Berta Sándor

Egyre több zeneszám fogy online boltokban

A felhasználók, ha tehetik, akkor elsősorban az egyes dalokat és nem a zenei albumokat vásárolják meg az interneten - derült ki a media control cég felmérésből.

A hivatalos német zenei kislemez- és dalértékesítések 85 százalékát jelenleg a digitális letöltések teszik ki. A zenei albumok tekintetében ugyanakkor ez az arány 21 százalék, vagyis a forgalom fennmaradó 79 százaléka még mindig a zenei CD-khez köthető. Ez a tendencia nem csak Németországban figyelhető meg, hanem az arányok nagyon hasonlóak más európai országokban is. Franciaországban a zeneszám-értékesítések 89 százaléka valósul meg digitális letöltések útján, fizikai adathordozókon (kislemezeken) pedig csak a dalok 11 százaléka talál gazdára.

Belgiumban 100 zeneszámból 93-at, míg Spanyolországban és Hollandiában 92-t adnak el online. A zenei albumoknál ezek az arányok Belgium és Spanyolország esetében 8, míg Hollandiánál 11 százalék. A legkevesebb digitális zenei letöltést, az összértékesítések 73 százalékát, Ausztriában regisztrálták a szakemberek. Itt a zenei albumoknak csupán a 6 százalékát vásárolják meg a felhasználók az interneten. A másik végletet Svájc jelenti, ahol a dalok 99 százalékát digitálisan veszik meg az emberek, míg az albumoknál ugyanez az arány 14 százalék.

Az utolsó hely ellenére az Osztrák Zeneipari Szövetség elégedett volt a számokkal, mivel a szervezet álláspontja szerint a hangsúly az internetes piac fejlődésén és a digitális eladások számának növekedésén van. "Utóbbi elsősorban a korábbinál több ajánlatra vezethető vissza" - szögezte le Thomas Böhm, az IFPI Austria szóvivője. A jogvédő hozzátette, hogy tavaly 12 millió eurós bevételük származott az internetes letöltésekből. A digitális eladások térhódítása ellenére a zenei CD-k még mindig keresettek és Böhm úgy vélte, hogy a jövőben sem lehet lebecsülni a zenei adathordozók szerepét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SL #9
    Scantraxx Records, Fusion Records stb. feldobta Hollandiában az online zene vásárlást
  • tmisi #8
    Ja a technika abból is zenészt csinál, akiből nem kéne.
  • Ferrer #7
    Scorpion, te csökevényes, még a te füled se tudná megkülönböztetni a 320-as mp3-at és a "lossless" formátumokat.
  • sanyicks #6
    ezt a hímnős valami lényes képet minden évben beteszitek egy online zenés cikkbe?
  • DeviloftheHell #5
    csodálkoznak hogy 1-1 számot vesznek meg csak? annyi szart csinálnak már és amit még zenének is mernek nevezni...
  • 5c0rp330n #4
    azert a digitalis zene!=mp3 halaistennek. vannak lossless formatumok, igenyes ember olyat vesz csak nyilvan.
  • Ferrer #3
    Placebo
    Amúgy mikor lesz iTunes Magyarországon?
  • tmisi #2
    "A digitális eladások térhódítása ellenére a zenei CD-k még mindig keresettek"
    Naná, akinek komolyabb hangrendszere van nem fog vacak mp3-at hallgatni.
    Átlagos felhasználásra persze jó, de amit ezek a rendszerek ki tudnak emelni még pluszba a hanganyagból, a tömörítés pont azt vágja ki. :)
  • Magiszter #1
    Nah majd jön a SzartisJust és megmondja hogy zenét csak bakelit lemezen lehet eladni. Mindenki aki máshogy szerzi be az az Anti-Krisztus.

    Fura hogy ahol van rá lehetőség ott az emberek megveszik azt amit akarnak. Nem úgy mint nálunk. Ha meg akarom venni Balázs Pali - Nyálömleny című számát, akkor csak úgy tehetem ha megveszem a Balázs Pali összest, díszdobozban, dupla masnival átkötve cirka 70 ezerért + Áfa, Köfa, Ifa.