Berta Sándor

Digitalizálják a Bletchley Park anyagait

A második világháborúban a brit-amerikai kódfejtők otthonául szolgáló létesítmény dokumentumait szeretnék megőrizni és elérhetővé tenni digitális formában az utókor számára is.

A Bletchley Parkban található Government Code and Cypher Schoolban dolgoztak Alan Turing titkosítási elemző és kollégái, akik a második világháború idején megfejtették az elsősorban a tengeralattjárókra, illetve onnan sugárzott kódolt német adásokat. Ehhez a németek az Enigma készüléket használták. A brit kutatók azonban megalkották a Colossus Mk2-t, amely feltörte az Enigma kódjait és ezzel a szövetségesek betekinthettek többek között a német tengeralattjárók kommunikációjába. Az intézmény dolgozóinak munkája még a második világháború után az 1970-es évekig szigorúan titkosnak számított. Most azonban a Bletchley Park Alapítvány úgy döntött, hogy az egykori anyagokat digitalizálják és mindenki számára elérhetővé teszik az interneten. A programot a Hewlett-Packard is támogatja, a számítástechnikai konszern biztosítja a digitalizáláshoz használandó szkennereket.

Simon Greenish, a Bletchley Park Alapítvány vezetője már régóta digitalizálni akarta az iratokat, azonban erre előbb azért nem volt lehetősége, mert azok még szigorúan titkosnak számítottak, majd nem volt meg a szükséges anyagi és technikai háttere. Ekkor jelezte a Hewlett-Packard, hogy kész számos szkennert, valamint az azokat kezelő személyzetet felajánlani. A projekt költségeit a vállalat több tízezer euróra becsülte. A beszkennelt dokumentumok között vannak a második világháborúban megfejtett kódolt német rádióüzenetek, továbbá háborús jelentések és fotók. Greenish úgy vélte, hogy az összes anyag digitalizálása várhatóan öt évet vesz majd igénybe. Az első beszkennelt iratok azonban már jóval előbb elérhetők lesznek. Az is eldőlt, hogy a fájlok egy részét ingyen, a másik felét azonban csak némi díj kifizetése ellenében lehet majd megtekinteni.

A szakemberek azt remélik, hogy az archívum digitalizálásával új ismeretekre tehetnek szert a második világháborúval kapcsolatban és a dokumentumok hozzájárulhatnak egyes semleges országok akkor pozíciójának és magatartásának megvilágosításához és megértéséhez. Így például néhány jelentésből kiderült, hogy gazdasági kapcsolatok voltak a semleges Spanyolország és a tengelyhatalmak között. A Bletchley Parkban 2007 nyarán megnyitották a helyi számítógépmúzeumot, ahol emléket állítanak az első digitális masináknak és az elmúlt 60 évben végbement fejlődésnek. A készülékek között megtalálható a lengyel fejlesztésekre alapozott és Alan Turing, majd Gordon Welchman által tökéletesített Bombe kódfejtő gép is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!