Berta Sándor

LCD-gyártó üzemétől szabadulna a Foxconn

A tajvani konszern esete kiválóan bizonyítja, hogy mekkora károkat okoz az Amerikai Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten csütörtökön Kínának beígért 10 százalékos büntetővám 25 százalékra emelését is kilátásba helyezte arra az esetre, ha az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások megfeneklenének vagy túl lassú lenne az előrehaladás. Mindez egyáltalán nem túl biztató kilátás a jövőre nézve, miközben a régió vállalatai már most is szenvednek a konfliktustól. Ez utóbbi közvetlen következményeit jól szemlélteti a Foxconn létesítményének története, amelyet a Reuters írt meg. A gyártó ugyanis jelezte, hogy kész megválni a közelmúltban 8,8 milliárd dollárért felépített és hatalmas méretű LCD-paneleket készítő szupermodern, 10. generációs dél-kínai üzemétől. A döntés azért született meg, mert a Foxconn úgy ítélte meg, hogy az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus egyre jobban elmérgesedhet és ez komoly mértékben visszavetheti a közeljövőben az LCD-képernyők értékesítését. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor az a veszély fenyegethet, hogy a társaság nem fogja tudni minimalizálni a befektetési veszteségeit.

A Foxconn menedzserei és a bankok képviselői között jelenleg is zajlanak az egyeztetések. Az óriáscég a pénzintézetektől azt várja, hogy segítenek vevőt találni az új létesítményre. A tárgyalások még nagyon kezdeti szakaszban vannak, így nem lehet tudni, hogy a vállalat milyen árat tartana elfogadhatónak a gyárért. A piaci szakemberek mindenesetre elhúzódó tárgyalásokra számítanak, mert eleve nem könnyű vásárlót találni egy ekkora méretű és értékű létesítményre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!