Spencer

Feltörhetetlen titkosító rendszert találtak fel

Bizonyára többen már csak legyintenek, ha azt hallják, hogy valaki a hackerek által feltörhetetlen rendszert talált ki, hiszen nagyon sokszor mondták már ezt a szakemberek. Egy, a Harvardi Egyetemen tanító professzor azzal kavart igazán nagy port, hogy állításához hozzátette, matematikailag bizonyítható a kód feltörhetetlensége.

Az új titkosító rendszer segítségével Internetes üzeneteinket helyezhetjük szó szerint tökéletes biztonságba, hogy azokat mások még véletlenül se tudják elolvasni. Az elmúlt néhány év alatt jó pár "feltörhetetlen" rendszer született. A mostani csak annyibban különbözik a többitől, hogy kitalálója, Michael Rabin professzor állítja, hogy a kód biztonságosságát bizonyítani is tudja.

A matematikát a bizonyításhoz segítségül hívó professzor szerint a kód feltörésével próbálkozók eleve kudarcra vannak ítélve. A kód eltűnő kulcsokat használ, olyan dekódoló formulákat alkalmaz, melyeket nem tárolják el, így tovább nehezedik a feltörők dolga. A szakemberek a kód feltörhetetlenségével kapcsolatban már óvatosabban fogalmaznak, mondván, csak az idő mondhatja meg, hogy egy rendszer feltörhetetlen-e, vagy sem.

A legtöbb titkosító rendszer úgynevezett kulcsokat, azaz matematikai algoritmusokat használ az üzenetek biztosításához, illetve az eredeti állapot visszanyeréséhez. A Michael Rabin és segédje, Yan Zong Bing által kifejlesztett rendszer olyan véletlen számhalmazokkal dolgozik, melyek egyszerűen "eltűnnek" miután a biztosítási folyamat lezárult, így elrejthetők a dekódoláshoz szükséges adatok.

A szakértők szerint nehéz megmondani, hogy mi lesz az új rendszer sorsa, hiszen csak az idő mondhatja meg, sikerül-e valakinek feltörni.

"A legtöbb kód feltörhető, ha rendelkezésre áll egy megfelelő számítógép és az megfelelő mennyiségű gépidő. A kódok az idővel egyre összetettebbek lesznek, mivel ami pár évvel ezelőtt feltörhetetlennek minősült, ma már korántsem az." - mondta Bob Hughes, a Guarded.net elnöke.

Ebből logikusan következik, hogy nehéz biztosítani, hogy egy ma feltörhetetlen kód a jövőben is az marad.

"Bebizonyítani, hogy egy kód feltörhető, időbe kerül. A több éves használat során az emberek szinte mindent kipróbálnak majd, hogy feltörjék a rendszert. Nehéz minden kétség kívül bizonyítani a feltörhetetlenséget." - mondta.

Hughes elmondta, hogy szerinte a találmányt magasabb körökben használják majd, a nagyközönség számára nem lesz hozzáférhető a rendszer.

"Ezt a legújabb rendszert valószínűleg olyan környezetben használják majd, ahol kiemelt biztonsági feltételeknek kell megfelelni." - mondta Hughes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andris #15
    Na persze gondolod, hogy egy kis pöcs 17 éves, majd a neten lévő több millió gépet használja kódfeltörésre :) Max a CIA vagy FBI tud ilyesmit csinálni azt meg leszarom, azok úgyis megoldják maguknak valahogy, ha szükségük van rá.
  • Efreet #14
    CC: 1 barmilyen gepnek 300 ev... a legnagyonn ilyyen, a seti@homa naponta joparszaz evnyi gepidot szamol le... nem gond. Nincs feltorhetetlen kulcs, mert akkor zar sincs amit fel kellene torni.
  • Efreet #4
    Axióma: Amit ember lekódolt azt ember vissza tudja fejteni.
  • én #2
    Nincs feltörhetetlen titkostás.