Berta Sándor

ARiSE - új platform biztonságos rendszereknek

Kilenc kutató megalapította az Austrian Rigorous Systems Engineering (ARiSE) platformot és össze akarják fogni a Rigorous Systems Engineeringgel foglalkozó kollégáik munkáját.

Egyre több kutatóintézetben és egyetemen dolgoznak olyan informatikusok, akik az úgynevezett Rigorous Systems Enigennering területtel foglalkoznak. A szakemberek célja, hogy különböző matematikai vizsgálati eljárások segítségével a jelenlegieknél jobb szoftvereket fejlesszenek ki, amelyek egyre kevesebb hibát tartalmaznak. A kezdeményezés keretében elsősorban olyan alkalmazások kerülnek előtérbe, amelyeket fontos, de egyúttal speciális területeken használnak. Ilyen programok például a repülőgép-fedélzeti szoftverek.

"Napjainkban gyakran azzal a mottóval fejlesztik ki az alkalmazásokat, hogy ami működött 100-szor, az 101-edszer is működni fog. De ez a megállapítás ebben a formában nem teljesen igaz" - jelentette ki Roderick Bloem, a Grazi Műszaki Egyetem munkatársa az Ausztria Technológiai és Tudományos Intézet (IST) sajtótájékoztatóján. A kutatók világszerte próbálnak a Rigoroues Systems Engineering segítségével olyan módszereket kifejleszteni, amelyekkel egyre jobb és hibamentes programok hozhatók létre. A jelenlegi szoftverfejlesztési folyamattal szemben, azonban a hibákat nem az első kiadások megjelenése után próbálják kiszűrni, hanem már a készítés közben hibakereső alkalmazások segíthetik a programozókat.

"A célunk az, hogy a programozás ne művészet, hanem tudomány legyen" - közölte Bloem. Kollégája, Helmut Veith pedig hozzátette, hogy Németországban az új Max-Planck Intézetet, Spanyolországban pedig egy kutatási intézményt kifejezetten azért alapítottak meg, hogy az új területtel foglalkozzon. Ausztria ebben a tekintetben már a többi ország előtt jár, itt a cél a különböző kutatócsoportok munkájának koordinálása és az együttműködéseik erősítése.

Az ARiSE keretében az IST, a Bécsi, illetve a Grazi Műszaki Egyetem, valamint a Linzi és a Salzburgi Egyetem munkatársai fogtak össze. A munkát elősegíti, hogy az informatikusok korábban különböző projektekben már együtt dolgoztak. A platform összesen 60-70 szakember munkáját koordinálja majd. A felhasználók pedig remélhetik, hogy a közeljövőben sikerül majd a jelenlegieknél is kevesebb hibát tartalmazó szoftvereket kifejleszteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!