Berta Sándor

Információs kártyák válthatják a jelszavakat

Nemzetközi szakértők régóta keresik a világszerte elterjedt biztonsági jelszavakat felváltó technológiát. Az egyik lehetséges megoldást az úgynevezett információs kártyák jelenthetik.

Az Information Card Technology (ICT) esetében az adott személy vagy szolgáltatás azonosítása külön kódok nélkül történik meg. Az ICT előnye, hogy nehezen feltörhető kriptográfiai kódokon alapul. A technológia egyik legnagyobb támogatója a Microsoft, amelynek azonosítási megoldásokat fejlesztő részlegének vezetője Kim Cameron teljes mértékben kiállt az információs kártyák használata mellett. A szakember ugyanakkor szkeptikus az OpenID kezdeményezéssel szemben, mondván nem hisz az "egyetlen jelszóval minden oldalra" elvben. Eközben a Microsoft az OpenID egyik legnagyobb támogatója.


Az ICT lényege, hogy az azonosítási folyamat a weboldal és a felhasználó számítógépe között zajlik le. Az internetezőnek nem kell semmilyen kódot sem megadnia, hanem elég egyetlen ikonra kattintania. Ezzel kezdetét veszi a PC és a honlap rendszere közötti kriptográfiai azonosítási folyamat. Ahhoz, hogy a kis időre magára hagyott számítógépeken se férhessen hozzá senki az adott oldalakhoz, lehetőség van egy PIN-kód megadására. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az információs kártyák előállítására használható szoftver jelenleg a világban használt számítógépek 20 százalékán, például minden Windows Vistát futtató PC-n és laptopon található csak meg. Ezenkívül fontos lenne az is, hogy a honlapok üzemeltetői is támogassák az új technológiát.

Az Information Card Foundation mindenesetre azt a célt tűzte ki maga elé, hogy támogatja az új megoldás népszerűsítését és elterjedését. A szervezet alapító tagjai között van a Microsoft és a Google, a munkában részt vesz a PayPal is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    1 kartya onmagaban fos. kell hozza jelszo (1db) es biometrikus azonositas minimum.
  • Tetsuo #8
    lol 1 atlagusernek kb 50 jelszava van ennel kevesebb nevvel parositva.. nem mindenki memozseni.. foleg ha ne legyen ertelmes szo, legyen benne mindenfele karakter, havonta valtoztasd persze mindig csak uj lehet.
  • turul16 #7
    Nem egyszerubb fogni, egy jelszo DB-t-ra tolni egy pendrivra, letitkositani egy master jelszoval es keszen vagyunk.

    keyring
  • szoto #6
    Tehát, egy progi felméri a sz.gépemet ebből csinál egy kódot, ha be akarok jelentkezni egy oldalra akkor viszont az ott tárolt kódot a progi visszaellenőrzi hogy tényleg az én gépem-e és ha igen beenged?
    Mert ha ez így van akkor csak a saját gépemről tudok rendesen netezni?
    És mi van ha kicserélek a gépemben valamit? Már nem is stimmel a kód!
  • Turdus #5
    Ez jó. Ezek a kártyák kb olyanok, mint a pinkód nélküli bankkártya. Valaki ellopja, aztán...
  • item #4
    "Információs kártyák válthatják a jelszavakat"

    Szerintem ez nem a legbiztosabb módszer, a jelszavak használata sztem sosem fog kimenni a "divatból"

    Paranoiások előnyben...
  • RealPhoenixx #3
    Mint ahogy mar hasonlo temakban irtuk: higgyetek, mas nem szamit

    NB: merthogy ugyis minden adatot es egyebet el fognak lopni, es minden telepitett programot ellenorizni fognak.
    Most meg csak a rendszerbe valo integralas zajlik, meg az, hogy az emberek elfogadjak, es hasznaljak, es kozben szorjak a megnyugtatonak hangzo dolgokat, de majd mikor kiderul, hogy a Microsoft kiadta ennek a szervezetnek, meg annak a szervezetnek, hogy kinek milyen illegalis cucca van, s az adott szervezetek mennek ugymond penzt behajtani, szval majd akkor indul meg a hullam :)

    Megelozes? : ne vegyetek meg azokat a termekeket, amikben ezek a cuccok benne vannak, es ha lehet ne is hasznaljatok /ne hagyjatok magatokat vakitani kulonbozo szakszavakkal, ne kabuljatok a parasztvakitastol, tobbek vagytok ennel, nem vagytok olyan hulyek es butak es sotetek, es akarat gyengek, mint ahogy a microsoft es egyeb szervezetek szeretnek azt! -en nektek szurkolok/
  • Polemius #2
    Nyilván főleg a feledékeny és/vagy lusta emberek fognak hasonlókat használni (mellesleg hasonló progik ma is vannak). Azok meg nem állítanak be még erre is kódot (amit meg kellene jegyezni). Onnantól meg ha valaki hozzáfér, mindenhez hozzáfér.
    Én inkább tartom fejben a jelszavaimat, az a legbiztosabb.
  • Camouflage #1
    "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az információs kártyák előállítására használható szoftver jelenleg a világban használt számítógépek 20 százalékán, például minden Windows Vistát futtató PC-n és laptopon található csak meg." - nyilvan nem veletlenul :)