Berta Sándor

Lendületet kaphat a gyárak hálózatba kötése és automatizálása

A Microsoft és a Siemens is fontosnak tartja az üzemek digitalizálását.

A 2019-ben alapított Open Industry 4.0 Alliance célja a különböző ipari létesítmények digitalizálásának segítése. A szövetségnek időközben közel 80 cég a tagja, köztük a Fujitsu, a Kuka, az SAP, a TeamViewer, a Voith. A szervezethez most csatlakozott a Microsoft és a Siemens.

Nils Herzberg, az Open Industry 4.0 Alliance szóvivője kijelentette, hogy a két nagyvállalat csatlakozásával két globális piaci szereplő állt ki az ágazati nyitottság mellett. Ennek pedig különösen napjainkban van különleges jelentősége, mivel a digitális átalakulás nagyon gyorsan valósul meg és olyan technológiák terjednek el, mint a beágyazott számítógépes rendszerek, a mesterséges intelligencia és a blokklánc. A szövetség hozzájárul ahhoz, hogy ez az átalakulás forradalmi legyen és konkrét, valósághoz közelítő alkalmazási lehetőségekkel valósuljon meg.

Ulrich Homann, a Microsoft felhőkörnyezetekért és mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke kiemelte, hogy segíteni akarnak a vállalatoknak abban, hogy megfelelő Ipar 4.0 megoldások legyen elérhetők a számukra. A felhőkörnyezeti és a mesterséges intelligencia funkciók, valamint a nyílt szabványok segítségével a gyártók elérhetik a következő termelési szintet, vállalkozói előnyöket kínálhatnak az ügyfeleiknek és reagálhatnak az állandóan változó piaci követelményekre.

Stefan Gierse, a Siemens Digital Industries stratégiai és technológiai vezetője hozzátette, hogy az ő technológiáik megváltoztatják a mindennapokat és a társaság alapítása óta részt vesznek az ipari forradalmakban. A digitalizálással és az automatizálással elősegítik a digitális átalakulást és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ügyfeleik jobb döntéseket tudjanak hozni azáltal, hogy a fizikai és a virtuális világok adatait összekötik egymással. A következő ipari forradalomhoz ugyanakkor szükség van egy kompetens ökorendszerre.

Nils Herzberg rámutatott, hogy a legfontosabb feladat a megfelelő szabványok kidolgozása és azok gyakorlatba való átültetése. Ehhez fontos, hogy az összegyűjtött tapasztalatokból ajánlásokat készítsenek és létrehozzák az egyes gyártók termékeinek és szolgáltatásainak jegyzékét. A távlati cél az, hogy a gépek kezelését és vezérlését jelentős mértékben egyszerűvé tegyék. A tagok közül még hiányoznak olyan jelentős piaci szereplők, mint az ABB, az Amazon Web Services, a Bosch Rexroth és a Google, de idővel ők is beléphetnek majd a szervezetbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!