Ötvös Tibor

Öngyilkosság-sorozat egy Foxconn gyárban

Alig öt hónap alatt nyolc munkás lett öngyilkos a Foxconn kínai gyárában, mely elsősorban iPod, iPad, iPhone, PS2, PS3, Wii és Xbox 360 termékekhez készít alkatrészeket.

Pár hete számoltunk be a főként X360 kontrollereket gyártó KYE Systems Corp. kínai gyáraiban található embertelen munkakörülményekről és akkor azt hihettük, hogy ennél nincs rosszabb. Tévedtünk. A hétvégén a kínai híradások szerint újabb öngyilkosság történt a Kína déli részén fekvő Guangdong tartományában található Shenzhen városában, a Foxconn irodaépületében. Egy 21 éves férfi ugrott ki irodájának ablakából és zúzta halálra magát a járdán. Az "újabb" szó nem volt véletlen.


Felvételi teszt

Mint kiderült, a Foxconn ezen kirendeltségénél (a cég központja Tajvanban van) idén ez már a nyolcadik (!) sikeres öngyilkosság volt és ezen kívül csak március hónapban további harmincat akadályoztak meg a biztonsági emberek. Rögtön tegyük hozzá, hogy egy híradóbeszámolóban az is pontosan látható, ahogyan az előbb említett biztonsági emberek elvernek egy munkást.

A felvételeket egy, a gyárba beépült riporter készítette rejtett kamerájával és a verekedés mellett az embertelen körülményekről is készített pár képet. A Foxconn elítélte a biztonsági emberek viselkedését és belső nyomozást rendelt el az ügyben. Ám az emberjogi szervezetek is felfigyeltek az esetekre és ők is vizsgálódnának a Foxconn gyárában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #10
  Az itt gyártott termékeket márkaszinten azonnal be kéne tiltani. Sajnos nem sok elektronikai termék maradna egy ilyen intézkedés után..
 • Athlon64 #9
  Járulékos veszteség
 • TreDoR #8
  Emberek haltak meg te nyomorék geci
 • farxis #7
  hüje sárgák megkapnak mindent az appletöl (mer ez az apple cége) jólélnek és most meggyilkolják magukat? inkább gyárcsák az iphont meg az ipadot meg a macet!!!! köcsögök!!!!!!
 • jAMEsbAUd #6
  itt gyartjak a Macbook -okat is, amirol en is irok most...
 • NEXUS6 #5
  Ezek a gépek is maguktól öngyik lesznek 1-2 éven belül.
  Most már tudjuk, mi a RRoD, meg a sárgaled oka.
 • syn7h37ic #4
  Nem csoda, hogy öngyilkosok lesznek, látván azt, milyen [email protected] kell gyártaniuk.
 • CybeRick #3
  Lassan mi is ide fejlődünk, sajnos...
 • bracsek #2
  "Meghalni kéne,
  De nem lehet.
  A vállalat nem engedi
  A lelkemet."

  Ha ilyen dalra dolgoznak :D
 • bertino #1
  kína.
  kínai körülmények.
  gondolom én.