Berta Sándor

Gyárat épít Olasz­országban az STMicroelectronics

A szíciliai gyárhoz több százmillió euró állami támogatást kaptak, ezért vállalták, hogy ellátási hiány esetén prioritásként kezelik az uniós megrendeléseket. Az Európai Bizottság jóváhagyta az elképzelést.

A testület közölte, hogy - a hatályos európai uniós állami támogatási szabályok alapján - jóváhagyta az STMicroelectronics által felépítendő félvezetőgyár megépítését. A cég erre a célra 292,5 millió eurót költ. Az új üzemet a szicíliai Cataniában hozzák létre. Az intézkedés az európai chipekről szóló törvényjavaslat célkitűzéseivel összhangban megerősíti az ellátás biztonságát, a rugalmasságot és a digitális szuverenitást a félvezető technológiák terén Európában, s hozzájárul a digitális és környezeti átalakuláshoz.

A teljes beruházás 730 millió eurós lesz és az új létesítmény egy szilícium-karbid ostyagyár lesz. A szilíciumkarbid (SiC) egy olyan vegyület, amelyet ostyák gyártására használnak. Az ostyákat olyan speciális mikrochipek készítésére alkalmazzák, amelyeket nagy teljesítményű eszközökben, például elektromos járművekben, gyorstöltő állomásokban, megújuló energiaforrásokban és más ipari alkalmazásokban használnak. A projekt befejezését 2026-ra tervezik.

Ez lesz Európában az első integrált ipari gyártósor, mely többrétegű SiC ostyák előállítására képes. A SiC hordozó teljes termékláncát az üzemben zajlik, azaz a nyersanyag (SiC por) előállításától a SiC ostyák gyártásáig minden lépést itt végeznek el. Az üzemben történő kezelés során a SiC-ostyákra egy speciális epitaxiális réteget visznek fel, hogy javítsák műszaki képességeiket, majd ezt követően készen állnak a további felhasználásra (ezek az úgynevezett "SiC epitaxiális ostyák").

A több száz millió eurós állami támogatásért cserébe az STMicroelectronics kötelezettséget vállalt arra, hogy ellátási hiány esetén teljesíti a prioritásként meghatározott uniós megrendeléseket; beruház a következő generációs mikrochipek fejlesztésébe és továbbra is hozzájárul az európai félvezető-ökoszisztéma megerősítéséhez. "Az iparágnak megbízható ellátása lesz az elektromos járművekhez, töltőállomásokhoz és más, a zöld átmenet szempontjából fontos alkalmazásokhoz elengedhetetlen energiahatékony chipekhez szükséges szubsztrátumokból. Az intézkedés a magasan képzett szakemberek számára is munkalehetőséget teremt Szicíliában, anélkül, hogy indokolatlanul torzítaná a versenyt." - mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, egyben az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa.

Az Európai Bizottság szerint a támogatásnak "ösztönző hatása" van, mivel a kedvezményezettek az állami támogatás nélkül nem hajtanák végre a beruházást. Az intézkedésnek korlátozott hatása van az EU-n belüli versenyre és kereskedelemre. Az STMicroeletronics beleegyezett, hogy a jelenlegi várakozásokat meghaladó potenciális nyereséget megosztja Olaszországgal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!