hazánk kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére az Országos Meteorológiai Szolgálat 2009 novemberében nyert támogatást az Európai Uniótól az "Új Magyarország Fejlesztési Terv" keretében.


Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója és Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke az átadáson

A fejlesztés során megvalósult riasztórendszer központi elemét egy nagyteljesítményű IBM szuperszámítógép adja, amely gyorsabb és pontosabb adatelemzést biztosít az OMSZ meteorológusai részére. Elsődleges cél, hogy az eddigi 7 régió helyett Magyarország 174 kistérségére, külön-külön 1-3 órára előre objektív alapú időjárási riasztás készüljön. A riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökést , a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását. Az időben kiadott veszélyjelzés növelheti az esélyt az olyan megelőző lépések megtételére, melyek csökkenthetik az okozott károk mértékét, de akár emberéleteket is megóvhatnak.

"Célunk egy olyan meteorológiai fejlesztés volt, amely lehetővé teszi a veszélyes időjárási jelenségek észlelését, követését és előrejelzését hazánk minél kisebb térségeire lebontva" - mondta Tölgyesi László az OMSZ Távközlési és Informatikai Főosztályának vezetője. "Számunkra roppant fontos a folyamatos rendelkezésre állás, az időjárás ugyanis nem szünetel. Éppen ezért, választásunknál a gép kapacitása mellett figyelembe vettük a megbízhatóságot, az energiahatékonyságot, és fontos szempont volt az előre meghatározott időjárási modellek alapján futtatott benchmark tesztek eredménye is. Mindemellett sokat nyomott a latba a géphez járó hároméves garancia is, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező három esztendőben karbantartásra sem kell költenünk" - tette hozzá.


280 darab négymagos processzor van a 190 millió forintos gépben

Hasonló felépítésű IBM fürtözött szuperszámítógépeket a meteorológia mellett számos területen alkalmaznak modellezésre, kutatásra, adatkezelésre és feldolgozásra az autóipartól kezdve a pénzintézeteken át az űrkutatásig. A NASA például Föld megfigyelő rendszerének részeként egyebek mellett a hurrikánok kialakulását is vizsgálja IBM iDataPlex szuperszámítógépek segítségével.

A számítógép az OMSZ II. kerületi, Kitaibel Pál utcai központjában van. A 190 millió forintért megvásárolt szuperszámítógépben 280 darab 4 magos, 2,67 Ghz-es Intel processzor működik, így összesen 1120 processzormaggal rendelkezik, memóriája 3,4 terabyte. Ennek segítségével 140 billió műveletet képes elvégezni másodpercenként. Ez több mint ezer modern asztali számítógép teljesítményének felel meg. Tölgyesi László közlése szerint az a modellszámítás, amelyet a korábbi számítógép egy óráig végzett, ennek a gépnek csak 3-4 percig tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #51
    Az előbb említett Közép-távú Előrejelzések Európai Központja is csak fürtözött rendszert használ, de hasonlót használtak a kínaiak is az olimpia idején, meg az amcsik is.

    Szóval valahogy nem szeretik még a GPU-s cuccosokat, inkább a jól bevált sémákat követik (talán mert nem kell átírni GPU-ra a matematikai modelljeiket).
  • Dj Faustus #50
    "Családok ezreinek mosta el a vagyonát tette őket földönfutóvá, sok milliárdos a kár. Pedig van egy OMSZ-ünk!"
    Hiába van OMSZ-ünk, hiába jelzi előre az adott régióban a csapadékmennyiséget, ha az ár úgyis elönti a települést. Árvízi védekezés (meg el nem lopott zsilip) is kell nem csak OMSZ.

    "De én akkor bízom bennük és az érvelésedben is hogy ezzel a jóárú szuperszámítógéppel soha többé ilyen esemény felkészületlenül nem éri az országot."
    Most talán annyival jobb lesz a helyzet, hogy nem csak 7 nagy régióra látjuk majd, hogy jön a nagy zuháré, hanem azt is, hogy ez hogy fog eloszlani az adott régión belül, és jobban lehet előre tervezni, hova kell erőket mozgósítani.

    Az időjárás-előrejelzéshez pedig ilyen nagy teljesítményű gépekre szükség van. A Közép-távú Előrejelzések Európai Központja az 1970-es évek óta használ ilyesmiket.

    "Azért az elképesztő, hogy évente átlag 60 meteorológust ontanak a nyakunkba."
    2009-ben az ELTE meteorológiai tanszékén csak 17 hallgató végzett.
  • sanyicks #49
    arról nem is beszélve, hogy ha 280 db darab 4 magos procit használnak, akkor nyilván rohadtul párhuzamosítható feladatokra van, de annyi eszük már nem volt hogy erre inkább gpu-t használjanak, mikor az még jobb a párhuzamos feladatokban.
    Na meg néhány nvidia thermivel még télen a fűtésszámlát is megspórolnák, sőt még a távfűtésre is rásegíthetnének.
  • sanyicks #48
    az baze virtualizáció, hogy valami azért visszafogja a cuccot, és még rá vinfos is hogy még lassabb legyen :D
    virtualizáció ott kell ahol máshogy nem megoldható a portolás, vagy ott ahol 1 nagy gépen sok kicsi virtuálisnak kéne futni (munkaállomás) mindenhol máshol ész nélküli pazarlás.
  • gosub #47
    Végül is tökmindegy ki áll közelebb az igazsághoz, a lényeg, hogy ezáltal pontosabb és hosszabb távú előrejelzést tudnak e készíteni vagy sem. Nekem az a gyanúm, hogy messze nem áll arányban a belefektetett emberi munka, eszköz, pénz és járulékos korrupciós lenyúlás mint ami társadalmi haszon keletkezik.

    HA NÉGY NAPPAL HAMARABB TUTIBIZTOSRA JELEZTÉK VOLNA A CSAPADÉKMENNYISÉGET NÉGY NAP ELŐNYE LETT VOLNA AZ ORSZÁGNAK ÉS TALÁN...! Családok ezreinek mosta el a vagyonát tette őket földönfutóvá, sok milliárdos a kár. Pedig van egy OMSZ-ünk! De én akkor bízom bennük és az érvelésedben is hogy ezzel a jóárú szuperszámítógéppel soha többé ilyen esemény felkészületlenül nem éri az országot. Három nappal korábban már tornyozhatjuk a homokzsákokat, terelhetjük a vizet, üríthetjük a tározókat. !eked legyen igazad!

    Amúgy kerülök 'drága' gép közelébe, pl. egy 200 millás filmátíró gép, rég kitermelte a saját árát meg a következő modernebbét és rengeteg profitot.
    Azért az elképesztő, hogy évente átlag 60 meteorológust ontanak a nyakunkba. Hol van ezekre szükség? Tiszta Galaxis utikalauz stopposoknak, őket kéne a stájlisztek és provident hitel ügynökök mellé fektetni oszt kilőni egy másik bolygóra.
  • Dj Faustus #46
    "xD Ezt a linux dolgot honnét szedtétek?"
    "A gépen egyébként Red Hat Linux fut"
    Forrás: Index - 1120 processzormag a viharok ellen

    "Operating systems: Red Hat Enterprise Linux® versions 5 and 4"
    Forrás: [urrl=http://www-03.ibm.com/systems/x/hardware/idataplex/dx360M2/specs.html]IBM - IBM System x iDataPlex dx360 M2[/url]

    De ha megnézzük a régi gépüket, ott is Linux futott:
    "144 Intel® Itanium® 2 processzorral, 288GB memóriával és Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 operációs rendszerrel"
    SGI - 144 CPU-s SGI szuperszámítógépet vásárolt az Országos Meteorológiai Szolgálat

    "Viszont ma már lehet érdemesebb virtualizációs technológiákat is bevetni...."
    Itt pont arról van szó, hogy fognak 140 gépet és azokat két géppel összefogva fürtözött rendszert hoznak létre egy cél érdekében.

    " ennyi procit és a hozzá tartozó ram mennyiséget egyben lehet hogy nem tud kezelni..."
    Ezen is Linux fut - és egyben tudják kezelni.
  • roliika #45
    xD Ezt a linux dolgot honnét szedtétek?
    Mert ez a dolog nem olyan..hogy feltétlen egyértelmű hogy az van rajta.

    Ugyanis... ennyi procit és a hozzá tartozó ram mennyiséget egyben lehet hogy nem tud kezelni...legalábbis Sun M5000 gépeken ez gond volt, és ezért Solarist használtunk alatta(és van a gépben egy 500Hmz-es pici PPC-s gépecske(na ez linuxos) ami figyeli a nagy vas minden rezdülését és kiabál ha baj van).

    Viszont ma már lehet érdemesebb virtualizációs technológiákat is bevetni....pl a solaris a nagy vason emulál 80-90 darab teljes rendszert..ez lehet windows is...és az emulátor mögötti oprendszer osztja el okosan az erőforrásokat...így akár lehet 10 win, 40 linux...stb egy vason....és minimális veszteséggel.

    Valamint a virtualizáció azért is lőn jó...mert a Solaris alatt(gondolom linux alatt is) megoldható hogy a nagy vas pl egy memó blokkja ha meghibásodik, le lehet csak arról az 1 blokkról venni a feszültséget, és menet közben így cserélhető....a mögöttes virtualizációs réteg meg kapásból leherheli a szabad hardvert..így a többi futó oprendszer az egészből a világon semmit sem vesz észre.
  • ezsgénikk #44
    Szerintem kb. az sg olvasók 1%-nak van négymagos gépe. Átlagfelhasználónak egyszerűen pazarlás, alig használja ki egy-két szoftver (játékok sem nagyon).

    Szerintem, nem kell, hogy a szoftverek kihasználják. A lényeg, hogy az operációs rendszer használja ki a több magot, és szétosztja köztük a feladatokat. Különben mi értelme lenne, hogy manapság már nem is nagyon árulnak egymagos CPU-kat.
  • tamasmester #43
    Már a neved is jól mutatja ki is vagy te. Tanulj meg számolni. Ugyanis az én négymagosomnál csak 280szor lehetne jobb az ő gépük és nem ezervalahányszor. Ha meg azt veszem, hogy otthon sírdogálsz a PIII-as géped mellett, mikor beszaggat a passziánsz és te azt tartod csúcsgépnek, akkor a tiedvénél akár tízezerszer is jobbnak mondható, te kis öcsisajt. Nálatok vidéken más léptékek vannak.
  • Nasim #42
    Gondolkodok rajta, hogy rendelek egy ilyen gépet, mert ez a Pentium 4-es már nagyon lassú :S