Gyurkity Péter

Gyorsan erősít a Google az okostelefonoknál

Az átalakulóban lévő piacon a keresőcég új fejlesztéseinek köszönhetően nagyot ugrott előre tavaly ősz óta, míg a többiek (az első helyezett kivételével) mind veszítettek súlyukból.

A comScore friss felmérése elsősorban arra mutat rá, hogy a Google tekintélyes nyereséget könyvelhetett el az okostelefonok szegmensében, legalábbis ami a piaci részesedést illeti. A cég előrenyomulásának mértéke egészen pontosan 236 százalékos volt tavaly november óta, ami azt jelentette, hogy az Android operációs rendszer a teljes piacra vetítve 3,2 százalék helyett februárban immár 9 százalékot birtokolt.

Ez nyilván főként a Motorola Droid, valamint a HTC Nexus One számlájára írható, hiszen mindkét készülék kedvező adatokat produkált a megjelenést követő hetekben. Ezen fejlesztések révén jelent meg végre az érintőképernyő a platformon, amire oly sokan vártak, miközben a többiek a legjobb esetben is stagnáltak. A Google a sikerek révén az ötödikről a negyedik helyre lépett előre, megelőzve a Palmot, amely 1,8 százalékot veszítve kénytelen volt megelégedni 5,4 százalékos részesedéssel.


Hasonlóképpen szerepelt a harmadik helyen álló Microsoft, amely ezen időszak legnagyobb vesztesének bizonyult, 19,1 százalékról egészen 15,1 százalékra esett vissza a szoftvercég súlya az okostelefonok területén, ami nyilván főként a Windows Phone 7 csúszásának, a hosszú várakozásnak köszönhető. A harmadik helyet még tartják Redmondban, ám a Google további erősödése ezt gyorsan veszélybe sodorhatja, akkor pedig következhet az Apple, amely mindössze 0,1 százalékot veszítve tartja második helyét, a teljes piac egynegyedét birtokolva. Utóbbi legfőbb erőssége a 150 ezer programot felvonultató AppStore, ám a Droid itt is erősen zárkózik fel, a Motorola saját portálján immár 30 ezer különféle fejlesztésből válogathatunk.

Az első hely természetesen továbbra is a RIM birtokában van, amely még javított is helyzetén, februárban a piac 42,1 százaléka felett uralkodott. Ez jól jelzi, hogy őket nem igazán érinti a Google-Apple-Microsoft háború, bár ez belátható időn belül változhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #5
    hja értem :DD azt hitem global:D
  • trabiubi #4
    The report ranked the leading mobile original equipment manufacturers (OEMs) and smartphone platforms in the U.S. according to their share of usage by current mobile subscribers age 13 and older, and reviewed the most popular activities and content accessed via the subscriber’s primary mobile phone.


    Az usában azért nincs olyan sok symbian :)
  • fergusonpapa #3
    ez nekm is fura hiszen elég sok kütyü szaaldgál symbiannal a beleséjebn..vagy ez 100ezer ftfölöti készülékekre igaz...??!
  • boomen #2
    Ezek szerint a symbian nincs az első 5-ben? Ez kicsit nekem hihetetlen.
  • Andr0 #1
    hát a jókis blackberry-t nehéz lesz lealázni...