Mikeyy

Új e-mail kódolási rendszer

Ha a Cryptobox szoftverfejlesztési projekt sikeres lesz, akkor az internetezők úgy küldhetnek majd egymásnak e-mail-t illetve más szöveges üzeneteket, hogy azok automatikusan kódolódnak, és a további védelem érdekében még hamis adatokat is tartalmaznak.

A Nikola Bobic - részmunkaidős professzor az Ottawa Egyetemen - által vezetett kutatócsoport célja, hogy az interneten létrehozzon egy "Cryptobox" nevű virtuális hálózatot, amely a Gnutella-hoz hasonló peer-to-peer rendszerek mintájára működne. A Cryptobox tagjai ha úgy akarják névtelenül kommunikálhatnak egymással, és ehhez nincs szükség bonyolult és időigényes módszerekre, mint a jelenlegi kódolási technológiák esetében.

Bobic elmondta, hogy ő és csapata nem állítja azt, hogy a rendszer száz százalékig biztonságos. "Bárki aki ebben az iparban ilyesmit állít, az gyanús, és az ilyen embereket el kell kerülni" - nyilatkozta Bobic. "Mi konkrétan azt csináljuk, hogy különböző korlátokat állítunk fel, amelyeket egy sikeres támadáshoz át kell törni. Nem számít hogy mennyire valószínűtlen és lehetetlen, hogy valaki meg tudja tenni a megfelelő lépéseket, akkor is fennáll annak a lehetősége, hogy valaki betör a Cryptobox-ba, de a támadónak rendkívüli erőforrásokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy elolvashassa az üzeneteidet" - tette hozzá.

Sok internetező hiedelmeivel ellentétben a mai internetes kommunikáció egyáltalán nem biztonságos. Bárki, aki rendelkezik a megfelelő tudással, behatolhat a hálózatba, illetve a kritikus csomópontokba, és elolvashatja az elektronikus leveleket illetve a különböző üzeneteket. Erre egy kitűnő példa az FBI meglehetősen vitatott, leginkább Carnivore néven ismert e-mail megfigyelő programja, amely most erős jogi támadások alatt áll. "Jelenlegi információink alapján a Cryptobox minden nehézség nélkül meg tudja hiúsítani a Carnivore támadásait" - írta Bobic egy weboldalon.

A Cryptobox használatához először le kell tölteni egy kliensprogramot, majd a másik taggal történő kommunikáció érdekében a felhasználónak be kell írni a másik fél azonosítószámát. A rendszer minden alkalommal automatikusan kicseréli a kódolási kulcsokat. A sikeres kommunikációhoz mindkét félnek egy időben online kell lennie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti #3
    Az a +néhány KB adat nem hiszem, hogy olyan sokat számítana.